Review

Cécile: bloedheet Marokko, ijskoude teleurstelling

CécileDjibril is elf en droomt van de wereld buiten zijn kleine dorp in het diepe zuiden van Marokko. Door zijn nieuwsgierigheid en zijn kinderlijk enthousiasme krijgt zijn leven een onverwachte wending. Niet alleen zijn eigen leven wordt door deze schokkende gebeurtenis overhoopgehaald, ze heeft ook een invloed op het leven van zijn familie en van een aantal mensen die hij nooit eerder heeft ontmoet. Het enige wat Djibril nog verbindt met zijn zonovergoten geboorteplaats zijn de kleren die hij droeg en een verhakkelde foto die toebehoorde aan zijn oudere broer Kareem. Een onduidelijke krabbel op die foto leidt hem naar een adres in Parijs, waar hij kennismaakt met de jonge vrouw Cécile. De Française intrigeert hem, maar ze is nauwer vervlochten met zijn leven dan hij kan vermoeden. Hoe meer hij Cécile bezoekt, hoe meer Djibril verwikkeld raakt in haar duistere kwellingen. De kans wordt steeds kleiner dat hij zijn thuis en familie ooit nog terugziet.

Mijn mening: 4/10

Cécile is het tweede boek van gehypete Belgische schrijver Ish Ait Hamou. Zijn boeken staan bijna in ieders kast (in België dan toch) en op de boekenbeurs staan ze voor hem in de rij. Zijn boeken zijn heel erg geliefd door de belangrijke thema’s die ze aankaarten. En toch wist dit boek me niet te verbazen. Het stelde me zelfs teleur.

Oké, het boek was niet alleen maar slecht. Ik hield ontzettend van de manier waarop Ish de zware thema’s aankaartte. Ik hield ervan dat hij ongetwijfeld zijn eigen roots in het boek heeft gestoken waardoor het authentiek aanvoelde. Maar tegelijkertijd vond ik dat dat ook meteen het zwakste punt aan dit boek werd. Ish wou zoveel thema’s bespreken zoals prostitutie, moderne slaven en de vluchtelingencrisis. Alles gecombineerd, vond ik dat het boek een beetje een slagveld werd mét ontzettend veel plotholes.

De eerste hoofdstukken van het boek vond ik heel erg leuk. Ik hield ervan hoe de jonge Djibril de wereld probeerde te verkennen en te ontdekken. Ik werd oprecht tot tranen gebracht wanneer waarschijnlijk de ergste gebeurtenis in zijn leven gebeurt, maar vanaf dan liep het mis voor me. Ontzettend mis.

Vanaf dan begon het verhaal ontzettend af te zwakken. Het werd ongeloofwaardig en een beetje luguber. Hoe meer ik begon na te denken over bepaalde gebeurtenissen, hoe meer ik besefte dat zoiets echt niet zou kunnen. Echt niet. Dus toen was de fun eraf voor mij. Ik kan leven met een boek waar een veel drama in gebeurt, maar het moet kloppen met de feiten die gegeven zijn in het boek.

Ik geef een voorbeeld: zou een polaroid-foto én het opschrift in pen overleven in zeewater? Niet voor één minuut, maar voor een lange tijd? Ik denk het niet. En zo was er nog een heel erge fout (als ik het goed voorheb), maar die ga ik bewust niet vertellen voor spoilers. Maar het enige wat ik kwijt wil is dat het echt héél raar is. Héél raar.

Alleen al door die rariteiten, kon de volgende 200 pagina’s van het boek me echt niet meer bekoren. Ik kon niet echt een connectie krijgen met de personages, maar vond ze dan wel weer een goede rol hebben in het boek. Oké, het is een rare zin, maar het was wel zo. Het was alsof ik op een afstandje zat te kijken naar hun verhaal terwijl ik er recht in zou moeten komen. Misschien lag dat laatste wel aan de schrijfstijl. Aangezien het in derde persoon is geschreven was het misschien wel zo de bedoeling.

Cécile was een merkwaardig boek dat heel belangrijke thema’s aansnijdt, maar het wist me niet te verbazen. Het zwakke plot (ja, dat kan ik nog niet geloven) zorgden er oprecht voor dat ik dit boek niet aan mijn verwachtingen kon voldoen. Het was mooi geprobeerd, maar het wist mijn hart niet te veroveren.

Ish Ait Hamou |Lies Lavrijzen |Manteau | paperback |€19,99 |9789022330494 |320 p.

 

 

 

1 thought on “Cécile: bloedheet Marokko, ijskoude teleurstelling

  1. Cécile was mijn minst favoriete boek van Ish.
    Ik heb ze tot nu toe alledrie gelezen en mijn favoriet is het dunste boek “Als je iemand verliest…”
    “Hard hart” vond ik ook wel iets hebben, maar Cécile was niet mijn soort boek.
    Ik ben wel benieuwd naar zijn volgende boek en ik ga zeker naar zijn theatershow in november!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.