Books, Persoonlijk

Hey, wij zijn er ook nog! | Over Vlaamse hulplijnen en andere kleine dingen

Voor de tweede keer in een heel korte tijd ontdekten Kladblog en ik twee boeken die allebei zeer ‘heftige’ thema’s bespraken. De uitgevers kozen er daarom voor om hulplijnen op het einde van het boek toe te voegen. Helaas vergaten ze iets heel kleins, namelijk de Vlaamse.

Ik zal eerlijk zijn: de reactie van Best of YA en de vertaalster Margot Reesink op de opmerking van Kladblog over Steeds verder weg, was ontzettend geweldig. Dus geen verwijten meer naar hun toe, want ze beloofden om bij de volgende druk zeker en vast de Vlaamse zelfmoordlijn toe te voegen. Ook bij Dit is hoe het ging, reageerde Blossom Books wel niet op de sociale media, maar in antwoord op mijn mail, beloofden ze ook om de zelfmoordlijn van Vlaanderen toe te voegen, want die ontbrak ook in de eerste druk.

Over vergeten en vergeten worden

Het is zoals iemand op de Instagram van Kladblog zei: de meeste uitgeverijen bevinden zich in Nederland. Maar, ze verkopen ook een heel deel van hun boeken op de Vlaamse markt. Bijna alles op de boekenrekken in onze boekhandels komt van Nederlandse uitgeverijen én ze worden ook nog eens allemaal vertegenwoordigd door een Vlaams bedrijf in België. Daarom deed het best pijn dat twee keer in zo’n korte tijd zoiets kleins, maar cruciaals is vergeten. (Nou ja, ik ben al blij dat ze überhaupt een hulplijn toevoegen. Alleen zou eentje waar Vlamingen ook terecht bij kunnen, geweldig zijn.)

Vergeet het alsjeblieft niet meer

Ik ben heel blij dat beide uitgeverijen het in de herdruk gaan aanpassen, maar er zijn misschien nog anderen die ons weer helemaal gaan vergeten. Dus bij deze: doe dat alsjeblieft niet meer. Het doet pijn vanuit Vlaams perspectief en het is gewoon niet fijn om te weten als lezer dat je vergeten wordt. Dat je na een heel zwaar boek niet meteen de steun kan vinden die je nodig hebt. Ik doe dus een oproepje naar alle mensen die ook maar iets te maken hebben met het maken van een boek: vergeet onze Vlamingen ook niet bij zoiets belangrijks! Zeker als het voor jongeren is.

Een lijstje van Vlaamse hulplijnen die misschien handig zijn als je niet weet waar je moet beginnen:

  • Vlaamse zelfmoordlijn: 1813
  • Vlaamse hulplijn voor jongeren, Awel: 103 (meer info op Vlaanderen.be)
  • Website waar je alle hulpinstanties voor jongeren terugvindt: https://www.watwat.be/

6 thoughts on “Hey, wij zijn er ook nog! | Over Vlaamse hulplijnen en andere kleine dingen

  1. Heel goed! Jullie hebben ook wel een beter te onthouden nummer.. Hier in Nederland dacht iedereen dat het 113 was, maar dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn… Echt bizar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.