Review

Heartstopper: warm, lief, queer en de aanrader van het jaar

Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten… Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.

Mijn mening: 9/10

Heartstopper verscheen in het Engels al in 2015, maar in augustus 2021 durfde een Nederlandse uitgeverij het eindelijk aan om dit boek uit te brengen in het Nederlands. Heartstopper is een grote hit in verschillende landen en binnenkort verschijnt op Netflix de serie gebaseerd op de graphic novel-reeks. Ik las het boek een jaar geleden op mijn iPad, maar ben zo blij dat ik eindelijk hét echte boek in handen had. Misschien was daardoor mijn ervaring nog duizend keer positiever. (Als dat al kon natuurlijk.)

Graphic novels zijn naar mijn mening echt wel boeken die koppige niet-lezers misschien wel aan het lezen zouden kunnen krijgen. Zeker als je Heartstopper eenmaal gelezen hebt, ben je daar ook helemaal van overtuigd. Het is zo’n boek dat stilletjes je hart in sluipt en zonder dat je het weet ben je helemaal in de ban van Nic, Charlie en hun vrienden en familie. Met weinig woorden, maar heel veel non-verbaal taalgebruik tovert dit boek een zeer grote glimlach op je gezicht.

Ik las al eerder een roman van Oseman en eigenlijk kan ze beide zo goed. Ze tekent op een luchtige manier én laat die beelden ook gewoon spreken. Het is geen strip die bij elke frame een tekstballonetje nodig heeft, maar eerder een boek die zowel tekst als beeld laat spreken. Vaak maakt dat ook gewoon meer gevoelens los dan een gigantisch lange tekst. Heartstopper is daarom zo fijn.

Bovendien is het verhaal ook zo hartverwarmend. In een aantal pagina’s laat Oseman je werkelijk alles voelen, maar waar je vooral mee achterblijft is zo’n warm gevoel. Je wilt na de laatste pagina alleen maar meer lezen over Nic, Charlie en hun schattige relatie. Daarom ben ik ook zo blij dat Best of YA meteen ook met deel twee komt in oktober 2021. Ze beseffen duidelijk dat dat heel nodig is, BECAUSE WE WANT MORE!

Verder vond ik het ook een redelijk fijne vertaling van Niels van Eekelen. Natuurlijk was er wat Nederlandse spreektaal in te vinden (zoals môgge) én helaas ook weer het woordje ‘huggen’ dat ik oprecht zo verschrikkelijk vind. Maar goed, dat is gewoon persoonlijke smaak, want ik vind ‘knuffelen’ een van de leukste woorden in het Nederlands. Huggen is in vergelijking echt een downgrade.

Dus ja, IK BEN FAN. Meer kan ik er echt niet over kwijt. Het is een ontzettend inclusief en hartverwarmend boek én ik kijk zo uit naar deel twee. Een oprechte aanrader voor jong en oud. Je zal er geen spijt van hebben als je dit boek leest. Maar wees gewaarschuwd: na boek een wil je alleen maar meer.

Alice Oseman | Niels van Eekelen | Best of YA | paperback | €15 | 9789000378807 | 288p.

1 thought on “Heartstopper: warm, lief, queer en de aanrader van het jaar

  1. Oh, knuffelen vervangen door huggen snap ik zelf ook niet hoor. Dat is nu net een super mooi Nederlands woord. Ik vind het altijd een zachte warmte uitstralen wanneer ik het lees of hoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.