Books

Vijf boeken om naar uit te kijken in voorjaar 2020

Dit voorjaar komen er weer een paar leuke boeken uit die je niet mag missen. Vandaag zet ik er vijf in het zonnetje!

Rosie hartje Jack van Mel Darbon (Blossom Books, vertaald door Merel Leene, verschijnt in februari) 

Rosie houdt van Jack. Jack houdt van Rosie. Dus als ze elkaar kwijtraken, doet Rosie er alles aan om de jongen die de zon in haar hoofd laat schijnen terug te vinden. Zelfs wegrennen van huis. Zelfs Londen doorkruisen en in haar eentje naar Brighton reizen, ook al sneeuwt het en rijden er bijna geen treinen. Een uitdaging voor ieder jong meisje, laat staan een meisje met het syndroom van Down. Rosie hartje Jack is een prachtig verhaal over vechten voor de vrijheden die we als vanzelfsprekend aannemen: onafhankelijkheid, tolerantie en liefde. 

Mag ik even een applaus voor de geweldige Nederlandse titel voor dit boek? Echt, ik vind het zo goed gevonden. Dit boek stond al op mijn verlanglijstje nog voor bekend werd gemaakt dat Blossom Books deze ging uitbrengen, dus ik kan niet anders dan dit boek willen. Het klinkt als een boek dat een grote indruk op me gaat achterlaten en me ook wat gaat bijleren over de ervaringen van anderen. Ik heb er zin in! 

Vrees en Wraak van Tomi Adeyemi (HarperCollins, vertaald door Maren Mostert , verschijnt in maart) 

Zélie en Amari hebben het onmogelijke voor elkaar gekregen: ze hebben de magie teruggebracht naar het koninkrijk Orïsha, waar Zélies volk – de maji – wordt onderdrukt door een wrede heerser. De krachten die daarbij vrijkwamen waren alleen zó groot, dat niet alleen zijzelf, maar ook hun tegenstanders hun magische krachten hebben teruggekregen. Wanneer de koning zich opmaakt om Orïsha aan te vallen, probeert Zélie uit alle macht de maji te verenigen om te voorkomen dat ze onder de voet worden gelopen. Daarnaast is het van het grootste belang dat Amari haar recht op de troon behoudt. Met zoveel zware taken op haar schouders en een burgeroorlog in het verschiet, weet Zélie niet of ze het gaat redden…

Vrees en Wraak is het langverwachte vervolg op Bloed en Beenderen, dat in voorjaar 2017 bij HarperCollins verscheen. Ik mocht Tomi Adeyemi interviewen op de Vlaamse YALFest en sindsdien heb ik reikhalsend uitgekeken naar het vervolg. Ik zal wel nog eens het eerste deel moeten lezen, want helaas is het al even geleden dat ik het las. 

Feniksbloed, Infinity Son van Adam Silvera (Clavis, vertaald door Tine Poesen en Lies Lavrijsen, verschijnt in juni ) 

Adam Silvera ken je vooral van zijn boeken uit het contemporary-genre, zoals Vroeger is alles wat ik van je heb en Op het einde gaan ze allebei dood. Dit jaar komt hij met een geheel nieuwe fantasy, Feniksbloed. Het is queer en hopelijk net zo goed als zijn drie eerdere boeken. Het boek verschijnt terug blij Clavis met een geheel nieuwe cover in juni. Ik kan nu al niet wachten! 

De wrede prins van Holly Black (Boekerij, vertaald door Anne-Marieke Buijs, verschijnt in februari) 

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame. Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

De wrede prins van Holly Black is razend populair in het buitenland. Je kan er helemaal niet naast kijken. Het schijnt een heel spannende fantasy te zijn om bij te zwijmelen, dus wat wil je nog meer? Er verschijnt ook een speciale versie van het boek in het Nederlands of hij heeft op z’n minst goud op snee. 

Moxie van Jennifer Mathieu (Imagine Books, verschijnt in maart) 

Vivian Carter is het zat. Ze is haar leraren zat, die altijd 
op de hand van de footballsterren zijn. Ze is de kleding­voorschriften van school zat, en de jongens die de meisjes in de gang lastigvallen en seksistische opmerkingen maken tijdens de les. Maar ze is het vooral zat zich altijd aan de regels te houden. De moeder van Viv was een stoere punkrocker in de jaren negentig, een Riot Grrrl. Naar haar voorbeeld begint 
Viv met Moxie, een feministisch ‘zine’ dat ze anoniem op school verspreidt. Het is haar manier van stoom afblazen, maar algauw verspreiden ook andere meisjes de boodschap van Moxie. En dan blijkt dat ze niets minder dan een meidenrevolutie is gestart.

Moxie was wellicht mijn favoriete boek van 2019. Het boek is al eventjes uit in het Engels, maar het is zo’n geweldig boek. Ik ben ontzettend blij dat dit boek vol girl power eindelijk vertaald wordt in het Nederlands. Ik denk dat het Nederlandse publiek er heel erg van zal houden! 

Naar welke release kijk jij het meeste uit?

2 thoughts on “Vijf boeken om naar uit te kijken in voorjaar 2020

  1. Van dit lijstje ben ik vooral benieuwd naar Wrees en Wraak en De wrede prins. Maar ik kijk ondertussen ook heel erg uit naar een boek dat pas in oktober gaat verschijnen. Dan brengt MinaLima immers een prachtige editie uit van Harry Potter & the Philosopher’s Stone en ik vrees dat ik daar niet aan ga kunnen weerstaan en mijn favoriete serie dus in een derde editie ga aanschaffen.

    1. Ja! Ik zag die editie en het zag er zo mooi uit. Maar dan ben ik toch in Uruguay en kan ik toch niets kopen. Een goed excuus dus 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.