Book Nerds, Books

Waarom klassiekers nog steeds de moeite zijn

Ik ga eerlijk zijn dat ik nooit gedacht had dat ik hierover een artikel op mijn blog zou schrijven. Ik had altijd het idee dat klassiekers zoals Frankenstein, Dracula en noem-maar-op saai en helemaal niet interessant zouden zijn, maar daar heb ik nu toch een ander idee over.

Onlangs – eigenlijk wel al een beetje langer geleden dan ik zou willen – las ik Pride & Prejudice, een van de bekendste romans van Jane Austen. Austen schreef het boek in 1813 en geloof het of niet, als je het boek leest is het precies een heel andere wereld. Ik kijk altijd samen met mijn oma naar de Engelse BBC-serie (die met Colin Firth) en ondertussen heb ik de serie wel al duizend keer gezien. Maar plots kreeg ik zo veel zin om eens mezelf uit te dagen en echt aan het boek te beginnen. Ik heb er geen minuut spijt van gehad.

Reflectie

Pride & Prejudice is precies de chicklit van de 19de eeuw. Het taalgebruik is wat moeilijker (en er is geen seks in te vinden), maar toch brengt het bij mezelf wel dezelfde leuke gevoelens naar boven. Als je dit boek hebt gelezen, droom je alleen maar van een Mr. Darcy of een Mr. Bingley.

Het enige jammere is dat dat tijdperk al ver achter ons ligt en dat de wereld héél veel geëvolueerd is als het gaat om sociale normen en regels. We zijn veel moderner en meer open, maar tegelijkertijd maken we het onszelf nog dagelijks moeilijk, want met onze moderne tijd zijn ook onze moderne normen erbij gekomen.

Als je een boek leest zoals Pride & Prejudice, kom je vaak te weten dat de problemen die we vandaag de dag ondervinden niet zomaar zijn ontstaan én dat het vaak een probleem is die zich al meerdere generaties of eeuwen kenbaar maakt. Ik denk bijvoorbeeld aan het schoonheidsideaal (lees daarvoor maar eens dit artikel) of de relatie tussen man en vrouw. Pride & Prejudice is een geweldige schets van hoe het vroeger was én hoe men er soms vandaag de dag nog steeds zo over denkt.

Klassieker?

Als wij een boek een klassieker noemen, wil dat – in mijn ogen dan toch – zeggen dat het een boek is die vandaag de dag nog steeds heel relevant is. Dat lezers nu nog belangrijke dingen kunnen halen uit de tekst zoals historische waarde, moraal of juist gewoon een goede schets van de tijdsgeest van toen. Ik volg geen taal- en letterkunde, maar dat wil wel niet zeggen dat het belang en de boodschap van teksten mij niet interesseren. Ik vind het heel boeiend, maar ik trek liever zelf mijn eigen conclusies. Dat vind ik leuk.

Mijn doel voor volgend jaar

Omdat ik toch wel fan ben geworden, ben ik heel blij dat het geheime verjaardagscadeautje van mijn ouders de boxset van alle zeven boeken van Jane Austen is geworden. Ik kijk er al naar uit om weer haar spitsvondige, sassy schrijfstijl terug te lezen. Maar ik wil niet alleen Jane Austen lezen, natuurlijk. Mijn doel is om volgend jaar toch zeker vijf verschillende klassiekers van vijf verschillende auteurs te lezen. Gewoon voor het plezier én het is een uitdaging om je Engels een beetje op te krikken.

Heb jij al ooit eens een klassieker gelezen? Lees je het wel vaker of is het niets voor jou?

 

 

 

 

2 thoughts on “Waarom klassiekers nog steeds de moeite zijn

  1. Oh zalig, de boxset van alle zeven boeken van Jane Austen! Die wil ik ook wel 😀 Het beste boek dat ik ooit las (naast Harry Potter dan) is Wuthering Heights van Emily Brontë 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.