Book Nerds

Uitdaging voor mezelf | Kan ik zes maanden géén boeken kopen?

Hoe meer ik erover nadenk en hoe meer ik tel, hoe meer ik besef ik dat toch ontzettend veel ongelezen boeken in mijn kast heb staan en dat ik er maar blijf kopen. Dus ik ga een uitdaging aan: lukt het me om 6 maanden geen boeken te kopen en eerst de boeken uit te lezen die ik in mijn kast heb staan?

Deze week kocht ik Ninth House van Leigh Bardugo en toen besefte ik dat er even de komende maand een eind moet komen aan mijn uitbundige boekenbuiten. Zeker omdat mijn koopgedrag niet kan meten met mijn leesgedrag. Ik koop meer dan ik er lees en dat moet eens gedaan zijn.

Rijen en rijen boeken

Er is geen enkel plaatsje meer in mijn boekenkast. Ik geef het ook niet graag toe, maar de meeste boeken die erin staan, zijn nog ongelezen. Ik lees ongeveer 50 boeken per jaar (en dat is eigenlijk nog best veel voor me). Ik koop (en krijg) er soms echt te veel. Dat was ook de reden waarom ik bijna nooit geen recensie-exemplaren meer aanvaard. Ik wil eens lezen wat er nog in mijn kast staat én eigenlijk is me dat deze zomer best gelukt. (Maar ik zeg er dan niet bij dat ik er ook veel kocht.)

Ik moet sparen

Ik denk toch dat ik dit jaar al tweehonderd euro aan boeken heb uitgeven. En oké, het is mijn hobby, maar ik moet echt sparen. Volgend jaar moet ik verplicht op Erasmus en dat is niet goedkoop. Zeker als ik van plan ben om het land waarin ik in verblijf te verkennen. Dan moet ik dit jaar ergens de stop op zetten. Het moet. Ik ben alleen benieuwd of het me ook gaat lukken.

Alleen een paar uitzonderingen

 • Boeken als in cadeautjes voor andere mensen zijn wel toegestaan (want dat is niet voor mezelf).
 • Boeken kopen voor mijn leesclub Dear Book Nerd Book Club is ook toegestaan. Ik kan geen leesclub leiden als ik het boek niet heb gelezen.

Dus wat denk je: zal het me lukken? En heb jij al eens eerder zo’n book ban uitgeprobeerd?

17 thoughts on “Uitdaging voor mezelf | Kan ik zes maanden géén boeken kopen?

 1. Ik zou het niet kunnen hoor, ook al heb ik ook nog veeeeel te veel ongelezen boeken in de kast. Op een of andere manier raak ik toch steeds enthousiast over een boek en dan wil ik hem gewoon hebben.

  1. Jaaa, ik ook. Maar ik wil het echt een proberen en de boeken uitlezen die ik al zo lang heb staan. Als ik dan écht een boek zou willen lezen, ga ik weer eens proberen om meer naar de bib te gaan.

 2. Wauw, 6 maanden is wel echt lang! Hoewel je met de leesclub een soort joker hebt en wellicht voor Sinterklaas en Kerst nog wat boeken kunt vragen, haha. Ben benieuwd hoe het je vergaat.

 3. Dit vind ik best wel een goede challenge! Ik heb ook veel te veel ongelezen boeken in mijn kast staan die nodig eens gelezen moeten worden. In december ga ik naar Londen, dus dat wordt mijn enige uitzondering. Maar dan kan ik nu al geld opsparen voor Londen om daar dan wel boeken mee te kopen. Eens kijken of dat gaat lukken.
  Veel succes in ieder geval!

  1. Ha, wel ik vertrek binnenkort ook naar Londen dus dat zal een echte uitdaging worden. Maar ik heb echt te veel ongelezen boeken. Ik moet er echt eens wat aan doen. Zelfs als ik het een maand of vier volhoud, dan zal ik al heel blij zijn.

 4. Veel succes!
  En als je een boek dringend wil lezen via de bib, mag je het me altijd laten weten aangezien we elkaar de komende maanden bijna elke maand zien op de leesclub.
  Misschien heeft mijn bib het boek dat je echt vlug wilt lezen 😉

 5. Ik heb het vaak geprobeerd, maar ik hield het nooit vol voor langer dan een paar maanden. Sinds ik het niet alleen maar doe om m’n aantal ongelezen boeken te minderen, maar daarnaast ook vanuit milieu-overwegingen (ik probeer nu vooral geen nieuwe boeken meer te kopen, maar koop ook aanzienlijk minder tweedehands) gaat het ineens een stuk beter. Ik heb al een hele tijd geen nieuwe boeken meer voor mezelf gekocht (met uitzondering van wat boeken die ik voor een vak niet tweedehands kon kopen). Ik kan me voorstellen dat een extra motivatie als sparen voor Erasmus dus ook helpt! Heel veel succes in ieder geval ^^ Ik heb vorig jaar trouwens ook de bieb weer een beetje herontdekt, dus dat helpt ook ontzettend!

 6. Oh, hier zou ik niet goed in zijn. Het zou waarschijnlijk heel positief zijn voor mijn TBR maar zolang ik onder mijn boekenbudget blijf ga ik het mezelf niet verbieden. De kans is immers groot dat ik meteen nadat ik me het zou voornemen ergens tweedehandse boeken die er nog uitzien als nieuw kan aanschaffen voor een super mooie prijs. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.