Book Nerds

Interview | Op terras met Tomi Adeyemi!

Ik moet eerlijk zijn dat ik nog nooit zo’n lieve, open en grappige auteur heb mogen interviewen. Na het event van YALfestVL had ik even de tijd gekregen om samen met Chiara (iemand van de leesclub) een kwartiertje Tomi Adeyemi te interview. En ook al was de tijd snel voorbijgevlogen, Tomi was geweldig!

Dus Tomi, je studeerde iets met Afrikaanse cultuur aan de universiteit? 

Wel, ik studeerde eerst Engelse literatuur, maar na mijn afstuderen, kreeg ik een travel fellowship om de Afrikaanse cultuur te bestuderen.

Je bent dus al in Afrika geweest? 

Nee, ik ging naar Brazilië. Het was grappig, want ik ging naar daar om over hun geschiedenis van de slavenhandel te leren. Maar het museum waar ik naartoe moest, was gesloten voor renovatie, dus kon ik helemaal niets doen. Maar ik kwam terecht in een toeristenwinkeltje (omdat ik niet wilde dat mijn haar nat werd) en daar zag ik een afbeelding van de Orïsha, en dat zijn de Afrikaanse goden en godinnen.

De goden uit Bloed en Beenderen zijn dus niet verzonnen? 

Nee, ze zijn echt, maar ik had ze nog nooit gezien. En ik wist ook niet dat de West-Afrikaans (uit Nigeria) waren. Ik had dus de helft van de wereld rondgereisd om iets te ontdekken dat een deel van mijn achtergrond en cultuur was. Ik geloof dus wel in goddelijke interventie, want dat waren een hoop toevallen die dag.

Uiteindelijk heeft dat je dan geïnspireerd om te schrijven… Ga je ooit Afrika eens bezoeken, denk je? 

Ja, zeker weten! Ik was zo blij toen mijn boek uitkwam in Nigeria! Meestal komen boeken daar niet zo snel uit of helemaal niet, maar nu wel! En dat is zo speciaal. Ik heb heel veel mensen op Instagram die me nu vragen of ik ook naar daar wil komen, en ik zou overal naar toe gaan, maar ik een balans vinden tussen de promotie van boek 1 en het schrijven van boek 2.

Heb je nu al boek 2 af dan?

Ja! Ik heb nu de eerste draft beëindigd en ga nu beginnen aan de tweede ronde. En dat is waarschijnlijk het moeilijkste deel! Het is zo snel aan het gaan, gewoon omdat ik zo weinig tijd heb, want nu heb ik een deadline. Nu is er een druk. Als ik schrijf, wil ik het liefst alleen zijn voor twee maanden, maar ik ben eigenlijk nog maar twee weken thuis geweest sinds Bloed en Beenderen is uitgekomen.  Als ik het uitreken, is dat bijna twee maanden reizen en dat is heel vermoeiend! Om creativiteit te vinden is het heel moeilijk, maar ik denk dat het wat beter zal worden als ik terugkeer naar de US.

Wat is het meest fantastische dat met je gebeurd is sinds je boek is gepubliceerd? 

Oké, dit gaat nu heel oppervlakkig klinken… Maar er zijn twee dingen. Bijvoorbeeld: zonet was er hier een meisje, Demi, en ze vertelde me hoeveel ik voor haar betekende en dat is gek! Ik ben precies op eenhoornstof aan het vliegen, want nu wil ze ook schrijven en ze zei dat ik haar had laten voelen dat zij het ook kon. Dat, dat is echt het beste. Iemand laten voelen dat ze iets kunnen is gewoon geweldig. Ik weet hoe belangrijk dat gevoel is, want er zijn ook mensen geweest die mij hebben geïnspireerd om te schrijven. Op het oppervlakkige gebied: ken je Instastories? Je kan daar ook zien welke mensen die bekeken hebben. En vandaag zag ik een foto, klikte erop en OMG het was Michael B. Jordan. Dat was fantastisch. Ik hoop dat ik er goed uitzag op die story…

Eerder zei je dat er een aantal schrijvers zijn geweest die je geïnspireerd hebben, wie? 

Sabaa Tahir! [Oké, en toen was er een klein fangirl intermezzo tussen Tomi en Audrey…] Toen ik een Ember in The Ashes had gelezen, had ik het gevoel dat ik een boek moest schrijven dat het verdiende om er naast te staan op een boekenplank.IMG_3845[1]

Had je veel problemen tijdens het schrijven van Bloed en Beenderen?

Eh, YEAH! Op elke manier. De inhoud was heel moeilijk en persoonlijk. Ik ben een perfectionist, dus ik wilde dat elk woord en elke zin perfect was. Ik wou dat alles goed samen paste.

Hoelang heb je er dan over gedaan om Bloed en Beenderen af te krijgen? 

Vanaf het eerste moment dat ik begon te schrijven tot het moment dat ik de definitieve tekst had ingediend, was het ongeveer 18 maanden. En dat is heel kort. Sommige mensen doen er 18 maanden over om alleen hun eerste draft te schrijven. Het eerste boek dat ik bijvoorbeeld probeerde te publiceren, heeft vier jaar gekost om te beseffen dat ik te veel was afwezen om gepubliceerd te worden. Bloed en Beenderen ging dus veel sneller en dat was zo wild. Nog een van die redenen waarom ik gehuild heb toen ik het boek vasthield voor de eerste keer…

En wat ging er dan door je hoofd toen je realiseerde dat je boek echt gepubliceerd ging worden? 

Ongeloof en opgewonden! En dat is nog steeds zo. Ik geloof nog steeds niet dat zoveel mensen mijn boek lezen. Ik zou een opname moeten zien van iemand die mijn boek leest, vooraleer ik het zou geloven. Maar uiteindelijk maakt dat niets uit, want ik vind het geweldig.

<Chiara> Ik heb je ook opgezocht op het internet en daar was er een quote van jou waarin je vertelde dat je een boek wou schrijven dat een klein zwart meisje zou kunnen lezen en zichzelf in herkennen. Denk je dat dat je dat bereikt hebt met dit boek? 

Ja! Ik heb een signeersessie gedaan in een supermarkt. Heel casual en maar een paar mensen zijn gekomen, maar op het einde was er een heel klein zwart meisje. Ze trok de hele tijd aan haar moeders arm en zei: ‘Ik wil er eentje. Ik wil er eentje.’ Ze was zo enthousiast en haar gezicht was gewoon onvergetelijk toen ik haar het boek gaf. Ze stopte niet met staren naar het boek. En dat was gewoon geweldig. Ook al zouden maar 20 mensen mijn boek lezen, maar als ze alle 20 zo’n gevoel zouden hebben, dan was alles het waard. Want jij hebt ze een plaats gegeven waar ze zich mooi en gezien voelen. Dat is alles.

O en nu heb ik ook nog een paar dillema’s. Ben je er klaar voor? 

Wafels of chips? OO WAFELS

Boek of film? Boek!

Magieloos of sprakeloos? Ik denk, magieloos…

Trump is je vader of Saran is je vader? OMG!  Saran!

Luipaard of een vlieg? Een luipaard!

Magji of een gewone dude? Maji!

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Interview | Op terras met Tomi Adeyemi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.