Review

De IJzerraaf, het gloednieuwe The Iron Fey-boek over Puck, stelt helemaal niet teleur

Robin Goodfellow. Puck. Gehate en geliefde schelm, grappenmaker, raaf… en de rechterhand en nar van koning Oberon uit Een Midzomernachtsdroom. Er doen de wildste verhalen over hem de ronde, maar in De IJzerraaf vertelt hij eindelijk zijn eigen verhaal.
Er is iets gaande in Nimmernimmer. Puck hoort de geruchten voor het eerst op de goblinmarkt, waar een oude vriend zijn hulp inroept. Wanneer hij erachter komt wat er door de onverschilligheid van de mensen ten opzichte van de natuur is wakker gemaakt, weet hij dat hij onmiddellijk in actie moet komen. Samen met oude en nieuwe vrienden neemt hij het op tegen een vijand die zo machtig is, dat die al het leven in de sterfelijke én onsterfelijke wereld bedreigt…

Mijn mening: 7,8/10

Het voelt alsof ik De IJzerkoning (het allereerste boek van The Iron Fey-serie) een eeuw geleden las. Toen was ik nog kleine Audrey en smulde ik van alles dat een sprankeltje fantasie in zich had. Bijna tien jaar later komt Julie Kagawa met een nieuwe serie in dezelfde wereld en nu mag een van mijn favoriete personages de show stelen. Zou ik het even goed vinden als toen al die jaren geleden?

Wat absoluut niet veranderd is, is Julie Kagawa’s oneindige verbeelding. Zelfs na tien jaar blijft ze me verbazen met haar unieke wereld en worldbuilding. Om elke hoek schuilt er iets magisch en net wanneer je denkt dat Kagawa echt niets nieuws meer kan verzinnen doet ze het toch. Dat maakt deze serie heerlijk om te lezen en in weg te duiken.

Vreemd genoeg had ik de personages ook best wel gemist. Ik heb ze lang niet bezocht (zoals de meesten onder ons wel) en het was heerlijk om hun stemmen weer in mijn hoofd te horen. Vooral Grimalkin komt terug heel erg mooi naar voren in het boek, maar ook Puck krijgt meer diepte dan wat je van hem gewend bent. Het is fijn om te weten dat achter zijn grappige en soms harde karakter, ook iets anders schuilt.

Ook las het boek heel erg vlot en ik vond de vertaling van Karin de Haas heel erg fijn om te lezen. Vanaf pagina één word je weer in de wereld van Nimmernimmer gezogen en ja, ik had het best wel gemist. Julie Kagawa heeft zo’n fijne en toegankelijke schrijfstijl en als de plot dan ook nog een vlot loopt, dan heb je een voltreffer.

Het enige waar ik denk ik op stuitte is dat de plotopbouw van het boek grotendeels hetzelfde is als in de rest van de serie. Als je de meeste boeken van Kagawa hebt gelezen, dan herken je nu wel haar meest befaamde trucjes. Ook vond ik dat het boek op bepaalde momenten wel wat dieper had mogen gaan, maar tja, dat ligt waarschijnlijk aan mijn liefde voor complexiteit tegenwoordig.

Ik was bang dat ik niet meer ging genieten van De IJzerraaf, maar ik ben blij dat Julie Kagawa na al die jaren helemaal niet teleurstelt. Het was een fijn boek en nog fijner om even weer helemaal te verdrinken in de nostalgie. Ik kijk alvast heel erg uit naar deel twee, want die belooft (volgens Kagawa) heel speciaal te worden.

Julie Kagawa | Karin de Haas | HarperCollins Holland | paperback|9789402707342 | €19,99 | 366 p.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.