Dear Book Nerd Book Club

11/04 | Pure nostalgie met een leesclub over De Hongerspelen

Op 11 april organiseerde ik weer een onlineleesclub. Deze keer stond die leesclub helemaal in het teken van De Hongerspelen van Suzanne Collins.

De Hongerspelen verscheen voor het eerst in 2008 en de film volgde even later in 2012. Je kunt wel zeggen dat deze boekenserie een ontzettende hype is geweest. Ik las het eerste boek zelf in 2012 nadat ik samen met mijn mama de film had bekeken. De Hongerspelen was voor mij het boek dat me introduceerde in de prachtige wereld van boeken. Het was dus best spannend om na acht jaar dit boek opnieuw te lezen. Zou ik het nog even leuk vinden als toen? Zou iedereen in de leesclub het nog even leuk vinden als toen?

‘Ik was vergeten dat het zo goed was’

Deze woorden zijn heel veel gevallen tijdens de leesclub, die ongeveer anderhalf uur heeft geduurd. We lazen de boeken ongeveer allemaal rond dezelfde periode en in die jaren is er toch best wel veel veranderd aan onszelf: wat we goed vinden en hoe we naar boeken kijken. Het grappige is dat iedereen eigenlijk wel een beetje vergeten was hoe goed het was. Veel details waren uit onze herinneringen geglipt en daarom was het precies alsof we het boek terug voor de eerste keer ontdekten. Ik kan wel stellen dat we er met z’n allen misschien nog meer van genoten hebben dan de eerste keer.

De Hongerspelen scoorde een 8,9/10 (elf deelnemers). Dat is waarschijnlijk een van de hoogste scores ooit behaald in onze leesclub. Allereerst waren we heel erg enthousiast van de vertaling van Maria Postema, die zoals altijd nooit teleurstelt. Ook waren we allemaal een beetje vergeten hoe goed Suzanne Collins de sfeer in het boek had weten te scheppen. Haar beeldende beschrijvingen verrasten opnieuw.

Ook bespraken we Katniss en haar befaamde driehoeksrelatie met Gale en Peeta. Nana en Janna merkten op dat ze eigenlijk wel heel erg blij waren met single Katniss. Ook merkte iemand op dat Peeta eigenlijk niet zoveel te doen had in boek één (net als Gale) waardoor het eigenlijk best moeilijk was om een team te kiezen. We kozen dan maar voor Team Katniss.

Zoals ik al zei, verbaasde iedereen zich over het feit dat we zoveel kleine details waren vergeten. Of dat bepaalde dingen anders in het boek voorkwamen dan afgebeeld in de film. Het was een heel leuke discussie om de dingen te vergelijken en hoe meer we over het boek praatten, hoe meer zin iedereen kreeg om ook in het vervolg te beginnen.

1 thought on “11/04 | Pure nostalgie met een leesclub over De Hongerspelen

  1. Herkenbaar hoor, dat de hongerspelen toch een soort deur heeft geopend naar al die young adult boeken. Ik heb de boeken ook pas opnieuw gelezen en eerlijk is eerlijk: ze blijven indrukwekkend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.