Book Nerds

Vraag van vandaag | Horen recensie-exemplaren bij boekbloggen?

Sinds vorig jaar toen ik mijn blog een nieuwe make-over gaf, ging er hier ook een nieuw recensiebeleid gelden. Momenteel aanvaard ik maar tien recensie-exemplaren per jaar en als ik eerlijk ben, zou ik niet op die beslissing terugkomen. Vandaag wil ik je graag in alle eerlijkheid alles vertellen over recensie-exemplaren, hoe je ze krijgt en als ze nu eigenlijk bij een boekenblog horen.

Waarom ik zelf een limiet op recensie-exemplaren heb gezet

Op 19 augustus alweer zes jaar geworden (ja, ondertussen is het al een grote baby die bijna naar de basisschool mag). In die zes jaar kom je heel wat te weten over hoe de boekenwereld werkt. In België zit het dan weer net ietsje anders dan in Nederland. Voor iedereen die er niet zoveel over weet: de meeste uitgeverijen zoals Unieboek, Blossom Books of HarperCollins zijn allemaal gevestigd in Nederland. Meestal wordt de marketing, verkoop, etc. van hun boeken in Vlaanderen vertegenwoordigd door Vlaamse bedrijven zoals bijvoorbeeld Agora (voor HarperCollins), Lannoo (voor Unieboek) en L&M Books (voor Blossom Books). Als Vlaamse blogger word je dus meestal benaderd door de Vlaamse vertegenwoordigers en de meeste correspondentie gebeurt ook via hen.

In de zes jaar dat ik blog (en leesclubs organiseer) heb ik dus al een paar hele fijne contacten kunnen opbouwen en daarom kreeg ik ook best wel veel recensie-exemplaren toegestuurd. Soms van vervolgen van series waarvan ik het eerste deel nog niet heb gelezen of soms boeken die me helemaal niet interesseren. Op het hoogtepunt (een aantal jaar terug) kreeg ik soms meer dan vijftig (onverwachte) recensie-exemplaren. Als je bedenkt dat ik door het schooljaar heen ongeveer vijftig boeken kan lezen, was dat dus belachelijk veel. Bovendien koop ik ook heel erg graag boeken, maar die kregen meestal dan geen voorrang én uiteindelijk ging mijn leesplezier een beetje verloren.

Voor mij was het dan eigenlijk perfect om een limiet op de recensie-exemplaren te zetten. Ik zeg bijvoorbeeld niet meer tegen alles ja, want mijn tijd is sinds de universiteit nog zeldzamer geworden. Ook kan ik nu eindelijk eens alle boeken uit mijn eigen kast beginnen lezen, want dat moest dringend ook eens gebeuren. Na zo’n twee jaar zie ik zelfs nog meer voordelen van dit recensie-exemplarenlimiet: je bespreekt geen boeken die duizend andere bloggers net op hetzelfde moment ook bespreken, geen stress omdat je bepaalde boeken voorrang moet geven. Kortom: gewoon genieten van lezen en bloggen.

Horen ze bij een boekenblog?

Het is logisch dat wanneer je platform (blog en sociale media) groeit, uitgeverijen dat ook opmerken. (Al heb je soms geen grote aantallen nodig om recensie-exemplaren te krijgen in de boekenwereld.) Uitgeverijen merken best wanneer jouw mening belangrijk is voor jouw volgers en het is best wel een eer als ze jou een mail sturen met de vraag of je een van hun nieuwste boeken wilt bespreken.

Momenteel zijn bookstagramaccounts ook een hele grote hit. Je hoeft zelfs niet eens een blog te hebben om soms recensie-exemplaren toegestuurd te krijgen. Sommige bloggers vinden dat niet kunnen, maar ik snap het wel waarom bookstagramaccounts nu zo hot zijn. Het internet is voortdurend in beweging. Er komen nieuwe platformen en rages. Uitgeverijen moeten erop inspelen, want zij willen alleen maar zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep bereiken en zoveel mogelijk boeken verkopen.

Maar ik ben van mening dat recensie-exemplaren niet per se horen bij boekbloggen (of een bookstagramaccount). Toen ik mijn blog zoveel jaar terug aanmaakte op WordPress was de eerste gedachte dat ik lezers wilde bereiken met mijn boekenliefde, laat staan dat ik eraan dacht om gratis boeken te krijgen (ik wist niet eens dat dat bestond). Ik word er dan ook zo moe van om van die zaagverhalen te horen van boekbloggers en bookstagrammers over recensie-exemplaren: dat ze er geen krijgen, dat ze er wél krijgen, maar dat het niet de goede versie is, dat ze alleen hun account aanmaken voor die gratis boeken. (Ik kan wel even doorgaan, want ik hoor nu eenmaal veel roddels. Ha.)

Persoonlijk vind ik een blog (of bookstagram) duizendmaal aantrekkelijker als het niet alleen maar recensie-exemplaren bespreekt. Het is fijn om content te lezen die de blogger zelf ook interessant vindt. Op die manier onderscheid je je ook van alle andere bloggers. Je had bijvoorbeeld die grote rage van Het schaduwjaar en De ijzige verloofde. Rond de verschijningsdatum van die boeken stond heel Instagram vol met foto’s en lovende recensies van de boeken. Toen ik de boeken een paar maanden geleden las, was ik oprecht teleurgesteld. Misschien lag het gewoon aan mijn ultrahoge verwachtingen of misschien lag het eraan dat iedereen die een foto/recensie had geplaatst de boeken als recensie-exemplaar had gekregen en zo extra lovend was. (Oké, niet iedereen vindt hetzelfde boek goed, maar er moet toch iemand zijn geweest die zijn/haar/hun bedenkingen had?) Als blogger of bookstagrammer moet je dus zelf goed nadenken over welke content je graag aan je lezers aanbiedt. Ik ga graag voor persoonlijk, met een kritische insteek, maar anderen hebben dan weer een andere kijk over hoe ze hun plaatsje op het web willen vormgeven. En dat maakt dat sommige accounts echt heel erg uniek kunnen zijn.

Bovendien vind ik ook gewoon dat je als boekenblogger soms ook nog de uitgeverswereld moet steunen. Ik snap dat natuurlijk het beste uit je platform wil halen, maar als je alleen maar krijgt en nooit zelf eens een auteur of een uitgeverij steunt, dan vind ik dat maar sneu. En ook: ik heb ondervonden dat ik zelf meer plezier aan een boek ondervind als ik het zelf koop. Het is dan een cadeautje voor mezelf en ik haal er gewoon ook meer voldoening uit.

Wat vind jij van recensie-exemplaren? Vind je blogs (en bookstagramaccounts) aantrekkelijk als ze veel recensie-exemplaren bespreken? Wat waardeer jij meer?

13 thoughts on “Vraag van vandaag | Horen recensie-exemplaren bij boekbloggen?

 1. Ik moet zeggen dat ik wel een beetje boos wordt van het feit dat veel boekenbloggers klagen dat een ander een recensie-exemplaar krijgt. Wat heeft dat er nu mee te maken?!? Vind ik echt egoïstisch eigenlijk. Ik vind niet dat zijn meer recht hebben dan een ander hierop. Dat ze sneller aangesproken worden, lijkt me logisch, maar het is niet dat alleen hun wereldje hier een belangrijke rol in speelt.
  Ik vind het net goed dat verschillende mensen recht kunnen krijgen op recensie-exemplaren. Zelf heb ik ook al een paar keer een kans gekregen om een boek te lezen voor deze uit is en ik heb noch een blog, noch een instagram kanaal hiervoor. Ik kreeg enkel de opdracht dat wanneer de release er was ik op verschillende platforms mijn recensie moest plaatsen of die nu goed of slecht was. Zo spreek je ook het publiek aan die oprecht interesse heeft in het boek/genre en die kunnen een betere mening geven aan het gewenste doelpubliek dan iemand die gewoon alles aanvaard dat ie kan krijgen. Ook vond ik het ontzettend leuk als je voor de boekenclub enkele exemplaren kreeg. We konden dan in groep genieten (of afzien) en het boek achteraf nog samen bespreken en dan lijkt de recensie nog zoveel sterker omdat je er eens goed over hebt kunnen nadenken. En het is ook mooie reclame voor een nieuw boek via deze weg, want je bereikt meteen een hele groep ipv van 1 individu.

  1. Ja, helemaal waar! Plus, ik merk dat in de leesclub heel wat mensen best beïnvloed worden door elkaars mening over een boek. We houden elkaar een beetje in de gaten en een recensie van iemand uit de leesclub kan best wel veel betekenen. Misschien regel ik nog eens een leuke winactie voor de toekomst 🙂

 2. Ik doe zelf eigenlijk niet aan recensie-exemplaren, maar ik heb er geen moeite mee als mensen dat wel doen. Waar ik wel moeite mee heb is als mensen puur en alleen bloggen voor recensie-exemplaren, dan vind ik de blogger vaak minder geloofwaardig overkomen. Het komt dan ook voor dat ik sommige blogs gewoon compleet oversla als er weer een bespreking van dat ene boek op een blog verschijnt. Ik lees ook altijd wel mee met de hype, en het komt dan ook voor dat ik datzelfde boek tegelijk met andere bloggers bespreek. Maar dat is dan puur toeval, niet gepland en zelf gekocht.

 3. Als student heb ik niet zo veel tijd voor recensieboeken, maar ik vind ze altijd wel leuk om te recenseren en een hele eer als ik uitgekozen word. Ik zie recenseren ook echt als de uitgeverij steunen, daar hoef je in mijn ogen geen boek voor te kopen. Als blogger ben je namelijk goedkope reclame en lekker makkelijk te bereiken.
  Ik zou eigenlijk geen bookstagrammer/blogger weten die het voor de recensieboeken doet, maar misschien let ik ook wel niet genoeg op. Ik vind ze namelijk nog wel geloofwaardig, zolang je recensie maar onderbouwd is en niet elk boek 5 sterren krijgt.

  1. Helemaal waar! Aangezien ik zelf ook studeer, snap ik je helemaal. Het is altijd een grote eer om uitgekozen te worden, maar soms is het fijner om het rustig aan te doen en naast de verplichtingen voor school ook geen verplichtingen meer te hebben voor de blog of een uitgeverij. Ik heb een beetje het evenwicht gevonden en het werkt goed voor mij.

 4. Ik herken dit wel. Ik kreeg een aantal jaar terug ook echt heeeeel veel exemplaren en ik werd daar op den duur ook hebberig van: ik wilde het allemaal hebben omdat ik geen verhaal wilde missen. Totaal niet realistisch. Nu beperk ik het enorm en dat geeft zo veel rust! Ik vind het heerlijk om mijn eigen boeken te bespreken en het ook belangrijk om boeken te blijven kopen.

  1. True, ik snap zeker dat je niets wilt missen en soms wenste ik dat ik duizend keer sneller kon lezen zodat ik alle boeken kan bespreken, maar dat is gewoon niet haalbaar. Ik heb nu eindelijk een soort evenwicht gevonden tussen recensie-exemplaren en mijn eigen leesavonturen en dat werkt nu echt zo goed.

 5. Geweldige post! Ik blog nu ongeveer een jaartje en krijg sinds juni/juli recensie-exemplaren. Ik ben dus vrij nieuw in het wereldje, maar voel inderdaad die druk wel al een beetje van alle boeken die ik moet lezen. Ik vraag wel meestal boeken aan die ik effectief wil lezen. Mijn doel voor volgend jaar is het ook wel wat kalmer aandoen. Het is natuurlijk moeilijk om als student elk boek zelf aan te kopen en de bib heeft niet alle boeken die ik wil lezen. Mijn Instagram is ook wel een belangrijk deel van het bloggen en een fysiek boek ziet er beter uit. De eerste maand toen ik enkele boeken voorgesteld kreeg zei ik daar ook meteen ja op, ook al had ik niet zo’n interesse in ze. Ik moet wel zeggen dat ik onlangs gecontacteerd ben ivm het tweede boek uit de After-serie en ik heb dat aanbod afgeslagen. Dat was een moeilijke beslissing omdat het een hele campagne ging zijn met een giveaway, maar ik heb al enkele boeken die ik moet lezen dus dit was gewoon te veel. Ik ga zeker ook een limiet voor mezelf stellen voor volgend jaar!

  1. Dank je wel! En ik snap je helemaal. Als je de kans krijgt, waarom geen ja zeggen. Maar soms is het wel een goed om nee te zeggen en zelf eens uit te maken wat je zelf wilt bespreken op jouw blog of instagramkanaal. Momenteel heb ik een soort evenwicht gevonden waar ik heel blij mee ben, dus misschien jij binnenkort ook. Mijn gouden tip: zolang je het zelfs allemaal nog geweldig vindt en tegen niet opziet, dan moet je het blijven doen. Anders moet je eens nadenken over andere manieren. 🙂

 6. Ik blog sinds maart en blogde in het begin vooral over boeken die ik zelf had gekocht. Sinds ik mijn blog heb krijg ik regelmatig wel mails om boeken te recenseren voor auteurs en krijg ik ook onmiddellijk een e-arc meegestuurd meestal. Ik voel me hier altijd heel vereerd over, maar heb het gevoel dat ik de laatste tijd enkel nog recensies post over review exemplaren die ik heb toegekregen. Ik heb nu dus ook beslist om een soort ‘stop’ te zetten op de recensie exemplaren die ik accepteer omdat ik nu al de druk voel om ze allemaal op tijd uit te lezen, waardoor mijn intrinsieke motivatie vervangen wordt door een extrinsieke motivatie. Ik vind nog steeds dat ik (& iedereen) fun moet blijven beleven aan lezen, en niet constante druk moeten voelen.
  Ik denk dus helemaal niet dat recensie exemplaren persé bij bloggen horen. Bloggen gaat over praten over boeken die je gelukkig maken (of eens een onpopulaire opinie plaatsen ?).

 7. Mooie blog Audrey! Vroeger kreeg ik ook veel onverwachte exemplaren binnen, maar nu vraag ik alleen aan wat ik echt wil en ongevraagde exemplaren komen nauwelijks binnen. En als ze komen, hebben ze geen prioriteit, maar lees ik ze alleen als ik dat wil. De laatste paar maanden lees ik steeds meer eigen boeken, wat veel rust geeft! Daarbij plan ik elke maand in welke boeken er uit komen, en hoeveel ik er zou kunnen lezen. Zo weet ik dat ik in drukke releasemaanden niet al te veel aanvraag, zodat ik naast het lezen nog kan genieten van andere dingen tijdens mijn vrije tijd. Ik ben wel heel dankbaar voor elk boek dat ik kreeg (helemaal omdat ik in het begin nog niet eens wist dat je exemplaren kon krijgen), maar ik weet ook dat wat minderen veel voordelen heeft (en zo koop ik ook boeken af en toe die ik aan zou kunnen vragen, maar dat doe ik om de auteur/uitgeverij te steunen).

 8. Ik ben de laatste jaren ook behoorlijk op de rem gaan staan wat recensieboeken betreft. Het werd op de duur gewoon teveel en ik kwam nog maar amper toe aan de boeken die ik zelf had gekocht waardoor mijn tbr steeds groter werd. In het begin las ik ook echt alles wat me werd toegestuurd zelfs wanneer het niet vooraf was afgesproken. Ook daar ben ik mee gestopt. Natuurlijk vind ik het leuk en voel ik me vereerd wanneer me een recensie-exemplaar wordt toegestuurd maar wanneer een boek me niet aanspreekt én ik er niet om gevraagd heb ga ik het niet lezen. Er liggen nog voldoende boeken op me te wachten die ik heel graag wil lezen. Nu het lezen de laatste jaren steeds moeizamer gaat ben ik extra blij om dat lagere aantal recensieboeken want bij die boeken heb ik toch steeds een soort deadline voor ogen én dat kan dan weer leesstress veroorzaken. Dus ook ik ben heel blij met mijn beslissing om minder recensieboeken te bespreken op mijn blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.