Review

Moordgids voor lieve meisjes: de beste YA-thriller van het jaar

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde. Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven?

Mijn mening: 8/10

Moordgids voor lieve meisjes is het YA-debuut van Holly Jackson. In het buitenland werd het boek ontzettend lovend onthaald en haalde het de bestsellerslijsten in zowel de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk. (En dat is écht wel een prestatie.) Uitgeverij Volt kwam dit jaar met de vertaling van het boek en na zo veel goede reacties uit het buitenland kon het dus niet meer dan goed zijn.

Om eerlijk te zijn was ik echt een grote fan van Pippa, het hoofdpersonage dat als eindwerk onderzoek doet naar een onopgeloste moordzaak in haar dorp. En ze doet geen half werk. Nee, ze bijt zich erin vast en wil alleen maar stoppen als ze alle antwoorden heeft kunnen vinden. Sommige mensen kunnen haar karakter omschrijven als naïef en arrogant, maar ik had geen probleem met haar durf en onverschrokkenheid.

Toch moet ik wel toegeven dat het hoofdpersonage in haar zoektocht naar de waarheid, niet zoveel tegenstand heeft gehad als ik had gedacht en dat was misschien wel het enige minpunt in het boek. Soms verging het Pippa net ietsje te makkelijk en bij sommige dingen kon je wel vraagtekens zetten, maar denk je pas later over na, want eigenlijk ben je sinds hoofdstuk een helemaal geboeid door het mysterie.

Dat kwam hoogstwaarschijnlijk omdat Holly Jackson echt wel weet hoe je spanning moet opbouwen. De personages hebben zoveel geheimen en ze worden maar hoofdstuk per hoofdstuk onthuld. Net als je denkt dat je het nu wel helemaal hebt uitgedokterd, weet Jackson je opnieuw te verrassen en dat maakt dit boek uitermate spannend tot op het einde. Ik had een aantal dingen juist voorspeld, maar andere dan weer helemaal niet. En dat is altijd fijn op het einde.

Bovendien vind ik dat dit boek zo fijn geschreven is. Moordgids voor lieve meisjes wisselt tussen hoofdstukken in derde persoon en logboeken (of soort dagboeken) die Pippa bijhoudt over haar bevindingen. Op die manier leest het boek ontzettend vlot, is het geen enkele keer langdradig en weet het je aandacht vast te houden tot het einde van het boek. En dat is precies wat een thriller moet doen. Ook was de vertaling best fijn, al hadden ze de straatnamen van Monopoly niet moeten vertalen, want dat was ZO onlogisch. Ik bedoel: alles houdt de vertaler in de UK en dan plots komt het Leidseplein op het Monopolybord? Dat houdt gewoon geen steek.

Tot slot, wil ik je graag nog meegeven dat het boek net zo leuk bleef omdat het ook boordevol interessante randpersonages zit. Veel personages zijn zo goed uitgediept (en aangezien er ook een vervolg is, kan ik niet wachten wat zij nog aan het verhaal zullen bijdragen).

Moordgids voor lieve meisjes is echt wel de moeite waard. Dit is een soort boek dat wel dik is, maar dat je in een ruk kan uitlezen. Het heeft je in de ban tot aan het einde van de laatste pagina en daarna kan je niets anders dan meer willen lezen van Holly Jackson. Ik ben alvast benieuwd wat boek twee zal brengen (en of Uitgeverij Volt die ook zal vertalen). Anyways, ik hoop dat ze er niet te lang mee wachten, want ik wil meer van Pippa en haar avonturen.

Moordgids voor lieve meisjes | Holly Jackson | H.C. Kaspersma | Uitgeverij Volt | paperback | €15 | 9789021422435 | 443 p.

2 thoughts on “Moordgids voor lieve meisjes: de beste YA-thriller van het jaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.