Books

Verwacht | Deze zes boeken zullen je zomer net ietsje beter maken

De zomercatalogi staan weer online en dat betekent dat we weer kunnen uitkijken naar nieuwe en mooie boeken. Deze keer staan er ontzettend veel goede boeken van Nederlandse bodem op het programma en dat zie ik helemaal zitten.

Het valt op in de catalogussen van de uitgeverijen het laatste half jaar dat ze steeds meer en meer focussen op niet-vertaalde werken en dat kan ik heel erg aanmoedigen. Hieronder zie je een lijstje van boeken die ik ontzettend graag wil lezen en waarvan ik denk dat ze je zomer net een tikkeltje beter zullen maken.

Buurmeisje – Rianne Robben (23 september 2020 – Blossom Books)

Olivia zag haar ideale zomer met haar vriendje Mark helemaal voor zich. Maar als hij het plotseling uitmaakt en naar Australië vertrekt, gaan al haar plannen in rook op. Ze besluit bij haar opa en oma in Drenthe te gaan logeren, en komt daar haar buurmeisje van vroeger tegen. Ilse is niets veranderd, maar toch ziet Olivia haar opeens heel anders waardoor haar zomer wéér een totaal andere wending lijkt te nemen.

Eindelijk opent de markt een beetje meer voor boeken met LGBTQ+-personages. Deze YA van eigen bodem zet eindelijk eens biseksuele hoofdpersonages in het zonnetje. Het speelt zich af in Drenthe, Nederland en de schrijfster heeft het boek laten proeflezen door een Belgische lezer waardoor er niet zo van dat typisch Nederlands taalgebruik in staat. Ik ging dit boek al kopen, maar nu kijk ik er nog meer naar uit. Een auteur die inclusief schrijft – ook op taalgebied – dat moeten we meer hebben. Buurmeisjes verschijnt op Bi-Visibility Day.

Polaroidmeisje – Femke Hendriks (september 2020 – Karakter)

Achter het zeer populaire Instagramaccount Polaroidmeisje gaat de verlegen en onhandige Lize schuil. Op haar account vindt ze meer en meer haar eigen stem en durft ze uit haar comfortzone te kruipen. Maar dan krijgt ze een geheimzinnig bericht. Ze besluit haar vrienden Hannah en Thomas in vertrouwen te nemen. Maar Hannah heeft zo haar eigen problemen. Haar broer Rafaël gedraagt zich heel vreemd en thuis is de spanning om te snijden. Lize en Thomas gaan samen op onderzoek uit. Maar als Lize plotseling verdwijnt, blijkt dat geen heel verstandig besluit te zijn geweest. Waar is Lize toch en wat heeft Rafaël daarmee te maken?

Nog een boek van eigen bodem en dat door Femke Hendriks! Sociale media en de contrasten daarvan vind ik altijd geweldig in boeken. Polaroidmeisje gaat daarom meteen op mijn verlanglijstje. Bovendien is de cover ook om bij weg te smelten.

Rood, wit & koningsblauw – Casey Mcquiston (juli 2020 – Zomer & Keunig)

Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? Casey McQuiston sleept je met ‘Rood, wit en koningsblauw’ mee in een verhaal vol humor en liefde.

Dit boek was de hype van vorig jaar. Gay prinsen en romance en seks? Wat moet je nog meer hebben? Ik heb over dit boek al zoveel goede dingen gehoord en het lijkt me ook wel een verhaal dat ik leuk zou vinden, dus ik wil het!

Bijna echt – Lisa van Campenhout (mei 2020 – Blossom Books)

Brenda weet hoe het is om onzichtbaar te zijn, geen vrienden te hebben en niet mee te tellen, en ze is het zat. Haar plan: zichzelf opnieuw uitvinden als ze gaat studeren in Amsterdam. Maar als dat plan meteen mislukt na een rampzalige introductieavond, moet ze iets anders verzinnen. Twee dagen later is ze Aurélie uit Parijs: een rijke erfgename met een fantastische kledingsmaak, die in een sjiek hotel woont. Ze heeft vrienden, een indrukwekkend aantal Instagramvolgers en een jaloersmakende agenda… maar ook drie gestolen creditcards, het gevoel dat ze achtervolgd wordt en een aantal dreigende privéberichten in haar Instagram-inbox. Haar web van leugens wordt steeds verstikkender, maar ze kan nu niet meer terug, toch?

Bijna echt is wederom een boek van eigen bodem. Het is er eentje vol leugens, intrige en high society. Mag ik even zeggen dat dat mij altijd overtuigd om een boek te kopen? Ik ben echt ontzettend benieuwd naar dit boek.

Moordgids voor lieve meisjes – Holly Jackson (augustus 2020 – Volt)

Pippa kiest een wel heel gevoelig onderwerp voor haar profielwerkstuk: ze wil onderzoek doen naar de moord op Andie Bell, een tienermeisje dat vijf jaar eerder uit hun stadje verdween. De dader is niet meer in leven, maar Pippa gelooft niet dat hij het echt gedaan heeft. Samen met het broertje van de dader Ravi gaat ze op zoek naar de waarheid. Met behulp van interviews, sociale media en heel veel moed probeert Pippa de waarheid op tafel te krijgen. Al snel komen er geheimen boven die iedereen in het stadje liever verborgen had willen houden… En het lijkt wel alsof iemand tegenwerkt, zal de echte moordenaar nog leven?
Holly Jackson werd geïnspireerd door true crime-podcasts en documentaires, wat terug te zien is in het boek. Het lopende verhaal wordt afgewisseld met afdrukken van Pippa’s logboek, uitgetypte interviews, whatsappjes en politierapporten.

Dit boek was een regelrechte hype op YALC in 2018. Een aantal boekenclubvriendinnen zijn helemaal fan van dit boek. Even geleden verscheen dit boek ook op de Amerikaanse markt en het stond zelfs twee weken op de New York Times-bestellerlijst. Ik ben dus enorm blij dat deze thriller vertaald wordt, want ik kan helemaal niet wachten om dit boek te lezen.

Het negende huis – Leigh Bardugo (25 augustus 2020 – Boekerij)

Alex Stern heeft altijd geesten kunnen zien, maar ze had nooit verwacht dat die gave nog eens van pas zou komen. Als ze na een jeugd vol angsten een beurs krijgt om aan de prestigieuze Yale-universiteit te studeren, is ze stomverbaasd. Waarom wordt uitgerekend zij uitgenodigd? Het antwoord blijkt al snel: vanwege haar gave. Op Yale maken acht geheime genootschappen de dienst uit. Ze opereren vanuit de schaduwen, waar ze rituelen uitvoeren die de wereld naar de hand van de elite zetten. Om hun activiteiten veilig en geheim te houden, bestaat Het negende huis. Een negende genootschap dat de taak heeft de geesten op afstand en de levenden veilig te houden. Als het lijk van een neergestoken meisje wordt gevonden, komt Het negende huis direct in actie. De genootschappen ontkennen elke verantwoordelijkheid, maar Alex heeft haar twijfels. Ze gaat op onderzoek uit en hoe dichter ze bij de waarheid komt, des te groter wordt het gevaar. Alex wordt in de gaten gehouden en de geesten worden steeds agressiever. Als haar mentor – de leider van Het negende huis – verdwijnt, is de chaos compleet. Hoe kan Alex zich verweren tegen een onzichtbare vijand die overal tegelijkertijd lijkt te zijn?

Het negende huis van Leigh Bardugo las ik al eerder in november toen het nog maar net uit was. Ik wou het toch in dit lijstje zetten, want ik vond het een geweldig boek. Alle fantasyfans die snakken naar wat meer fantasy voor twintigers, zullen zich helemaal thuisvoelen in dit boek. Ontzettend goed geschreven en een heel intrigerende wereld. Kortom: een aanrader.

Naar welk boek kijken jullie uit deze zomer?

Voor meer verwachte boeken kun je hier terecht bij mijn volledige lijstje!

5 thoughts on “Verwacht | Deze zes boeken zullen je zomer net ietsje beter maken

  1. Oh, inderdaad goed dat er wat meer nederlandstalig werk vefschijnt! Dat is een van mijn doelen dit jaar, meer Nederland lezen, maar ik ben njet goed bezig 😉
    Waar vind je trouwens die catalogi van boeken ?

  2. Het Negende Huis ben ik erg nieuwsgierig naar! Heb bijna alle boeken nog gelezen van Leigh Bardugo, dat deze iets volwassener is lijkt me alleen maar top. Dat is zo moeilijk te vinden namelijk.

    1. Dit boek vond ik geweldig. Het was nog steeds met een jong en sterk vrouwelijk personage (begin de twintig) en het boek verhulde ook niet de minder mooie dingen zoals ze in YA wel doen. Echt een aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.