Bekentenis

Bekentenis | Het is zo fijn als er een korte samenvatting van het voorgaande deel van de serie in het vervolg staat

Vertel me eens: hoe vaak heb je het eerste boek van een serie uitgelezen, was je er helemaal fan van en verloor je vervolgens de geweldige vervolgen uit het oog? Hoe vaak koop je het tweede boek toch maar niet, omdat de herinnering van het eerste deel al zo ver verborgen zit? Hoe vaak lees je series daarom helemaal niet uit?

Uitgeverijen, auteurs en lezers vragen zich soms af waarom vervolgdelen het soms minder doen dan verwacht. Als deel een het nu echt goed deed, waar loopt het dan mis? Het kan zijn dat boek een het goed deed, maar dat lezers het uiteindelijk toch niet zo goed vonden en daarom niet het tweede boek kopen. Of het kan zijn dat deel een maar een vage herinnering is geworden (omdat een jaar of twee best wel lang is) en lezers dan niet meteen geneigd zijn om het tweede (of derde of vierde) boek te kopen. Goed ja, het is kort door de bocht, maar als ik naar mijn eigen leesgewoontes kijk, gaat het bij mij bij de vervolgen altijd mis.

Help, ik heb geen tijd

Misschien ligt het aan mij, maar soms vind ik niet de tijd om een boek, laat staan een serie, opnieuw te lezen zodat ik toch maar het laatste boek kan lezen zonder helemaal gek te worden. Ik vind het fijn om lang in een wereld te zijn, maar van sommige boeken weet je nog net iets te veel om zin te hebben om het opnieuw te lezen en net te weinig om goed mee te zijn met het vervolg. Maar kijk, ik ben een student die al te veel papers moet lezen en bovendien heb ik een overvolle boekenkast met allemaal mooie boeken die staan te wachten om voor een eerste keer gelezen te worden. Snap je al aan welke boeken ik dan meestal de voorkeur geef?

Kijk eens naar Jay Kristoff, Amie Kaufman en Samantha Shannon

O wat was het fijn om in Aurora Burning (het tweede deel in de Aurora Cycle) van Jay Kristoff en Amie Kaufman te beginnen. De auteurs hadden de eerste pagina’s van hun boek helemaal gewijd aan een korte, maar zeer accurate recap. Ze vertelden even kort wie de hoofdpersonages nu ook alweer waren en zetten de belangrijkste gebeurtenissen meteen op een rijtje. Oké, het is niet subtiel, maar toen ik vervolgens in hoofdstuk een weer in het verhaal werd gegooid, had ik helemaal geen moeite meer om te volgen. Als je nu met het argument komt, maar dat verpest toch de leeservaring? Niet iedereen wil dat zo nodig opnieuw lezen. Wel, je kan het ook gewoon skippen, just saying.

Ook bestellerauteur Samantha Shannon besloot om het vierde boek van The Bone Season-serie te beginnen met een recap van de personages en gebeurtenissen. Ze had er lang over gedaan om het vervolg te schrijven en besefte dan ook maar dat ze haar lezers niet wilde verliezen. En het werkte. Het is fijn om te weten dat je de kleine recap hebt, op die manier kun je direct in een boek beginnen zonder de eerste honderd of tweehonderd pagina’s maar half het verhaal te volgen.

Voor Nederlandse vervolgen duurt het soms nog langer

Het duurt soms een jaar vooraleer een vervolg in het Engels verschijnt, als je geluk hebt. En vaak duurt het dan ook nog een beetje langer vooraleer het boek in het Nederlands vertaald wordt. Je kan niet ontkennen dat het een lange periode is en dat veel lezers ondertussen wel al met andere boeken in hun hoofd zitten, het vervolg soms uit het oog verliezen of gewoon vaag herinneren dat ze deel een goed vonden, maar er helemaal niets meer over herinneren. Ik denk oprecht dat uitgevers en auteurs er heel erg goed aan zouden doen om hier toch eens over na te denken. Waarom?

 • Zo maak je de vervolgboeken veel toegankelijker.
 • De drempel om in het vervolg te beginnen in minder hoog. Zo is er ook minder kans om lezers te verliezen bij bijvoorbeeld een derde deel in een trilogie.
 • De algemene leeservaring zal volgens mij ook mogelijks positiever zijn. Lezers denken vaak dat ze alles wel nog weten (wat meestal niet zo is) en spenderen dan de eerste 50-100 pagina’s aan puzzelstukjes bij elkaar zoeken.

Ik pleit dus voor korte samenvattingen in vervolgdelen. Denk er eens over na! Hoe zou jij dit vinden?

9 thoughts on “Bekentenis | Het is zo fijn als er een korte samenvatting van het voorgaande deel van de serie in het vervolg staat

 1. Absoluut, de spijker op de kop, ik ben het hier volledig mee eens (maar dat wist je natuurlijk al). God mag weten waarom bijna niemand dit doet, want je zou denken dat ’t toch maar gewoon een geval van logisch nadenken is… En dat zeg ik dan als iemand die over het algemeen wél tijd genoeg heeft om reeksen te herlezen en het ook veel en graag doet. Maar soms heb ik er ook gewoon geen zin in, ik lees ook niet élke reeks elk jaar opnieuw.

  Laten we hopen dat er nog veel meer mensen hier aandacht aan gaan besteden, ook in het buitenland, zodat dat probleem toch eens opgelost kan worden!

  1. Ja daar zeg je nog wat. Zelfs als je de tijd hebt; wil je niet elk jaar de serie opnieuw lezen. Ik denk dat veel auteurs en uitgevers het vaak vergeten dat zoiets mogelijk is en dat lezers het eigenlijk best fijn vinden. Dit zou echt een gewoonte moeten worden.

 2. Ja, dit is echt zo handig. Ik had het onlangs toen ik De vermisten van Maneschijn aan het lezen was. Dat tweede deel begon ook met een handige terugblik waardoor mijn geheugen meteen weer opgefrist was. Vroeger kon ik een verhaal jarenlang gedetailleerd onthouden maar nu ik meer lees dan ik als tiener las (én mijn geheugen sowieso minder goed is dan toen) lukt dat echt niet meer. Door zo’n terugblik komt het vaak echter wel terug naar voren.

  1. Ja, helemaal waar! Ik lees zoveel boeken en vaak vergeet ik zelfs dingen vlak nadat ik het gelezen heb. Gewoon een kleine opfrissing kan wel altijd het hele verhaal weer naar boven halen en daardoor ben ik altijd direct mee.

 3. Helemaal mee eens!
  Een tijdje terug ontdekte ik door te googlen voor een samenvatting van een boekdeel de website bookseriesrecap.com die me al een paar keer uit de nood heeft geholpen om mij niet genoodzaakt te voelen alle voorgaande boeken in een serie opnieuw te lezen om in het vervolg te duiken.
  Ik snap niet waarom dit voor boeken taboe zou zijn, voor tv-series doen ze dat toch ook?

  1. Ik heb die website ook al eens gebruikt! Maar ik vind het nog altijd fijn als het zo in het boek staat voordat ik eraan begin. Dat maakt de kloof toch wel net iets kleiner. Ik hoop dat meer auteurs en uitgevers hier eens over na zullen denken, want inderdaad: tv-series doen het ook als er een nieuw seizoen uitkomt en dat vind ik altijd geweldig handig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.