Review

Weersta me, het grootste teleurstellende vervolg dat er bestaat

Juliette is iedereen kwijt. 
Na haar vrij rampzalig verlopen periode als opperbevelhebber is ze ontvoerd en bevindt ze zich ergens op een basis ver van sector 45. Terwijl ze de eenzaamheid en martelingen probeert te doorstaan, moet ze ook haar herinneringen op een rijtje zien te krijgen. Warner heeft haar hart gebroken door te onthullen dat hij veel meer weet over haar familie en haar identiteit dan hij tot nu toe liet blijken, en deze geheimen veranderen alles.
Juliette wordt verscheurd door verdriet, en de duisternis die zich nog altijd in haar schuilhoudt dreigt haar over te nemen. Maar door een onverwachte bondgenoot lijkt er toch nog een kans te zijn om te ontsnappen, en om de schade die ze heeft aangericht te herstellen.

Mijn mening: 4/10

Ik ben al jaren fan van Tahereh Mafi. Zij was de auteur die me verliefd heeft gemaakt op YA. Door haar ging er voor mij een hele nieuwe wereld open en eigenlijk alle boeken die ze geschreven heeft, staan op mijn lijstje van favorieten. Tot deze, want wat was dit zeg.

Ik ben teleurgesteld en dat is misschien heel zacht uitgedrukt. Er zijn meerdere redenen voor en ik vind het ontzettend erg dat ik ze moet noemen.

Tahereh Mafi heeft me altijd weten te betoveren met haar iets apartere schrijfstijl, haar beeldend woordgebruik en de vertaling van haar boeken door Sandra Hessels waren ook altijd heel erg goed. Maar dit boek, ik weet niet wat er mis is gegaan. Het is geschreven vanuit verschillende perspectieven en als er helemaal geen naam voor elk hoofdstuk zou gestaan hebben, zou je precies kunnen denken dat het over dezelfde persoon gaat. Er is geen verandering in schrijfstijl, alles leek hetzelfde. Behalve het gebruik van ‘bro’ bij Kenji. (Wat ik overigens ontzettend irritant vond.) Ook grepen veel verwoordingen en metaforen telkens terug op hetzelfde. Geen afwisseling, niets speciaals.

Ook had ik totaal geen voeling met de personages. Helemaal géén, terwijl er eigenlijk best veel dingen gebeurden. (En Warner, Juliette en Kenji waren ook mijn favoriete personages aller tijden.) Ik denk dat er veel dingen aan de grond van dat gevoel liggen:

Ten eerste was het tijdsverloop in dit boek heel erg verwarrend. Misschien was dat omdat het voor de personages ook heel verwarrend was, maar ik vond dat het zo niet overkwam. Ook Tahereh Mafi nam in dit boek geen tijd om bepaalde dingen uit te werken, ze gebeurden gewoon op een bepaald moment en ze waren er gewoon. Er was geen aanloop naar bepaalde gebeurtenissen. Misschien deed Tahereh dat om de ‘plottwisten’ in het verhaal te houden, maar zoals mijn aanhalingstekens al zeggen: het waren niet echt plottwisten.

Ten tweede alles ging zooooo makkelijk. Als ik iets haat, is dat iets makkelijk gaat in een boek. De personages deden een wens en die kwam uit. Het was niet geloofwaardig, het kan me niet schelen of ze superkrachten hebben of niet, maar sommige dingen waren gewoon te gek voor woorden. Dit boek speelde zoveel in op toeval. En daar trap ik niet meer in.

Terwijl ik ervan hield dat Tahereh de wereld van Sector 45 opentrok in Heel me, kon dat aspect me echt niet meer boeien in Weersta me. Alles was zo vergezocht, slecht uitgewerkt. Ik zag het potentieel, maar het kwam helemaal niet naar voren.

Tot slot, het einde heeft het eigenlijk nog allemaal slechter gemaakt. Ik zal niet te veel verklappen, maar het was teleurstellend. Ik snap het, maar ook weer helemaal niet. Ik heb veertig pagina’s lang met mijn ogen gerold. Zegt dat genoeg?

Weersta me was onverwacht heel teleurstellend. Ik heb maanden uitgekeken om dit vervolg te lezen, en ik had ook nooit gedacht dat Tahereh Mafi mij ooit kon teleurstellen. Helaas deed ze het wel, maar toch zal ik het laatste boek in de serie lezen, want uiteindelijk wil ik wel weten hoe het afloopt.

Weersta Me | Sandra Hessels | Blossom Books | €19,99 | Hardcover | 9789463492119 | 354 p.

3 thoughts on “Weersta me, het grootste teleurstellende vervolg dat er bestaat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.