Books

7 boeken die je zeker op je lijstje moet hebben in het voorjaar van 2021

In 2021 staan gelukkig al een aantal leuke boeken op de planning. (Eigenlijk staan er veel te leuke boeken op de planning.) Ik heb voor jou er de boeken uitgepikt die je zeker in de gaten moet houden, want het worden de toppers van dit voorjaar.

Zout – Doreen Hendrikx (Pelckmans, april 2021)

Waarom is het zo makkelijk om van Claire Hale te houden? 
Waarom is het zo makkelijk om die perfecte influencer perfect te vinden? Maud is zeventien en die vraag houdt haar elke dag wel eens bezig. 
Tot ze door haar beste vriend wordt uitgedaagd om haar liefde voor eten op Instagram te delen met de wereld en ze zelf ondervindt waarom het zo makkelijk is om van Claire Hale te houden. Omdat niets zo makkelijk is als het lijkt.

Zout is het ownvoices debuut van Doreen Hendrikx over sociale media, middelbare school en eetstoornissen. (En ik las al de eerste 10 hoofdstukken, dus ik kan je vertellen dat het heel leuk en ook wel een eyeopener wordt.) Het boek verschijnt dus in april en onlangs werd de cover bekend gemaakt: en kijk dan. Heb je nog meer nodig?

Tokyo Ever After van Emiko Jean (Best of YA, mei 2021)

Izumi Tanaka heeft nooit echt het gevoel gehad dat ze ergens bij hoorde – het is niet gemakkelijk om Japans-Amerikaanse te zijn in haar kleine, voor het merendeel witte stadje in Noord- Californië. Ze is opgegroeid bij haar single moeder en weet niks af van haar vader. Totdat ze een groot geheim over zijn identiteit ontdekt… Hij is niemand minder dan de kroonprins van Japan! Wat betekent dat Izzy een prinses is. Izzy voelt zich al snel gevangen tussen twee werelden en twee versies van zichzelf. Thuis was ze nooit ‘Amerikaans’ genoeg, en in Japan moet ze bewijzen dat ze ‘Japans’ genoeg is. Zal Izumi bezwijken onder het gewicht van de kroon, of zal ze nog lang en gelukkig in haar sprookje kunnen leven?

Als je net zoals ik een zwak hebt voor YA met royalty: dan zal deze perfect voor je zijn. Dit boek is een soort hervertelling van The Princess Diaries en aangezien dat een van mijn favoriete films was toen ik klein was, moet ik dit boek gewoon lezen. (Bovendien ben ik helemaal weg van de cover.)

De Falling in Love Montage van Ciara Smyth (Querido Glow, februari 2021)

De cynische Saoirse gelooft niet meer in de liefde. Ze is vastbesloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze op een eindexamenfeestje Ruby ontmoet. Die daagt haar uit tot een experiment: een zomer vol klassieke dates die zo in een romantische comedy zouden passen, en die eindigt zodra vakantie voorbij is – geen verwachtingen van eeuwige liefde, geen gebroken harten, geen gezeur.
Klinkt als een perfect plan, maar Ruby en Saoirse vergeten één ding: aan het einde worden de personages in de film altijd écht verliefd.

Ik ben eigenlijk altijd een fan van wat Maria Postema vertaald en als het dan nog eens een geweldige romantisch boek is met LGBTQIA+-personages ben ik helemaal verkocht. Dit boek staat al maanden op mijn verlanglijstje (oké, de Nederlandse cover is niet zo geweldig en helemaal niet aantrekkelijk), maar dat neem ik er dan maar bij. Ik heb er zin in.

Lief meisje, kwaad bloed van Holly Jackson (Volt, februari 2021)

Pip Fitz-Amobi is geen detective meer. Met de hulp van Ravi Singh bracht ze een true crime-podcast uit over de moord die ze vorig jaar samen oplosten. De podcast ging viral, maar toch beweert Pip dat haar opsporingsdagen achter haar liggen.
Die belofte moet ze doorbreken wanneer een kennis van Pip vermist raakt. Jamie Reynolds is verdwenen, maar de politie doetniets. En als zíj niet naar Jamie zoeken, doet Pip het wel. Tijdens de zoektocht onthult ze steeds meer duistere geheimen van haar stad… en deze keer luistert IEDEREEN via haar podcast mee. Maar zal ze Jamie vinden voor het te laat is

YES! Holly Jacksons tweede boek wordt ook vertaald door Volt en wat is dat goed, want hallo: Moordgids voor lieve meisjes is zo goed. Ik kan niet wachten tot ik weer in de detectiveverhalen van Pip kan duiken, want hé: ze is badass.

10 truths en een dare van Ashley Elston (Best of YA, mei 2021)

Olivia staat op het punt om af te studeren, wanneer ze erachter komt dat ze één onderdeel van haar studie nog niet heeft afgerond. Vrijwilligerswerk bij een plaatselijk golftoernooi zou haar uit de brand moeten helpen om ervoor te zorgen dat ze nét op tijd alles in orde heeft. Ze moet er dan alleen wel voor zorgen dat ze dit geheimhoudt voor haar grote nieuwsgierige familie die via een app ook nog eens elke stap kan volgen die Olivia zet. Gelukkig kunnen de andere leden van het Fab Four-team Sophie, Charlie, en Wes, haar helpen dit geheim te bewaren. Wat kan er nog gebeuren nu Olivia’s partners in crime ook nog eens een goed plan hebben? Of schoppen de golfers en die knappe, maar vooral onbereikbare jongen toch haar hele plan in de war?

Ashley Elston verwarmde mijn hele hart met haar boek 10 blind dates. Ik ben dan ook zo blij dat Best of YA ook het vervolg zal vertalen. Ik heb er nu al zoveeeeeel zin in. Ik hou wel eens van romantiek af en toe, en Elston doet dat nu eens perfect.

De erfenis van Jennifer Lynn Barnes (Blossom Books, januari 2021)

De toekomst van Avery Grambs en haar halfzus ziet er niet al te rooskleurig uit. Samen kunnen ze maar net de eindjes aan elkaar knopen en uitzicht op betere tijden is er niet. Totdat Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft… en niemand weet waarom. 
Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. Er is een vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?

Ik ben zo’n fan van Jennifer Lynn Barnes‘ boek De Fixer. En daarom ben ik helemaal klaar om in een nieuwe serie van haar te duiken. Bovendien is dit boek in het buitenland zo goed onthaald, dat ik hoop dat dit een grote topper zal worden.

Jong en Kwetsbaar van Lotte Peeters en illustraties van Cheyenne Deckx (april 2021, Pelckmans)

In Jong en kwetsbaar neem ik jullie mee in mijn proces en wil ik laten zien hoe psychisch kwetsbaar zijn plots je hele leven en dat van jouw omgeving op zijn kop kan zetten. Ik geef tips en info over eetstoornissen, depressies, angst en autisme en probeer in mijn eigen woorden uit te leggen wat er nu juist achter het gedrag zit van iemand die hiermee worstelt.Daarnaast laat ik ook enkele anderen aan het woord, zodat je een breder beeld krijgt. Want iedere ervaring en ieders verhaal is anders en uniek, ook al zijn er overeenkomsten.

Pelckmans geeft de afgelopen tijd heel wat goede jeugdboeken uit en om eerlijk te zijn: deze sprong er meteen uit. Een toegankelijke non-fictie met fijne illustraties over onderwerpen die heel wat jongeren raken. Ik ben alvast heel erg benieuwd.

Naar welk boek kijken jullie uit dit voorjaar?

3 thoughts on “7 boeken die je zeker op je lijstje moet hebben in het voorjaar van 2021

  1. Mijn grootste topper van het jaar wordt toch echt wel Hof van zilveren vlammen. Gelukkig komt die dinsdag al uit ? De erfenis staat ook op de lijst voor deze maand, ben ik ook heel benieuwd naar. Vooral ook vanwege de hype in het buitenland. Naar Lief meisje, kwaad bloed ben ik ook benieuwd, maar ik hoop dat hier een luisterboek van komt. Anders moet ik hem in het Engels luisteren. Deze boeken zijn voor mij echt niet te doen als ebook. Verder? Ik ben eigenlijk ook wel heel nieuwsgierig naar De raven. Klinkt ook als iets heel mysterieus en magisch. Maar ook wel weer badass.

    1. O ja! Ik moet nog steeds eens de hele eerste serie uitlezen, maar ik ga dit jaar eens mijn best doen om daar werk van te maken. De Erfenis heb ik ondertussen al uitgelezen en ik vond het zo’n goed boek. Het was een fijne pageturner. Ik ben ook wel heel erg benieuwd naar De Raven! Hopelijk komt die snel in de bibliotheek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.