Persoonlijk

Audrey en haar toekomstdilemma

Soms, echt niet heel vaak, plaats ik eens een artikel over mijn dagelijkse leven. Dus ik dacht dat het weer eens tijd werd voor een persoonlijke update. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het de laatste tijd ontzettend druk heb gehad. Ik heb een eindwerk af te maken, elke maand een leesclub, de naderende sleepover en school. Zo veel schoolwerk en schooluitstappen. De tijd vliegt zo snel dat ik amper de tijd heb om te beseffen dat dit mijn laatste jaar in het middelbaar is.

Maar ja, in september kon ik het nog uitstellen, maar toen ik december inging was de vraag op allerlei feestjes niet meer te ontkomen.

Mens: Wat ga je volgend jaar studeren?
Mijn hersenen: Laat me met rust. Ik ben net pizza aan het eten.
Mijn mond: Ik weet het nog niet. 

In januari, toen school weer begon, konden leerkrachten maar niet zwijgen over hoe belangrijk je keuze volgend jaar wel niet is. (Alsof we dat nog niet doorhadden…) Overal krijg je die vraag voorgeschoteld. Er is echter een probleem: IK WEET HET NIET! NOG STEEDS NIET EN NAAR MIJN GEVOEL GA IK HET NOOIT WETEN!

Audrey en haar tegenstrijdige gedachten

Als mensen weten dat ik graag lees en dat ik graag bezig ben met boeken, denken meteen dat ik talen wil studeren. Nou ja, dat overweeg ik. Maar als ik talen studeer is de plaats waar ik wil terechtkomen een uitgeverij. En helaas is die kans zo klein dat ik eigenlijk best wel onzeker wordt. Ik wil zo graag boeken promoten en ermee bezig zijn, maar ik wil niet ergens belanden in een bank. (Niets tegen bankbediendes, maar het is gewoon niets voor mij…)

Sommigen vertellen me dan weer dat een wetenschappelijke richting als bio-ingenieur of biochemie en biotechnologie echt iets voor mij is. Maar zelfs daar ben ik niet zeker van. Ik ben nergens zeker van op dit moment én mensen blijven maar verwachten dat ik het weet. Niet dus.

Ik vind het gewoon heel moeilijk om nu al te zeggen waar ik met m’n leven naartoe wil. Ik weet niet goed wat ik wil, want ik doe zowel talen als wetenschappen graag. Ik vind het zo moeilijk dat mensen verwachten dat je zoiets al meteen weet. Ik sta er dan ook van te kijken dan veel vriendinnen al een heel toekomstplan hebben uitgedacht.

Help Audrey even

Ik denk dat ik echt niet de enige ben die nog ontzettend veel twijfelt over de toekomst en volgend jaar. Maar het is gewoon erg dat iedereen rond me het wél al weet. Het lijkt er zelfs op dat hoe meer ik nadenk over mijn studiekeuze, hoe meer ik twijfel. Misschien moet ik gewoon kop of munt doen en kijken of het zo lukt.

Misschien moet ik gewoon boeken blijven lezen en de keuze die voor me staat even aan de schuiven, maar daar ben ik ook bang voor. De realiteit komt dit jaar zo snel dichterbij en ik ben nog niet klaar om volwassene te zijn.

Maar ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en ongetwijfeld geweldige levenswijsheden. Ik heb mensen nodig die hun ervaringen met me delen!

Hoe wist jij dat je het zeker was wat je wou studeren? En vooral: ben je altijd bij je mening gebleven? 

Voor degenen die net zo onzeker zijn als ik: I’ll keep you posted over mijn lange weg!

 

 

 

20 thoughts on “Audrey en haar toekomstdilemma

 1. Ik wist dat ik iets in de chemie wou doen, maar moest dat niet lukken, was ik vast ook volledig verloren in de zoektocht naar een nieuwe studiekeuze. Ik ben er ook niet zonder vallen en opstaan geraakt en heb ook mijn studies moeten aanpassen.

  Ik kan natuurlijk enkel maar tips geven over het wetenschappelijke gedeelte. Ga voor jezelf na of je een persoon bent die graag in een labo (r&D, routine) zou werken of eerder een persoon bent die graag bureauwerk (onderzoek, veiligheid, milieu, …) zou doen.

  Dat klinkt dom, maar door te kiezen of je voor een bachelor of een master gaat, kom je in de wetenschappen op een hele andere plaats terecht. En geluk speelt ook nog altijd een grote rol, want ik werk nu bv in een R&D afdeling terwijl de kans dat iemand mijn diploma daar in terecht komt relatief klein is.

  Weet dat ik je zowel voor een academische bachelor in de chemie als de professionele als de opleiding ingenieur cursussen kan voorleggen. Dus als je die eens wilt inkijken kan dat altijd.

 2. Ik wilde alles doen… geneeskunde, taal&letterkunde, geschiedenis, rechten, psychologie, … uiteindelijk ben ik van alles lessen gaan volgen – en heb ik gekozen voor de richting waarvan de lessen me het minst aanstonden. Omdat ik wist dat ik daar het meest ging bijleren over iets dat mij echt interesseerde (talen). En omdat me onschrijven voor iets anders niet juist voelde… (ik was eigenlijk naar Leuven vertrokken om me in te schrijven voor geschiedenis, en toen was het plots toch talen geworden)

 3. Ik heb zelfs een studiekeuzetraject gevolgd, en toen was ik er nog niet uit. Er is ook zoveel keuze! In Nederland hebben wij de mogelijkheden tot proefstudeerdagen en meeloopdagen. Heb je deze in België ook? Zo ja, dan zou ik je zo’n meeloopdag zeker aanraden. Dan krijg je een echt goed inkijkje, bij proefstuderen wordt het toch vaak mooier gemaakt dan het is. Je zou bij alle studies die je zou willen doen een dagje kunnen meelopen, en zo kunnen besluiten. Open dagen bezoeken is natuurlijk ook prima, maar daar wordt alles toch weer een beetje opgeleukt.

  1. Ik ben inderdaad naar zo’n meeloopdagen geweest, maar hier in België kan je je dan inschrijven om bijvoorbeeld een les uit die richting mee te volgen. Ik vond zelf dat ik daar niet echt goed een beeld van kon krijgen. Toch vond ik de lessen zelf heel interessant én kon ik ze meevolgen. Dus dat was wel een goed teken. Maar ze hebben me wel niet echt overtuigd. 😉 Nu ga ik volgende week nog naar een open deur dag, dus dat zal misschien veel helderheid scheppen… (Hopelijk.) Dank je wel voor je reactie!

 4. Je bent inderdaad niet de enige die het redelijk laat nog niet weet. Zelf had ik met mijn keuze geen problemen, maar vriend(inn)en van mij wisten het drie jaar geleden, drie maanden voor onze eindexamens, ook nog niet. Maar die zijn het jaar erna ook allemaal gewoon begonnen met studeren aan een hogeschool of universiteit. Dus mijn eerste tip is eigenlijk al deze: maak je niet té veel zorgen, want je komt er wel.
  Verder: Ga naar een SID-IN-beurs, struin alle infodagen van de universiteiten af, lees die brochures door die in je brievenbus belanden enzovoorts. Daar maak ik niet te veel woorden aan vuil, want dat heb je toch allemaal al tien keer gehoord.
  Als derde: Probeer een lijstje te maken van richtingen die je wel interessant vindt en die je misschien wel wilt leren, en ook de instellingen waar je wilt studeren. Daarna schrijf je, per onderdeel, alle redenen op die je kan bedenken waarom je dat (of daar) zou willen studeren, waarom het je interessant lijkt etc. En dan – en dit is iets wat de meeste leerkrachten je niet vertellen, dus ik hoop dat je hier echt iets aan hebt – schrijf je alle redenen op waarom je dat (of daar) NIET zou willen studeren. Dan heb je een heel breed overzicht van plussen en minnen per richting en instelling, en dan kan je alles daarna eigenlijk redelijk simpel vergelijken en aanpakken: eenvoudig gesteld, de richting en de instelling met de minste minnen, die wordt het. Ik heb die tip nog eens aan een paar mensen gegeven, en bij hen heeft het gewerkt – hopelijk bij jou dus ook!
  Ten vierde: soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je spreekt hierboven over talen vs. wetenschappen. Bedenk dat er nog genoeg andere opties zijn ook. Dat weet je waarschijnlijk wel, maar soms verlies je het overduidelijke uit het oog, en sta je er niet meer bij stil dat je evengoed dingen kunt gaan studeren als sociologie, filosofie, economie, rechten etc. Soms geraken mensen zo toegespitst op de keuzes die anderen hun voorleggen, dat ze zelf alle aandacht op die keuzes richten en de rest vergeten. Als zowel talen als wetenschappen je iets minder zeggen of je onzeker maken, ga gewoon een keer alle opleidingen af die de instellingen je aanbieden. Wie weet helpt het!
  In elk geval heel erg veel succes ermee, en ik ben benieuwd naar je keuze!

  1. Ik vind het een goed tip dat je geeft! Even helemaal opnieuw beginnen met kijken en eens zien of andere richtingen me misschien meer aanspreken. Dat ga ik eens proberen!

 5. Ik wist het eigenlijk al vrij snel heel erg zeker. Ik ben wezen proefstuderen bij Criminologie, en alles klopte gewoon meteen. Dit was bijna 2 jaar voor mijn eindexamens, en ik ben niet meer van mijn keuze afgeweken.
  Ik zou het zeker aanraden om in zo veel mogelijk richtingen eens te kijken. Ga eens een keer bij een taal kijken waar je het over hebt. Ga eens bij een wetenschappelijke studie kijken, bij een economische, bij een sociaal wetenschappelijke. Zoek wat info uit over allemaal, en kijk dan wat je fijner vindt. Wil je later onderzoek gaan doen? Wil je in een team gaan werken, of hoeft dat niet? Wil je leiding geven of een volger zijn? Dit zijn allemaal vragen die je voor jeself kan beantwoorden en waarmee je tot die keuze kan komen. Maar het blijft lastig. Alles wat ik je kan zeggen is dat het gewoon goed moet voelen. Het is geen logisch iets. Maar logica kan zeker helpen om er te komen!

 6. Kies iets waar je blij van wordt, niet iets waar ‘misschien meer werk in is te vinden.’ Want waar een wil is, is een weg. Daarnaast; het is niet zo dat je keuze meteen de rest van je leven zal bepalen. 🙂

 7. Mijn zusje wist tijdens haar eindexamenjaar echt totaal niet wat ze wilde studeren. Uiteindelijk hadden mijn ouders een grote test aangevraagd van een studiekeuze-adviseur, die naast een vragenlijst zelfs nog interviews had met mijn zusje en mijn ouders. Uiteindelijk had hij een advies gegeven voor haar huidige opleiding en die doet ze met enorm veel plezier! Een studiekeuze is inderdaad echt heel lastig (zeker met jouw dilemma), dus wie weet kan je overwegen zulke tests te doen 🙂 Heel veel succes! En vergeet niet dat uitgeverijen meer opties bieden dan alleen taalstudenten, aangezien ik met mijn economische studie een bijbaantje heb gekregen bij een uitgeverij 🙂

  1. Ja, dat is wel leuk om te weten! Hier in België kan je een aantal tests online doen om te kijken wat je studiekeuze zou kunnen zijn of wat er het best bij je past, maar zelfs daar heb ik een beetje van alles. Zowel talen als wetenschappen als andere richtingen. Dus help!

 8. Mijn raad is: ga naar zoveel mogelijk infodagen van richtingen waar je aan twijfelt. Soms krijg je de klik als je echt ergens aanwezig bent en de mensen rondom je ziet.
  Zelf heb ik volgens mij tot in maart of april getwijfeld. Aangezien ik geen zin had in talen, wetenschappen of economie, was er niet zoveel keuze meer. Ik heb getwijfeld tussen criminologie en psychologie en koos uiteindelijk de laatste richting. Was het de juiste keuze? Ik denk het wel. Het is een algemene richting die je in de meeste beroepen wel kan gebruiken. Zit ik in de sector? Nee. Ik wist tijdens mijn laatste stage dat ik dit niet als beroep wou doen. Ik heb nog een thesisjaar gedaan (gebrek aan motivatie sinds ik wist dat ik niet in die sector wou werken) en uiteindelijk heb ik er nog een bijkomende opleiding op de bibliotheekschool bij gedaan. Ik heb nu 2 diploma’s en doe een job in een bibliotheek die ik na 15 jaar nog steeds graag doe. Maar ik zou mijn studententijd en de eerste richting nooit willen missen aangezien ze me mee gevormd hebben tot de persoon die ik vandaag ben.

  1. Wel super grappig dat je psychologie hebt gestudeerd! Dat wist ik niet. 😉 Ik vind het wel bij je passen eigenlijk. Maar bibliothecaresse zijn vind ik nog veel beter natuurlijk! Ik vind het gewoon moeilijk, maar uiteindelijk weet ik wel dat ik m’n weg ga vinden, maar tja… Ik hou gewoon graag van zekerheid!

 9. Een juiste studie kiezen is altijd lastig.
  Ik ben direct na de HAVO de PABO gaan doen, dat hield ik een jaar vol. Vond er echt niets aan. Toen wist ik al wel dat ik Duits docent wou worden, want het leraarschap beviel mij enorm. Omdat ik mijzelf hiervoor te jong vond, heb ik eerst een MBO-opleiding gedaan en heb ik het diploma van banketbakker. Nu ben ik aan het afstuderen als Duits docent. Het heeft vier jaar langer geduurd om hiermee klaar te zijn omdat ik dus twee andere opleidingen gedaan heb, maar ik ben er enorm blij mee!
  Bij mij ging het dus met een omleiding 😉
  Liefs!

  1. Haha wauw! Banketbakker én Duits docent! Dat klinkt als een leuke combinatie! Maar tof dat je toch je weg hebt gevonden! <3

 10. Hey Audrey
  Ik heb zelf vorig jaar mijn keuze moeten maken en ik snap dus hoe ontzettend moeilijk die is en hoe onzeker je er van kan worden. Ik heb zelf voor Logopedische en Audiologische wetenschappen gekozen. Hier combineer ik namelijk talen en wetenschap, maar ook het aspect van mensen iets bijleren zit hier heel erg in.
  Ik weet zeker dat je er wel uitraakt en dat het echt geen probleem is om een foute keuze te maken. Natuurlijk is een foute eerste (en misschien ook tweede) keuze balen, maar je leert jezelf er volgens mij veel beter door kennen. Ik hoop dat je een goede richting kan kiezen, en trek je dat gezaag van alle volwassenen en jongeren niet te zeer aan, zij hebben zelf ook niet altijd onmiddellijk de juiste keuze gemaakt en twijfelen waarschijnlijk sommige dagen nog of hun keuze nu effectief de juiste was.
  Groetjes Eline

  1. Hey Eline! Dank je wel voor je reactie! Dit doet me echt heel veel. Ik hoop dat ik de juiste maak, maar jongens toch: ik ben er stillaan gek van aan het worden. 😉

 11. Het is inderdaad geen makkelijke keuze. Ik herinner me die stress van dat laatste jaar nog én die ligt ondertussen al even achter me. Zelf koos ik er voor om communicatie te gaan volgen vermits ik graag voor een tijdschrift of krant wilde schrijven. Jammer genoeg bleek die opleiding zowel fysiek als theoretisch te belastend voor me te zijn. Toen ik daar met iemand van school over aan het praten was gaf hij me op basis van mijn interesses de tip om de bib-opleiding te volgen. Waardoor ik nu een graduaat in het bibliotheekwezen heb. Als mijn gezondheid het had toegestaan had ik net als Nancy ongetwijfeld met veel plezier in deze sector gewerkt dus die tweede keuze was absoluut de juiste voor mij.

  Bij moeilijke keuzes grijp ik zelf altijd terug naar lijstjes. Om te beginnen ééntje van de zaken die me aanspreken. Vervolgens die opties onder de loep nemen en de voor-en nadelen van elk van hen uitschrijven. Beetje bij beetje wordt het dan makkelijker voor me om een keuze te maken.

 12. Om eens een standpunt te geven van iemand die (tien jaar geleden, auwch, ik voel me oud) de verkeerde studiekeuze maakte en daardoor 3 jaar in de hel heeft gezeten: ik leef ook nog! 😀 En ondanks de verkeerde studiekeuze ben ik toch aan de slag gekunnen in een vakgebied dat beter bij me past. Dus hoewel je studiekeuze zeker bepalend is voor je toekomst, is het niet noodzakelijk zo dat een “verkeerde” keuze een onoverkomelijk probleem is. Het leven brengt je vast wel waar je hoort te belanden, zelfs als je even een verkeerde afslag zou nemen! Succes lieve Audrey, hopelijk komt er snel een Eureka!-moment voor je. xx

 13. Ik ben eigenlijk nooit zeker geweest van mijn studiekeuze. Ik had ergens een vermoeden dat een communicatieve/journalistieke richting me wel zou liggen, maar zeker was ik nooit. Tot ik journalistieke stages deed en ik dat echt wel graag deed. Uiteindelijk werk ik nu in de communicatie en doe ik dat ook bijzonder graag. Maar mocht ik opnieuw moeten kiezen maakte ik nu misschien wel een totaal andere keuze. Want ik stel vast dat HR me uitermate interesseert en dat ik wel aanleg heb voor Informatica, twee richtingen die ik dus misschien ook wel had kunnen kiezen dus. Maar goed, ik zit zeker niet slecht waar ik zit.

 14. […] Een aantal maanden schreef ik een artikel over mijn toekomstdilemma. Als elke tiener in het laatste jaar stond (ja, stond!) er een gigantische keuze voor me en de druk werd me stilaan te veel. Maar velen van jullie gaven me leuke anekdotes, handige tips (die ik ook daadwerkelijk heb toegepast) en een hart onder de riem om de goede studiekeuze te maken. Dank je wel daarvoor, want ik kan je met trots zeggen dat mijn toekomst voorlopig geen dilemma meer is! […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.