Book Nerds

Mijn bookban faalde grandioos, maar het boekenbudget overwint

Weet je nog dat ik heel grootmoedig dit artikel online zette? Ik daagde mezelf uit om zes maanden geen boeken te kopen én spoiler: ik faalde grandioos. Velen van jullie hadden het al voorspeld en mijn opa had er zelfs helemaal geen geloof in.

Waar ging het mis?

Ik heb echt een torenhoge tbr-stapel. Hij verkleint door het jaar heen maar heel weinig, want ik blijf maar boeken kopen. Ik wilde daar dus echt iets aan veranderen. Eerst eens de boeken die al maanden in mijn kast staan uitlezen en dan pas nieuwe kopen. Die nieuwe boeken kon ik blijkbaar wel nog goed weerstaan, maar de koopjes (zoals tweedehandsboeken) kon ik helemaal niet laten liggen. Ik spendeerde dan wel niet zoveel geld, maar ik bracht dan wel meer boeken mee naar huis dan ik zou moeten.

Zes maanden geen boeken kopen was dus een heel grote opgave en ik faalde heel erg. (Het begon al met een klein tripje naar Londen met mijn opa een week na mijn belofte.) Ik merk vooral dat wanneer ik me niet goed in m’n vel voel, ik de neiging heb om veel boeken te kopen. (Je kent dat wel, hé, dat gevoel van euforie als je iets koopt?) Dus ik moest iets anders bedenken.

Dank u Nana

Ik ben nooit echt de persoon geweest die plant en budgetten maakt, maar deze keer vind ik dat het me heel erg helpt. Vriendin Nana maakte ook een boekenbudget voor zichzelf en is daar eigenlijk heel erg tevreden mee. Nu ik het ook aan mezelf heb opgelegd weet ik precies waarom:

 • Je verbiedt jezelf niet om hélemaal niets te kopen. Je mag nog dingen kopen (als je let op het budget) en dus kan je nog steeds je meest langverwachte boeken kopen.

Ik gaf mezelf €150 voor dit jaar (de aankoop van leesclubboeken of besteding van boekenbonnen uitgezonderd). Het klinkt misschien veel, maar eigenlijk in boekenmaat is dat best wel weinig. Oké, ik moest ook wat sparen voor mijn buitenlandse reis naar Uruguay (die ondertussen niet meer doorgaat), dus het moest. Er zijn een aantal dingen die ik opgemerkt heb aan mijn lees-en koopgedrag:

 • Ik voel me niet meer zo schuldig als ik een boek koop. Als het mooi binnen m’n budget valt, dan kan het ook gewoon.
 • Ik denk ook meer na over welke boeken ik ga kopen én durf vaker wel eens een boek te laten liggen. Vroeger had ik altijd last van zo’n opwelling en kocht ik alles dat er een beetje leuk uitzag, maar nu doe ik dat niet meer. Ik hou m’n budget in de gaten en weet dat elke euro dat ik spendeer belangrijk is.
 • Ik denk dat ik uiteindelijk nog redelijk veel boeken koop, maar dat ik er nu bewuster mee bezig ben. Door bij te houden hoeveel ik spendeer, heb ik niet zoals vroeger het gevoel dat ik weer een fortuin aan boeken aan het uitgeven ben.

Momenteel gaat dit nieuwe plan best wel goed én ik ben blij dat het zo goed werkt. Toen mijn buitenlandse reis nog op de planning stond, was een budget echt wel noodzakelijk. Ook al gaat die dan nu niet meer door, ik ben nog steeds blij dat ik me aan m’n budget hou én ook veel meer boeken uit m’n kast aan het lezen ben. Zo kan ik als ik die niet meer goed vind, terug verkopen voor een zakcentje.

Zou jij kunnen werken met een boekenbudget?

9 thoughts on “Mijn bookban faalde grandioos, maar het boekenbudget overwint

 1. Haha graag gedaan. Ik vind zo’n lijstje ook echt in je gezicht springen als je over the top gaat. Vorige jaar hielp hielp het mij echt. Zeker ook met de read optie. Zo zie ik wat ik meteen lees en wat eventuele losbandige koopjes waren. Ik zit momenteel al aan 10 boeken dit jaar, maar misschien is dat ook wel de schuld van de quarantaine. :’)

  1. Ah dat valt nog best mee toch Nana? Je mag jezelf ook een klein beetje verwennen, hé. Maar ik geef je helemaal gelijk! Het geeft je zo’n goed overzicht over hoeveel je nog mag uitgeven. Ben blij dat ik je raad heb gevolgd.

 2. Ja hoor, al vrij lang. Ik denk 8 jaar maar misschien is het zelfs al langer. In mijn huishoudboek heb ik er een aparte tab voor. Bij mij bestaat mijn boekenbudget uit cadeaugeld en het geld dat ik krijg wanneer ik eventueel wat oudere gelezen boeken verkoop. Ik hou het niet per maand apart bij maar noteer het gewoon iedere keer wanneer er iets bijkomt of afgaat. Natuurlijk weet ik wel dat ik me niet schuldig moet voelen om de boeken die ik koop maar sinds ik met dit systeem werk heb ik daar geen last meer van. Ik vind het ook best wel interessant om op het einde van een jaar te zien hoeveel boeken ik heb gekocht met dat beschikbare budget. Soms heel veel wanneer ik wat interessante tweedehandse koopjes ben tegengekomen. Soms minder door prachtige maar kostelijkere boeken zoals een geïllustreerd Harry Potter boek.

 3. Zo’n boekenbudget is wel een slim idee eigenlijk! Zelf probeer ik mij te beperken tot twee fysieke boeken per maand. Het lukt mij voorlopig wel maar een boekenbudget zou misschien wel handiger zijn zodat ik ook aangekochte e-books meereken etc… Iets om over na te denken!

  1. Ja, je kan het vormgeven hoe je wilt natuurlijk! Ik koos voor een budget voor alles, maar als je graag fysieke boeken en ebooks gescheiden houdt kan dat allemaal. De mogelijkheden van excel zijn eindeloos, haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.