Book Nerds, Books

Terugblik | Hoe ging het met mijn boekenbudget in 2020?

In 2020 kondigde ik met trots mijn plan om me aan een boekenbudget te houden. En om eerlijk te zijn heeft het best wel goed gewerkt voor een aantal maanden. Alleen gooide corona en teleurstelling wat roet in het eten en vergat ik plotsklaps mijn budget. Vandaag neem ik je mee door een jaar boekenbudget.

Voor corona bestond, had ik geweldige plannen voor 2020. Ik ging namelijk in juli vertrekken naar Uruguay om daar een semester te studeren, maar zoals iedereen wel al weet ging dat niet door. Maar voor alles gebeurde, had ik mezelf voorgenomen dat ik toch wat meer zou sparen. (En aangezien ik aan boeken het meeste geld uitgeef, moest er daar dringend wat gebeuren.) Ik legde mezelf een boekenbudget van €250 op. Als je een beetje rekent, weet je dat dat niet zo’n hoog bedrag is. Maar het moest.

De eerste maanden gingen goed

In de eerste maanden van 2020 gaf ik niet zoveel uit aan boeken. Ik kocht wat boeken tweedehands, maar eigenlijk ging het niet zo’n slechte kant op. Ook had ik een boekenbon van mijn tante gekregen voor nieuwjaar, dus eigenlijk was het nog zo slecht niet. Maar toen…

Whoops, I did it again

Toen corona zijn intrede deed, leek het alsof er helemaal niets leuks meer op de planning stond. Ik zat plots thuis, de leuke vooruitzichten die ik had gemaakt werden aan scherven geslagen en plots had ik dat budget eigenlijk helemaal niet meer nodig. Ik kan dus wel zeggen dat ik vanaf dat moment niet meer zoveel gaf om hoeveel geld ik nu spendeerde aan boeken. Ik had toch niets anders om mijn geld aan uit te geven en van boeken word ik altijd blij. Ja, ik weet hoe verwend ik nu klink en het is best erg, maar lezen is echt het enige wat ik gedaan heb tijdens de lockdown en het schonk me dan ook veel plezier.

Oké, ik wil er nu ook wel bij zeggen dat ik nu weer niet zóveel boeken heb gekocht. Uiteindelijk las ik best wel veel ongelezen boeken uit mijn kast, maar als ik dan toch een nieuw boek wilde hebben, liet ik me niet tegenhouden door mijn budget. (Plus, omdat ik dus niet op studiereis ging, kon ik meer dan ooit werken deze zomer.)

Andere aanpak dit jaar

Dit jaar pak ik het helemaal anders aan. Ik heb een nieuw excelbestand gemaakt, maar deze keer hou ik gewoon bij hoeveel boeken ik kreeg/kocht en hoeveel geld ik per maand uitgeef aan boeken. Op die manier heb ik zwart op wit hoeveel boeken ik eigenlijk erbij krijg. (En helaas is dat voor de laatste drie maanden al best wel veel.)

Heb jij meer geld aan boeken uitgegeven in de coronaperiode of was je juist extra spaarzaam?

4 thoughts on “Terugblik | Hoe ging het met mijn boekenbudget in 2020?

  1. Ik hou ook zo’n excel bestandje bij. Echt handig. En als je dan tweederhands boeken scoort is het nog zo leuk, want dan heb je alsnog veel nieuwe boeken voor weinig geld. 😀
    Nu geef ik mijzelf iedere maand 1 feelgood boek cadeau. Heb met een bon die ik van het werk kreeg een hele reeks besteld en laten inpakken, dus iedere maand is het echt een cadeautje doe ik aan mezelf geef. Ik probeer ook de pre-orders te beperken dit jaar. Allen van auteurs waar ik echt niet op kan wachten zoals bv Holly Bourne.
    Deze week kwam trouwens een pre-order binnen van vorig jaar juli en dat was toch zo fijn als je opeens een verrassing in de bus krijgt.

    1. Ja, ik vind het handig om nu zo’n overzichtje te hebben en ik duid ook aan welke boeken ik dan ook effectief gelezen heb. En dat is meestal wel een eye-opener. Ik ben tegenwoordig erg fan van preorders, maar ik moet ze ook echt eens gaan beperken. Het wordt een beetje te erg. Whoops.

  2. Ik hou elk jaar in mijn digitaal huishoudboek het boekenbudget in een aparte tab bij. Het budget bestaat uit geld dat ik met kerst of voor mijn verjaardag kreeg en wordt soms aangevuld wanneer ik wat boeken binnen doe bij deSleghte. Ik vind het heel handig om zo duidelijk een overzicht te hebben van hoeveel boeken ik koop en hoeveel ik er aan spendeer. Zo kocht ik vorig jaar net minder boeken dan anders maar spendeerde ik er meer aan vermits ik veel minder bij de Kringloopwinkel of deSleghte kwam en de plaatselijke boekhandel nog meer wilde steunen waardoor ik meerdere keren heel bewust meer heb betaald om een fysieke zaak te steunen in plaats van een webshop die het sowieso al beter deed door Corona. Ik heb ook het idee dat ik momenteel minder boeken koop doordat mijn leestempo een pak lager ligt en ik mijn TBR toch een beetje binnen de perken wil houden.

    1. Wat goed dat je momenteel een beetje minder boeken koopt. Ik heb helaas nog steeds de neiging om er een beetje te veel te kopen. Gelukkig geeft mijn spreadsheet me wel een handig overzicht. Ik moet er maar een keer naar kijken en dan weet ik weer dat ik dat ene boek toch niet moet aanschaffen.

Comments are closed.