Persoonlijk

Audrey en haar toekomstdilemma | De update

Een aantal maanden schreef ik een artikel over mijn toekomstdilemma. Als elke tiener in het laatste jaar stond (ja, stond!) er een gigantische keuze voor me en de druk werd me stilaan te veel. Maar velen van jullie gaven me leuke anekdotes, handige tips (die ik ook daadwerkelijk heb toegepast) en een hart onder de riem om de goede studiekeuze te maken. Dank je wel daarvoor, want ik kan je met trots zeggen dat mijn toekomst voorlopig geen dilemma meer is!

Ja, ik twijfelde. Heel hard en dat is oké. Om even te duiden: ik ging ofwel meedoen aan het ingangsexamen voor geneeskunde ofwel ging ik voor mijn talen. En de twijfel bleef maar gaan. Maar ik besloot om even de keuze aan de kant te zetten, op reis te gaan naar India en gewoon alle feels te laten komen. En ze kwamen.

Zo erg heb ik er nog nooit doorgezeten

Het is erg om toe te geven, maar ik kwam thuis van twee weken India op 13 april en had me nog nooit zo slecht in mijn hele leven gevoeld. Alles wat ik die weken had gezien en meegemaakt, leek plots zo hard op me neer te vallen. Ik had telkens de drang om te huilen waardoor ik nog meer ging huilen omdat ik boos was omdat ik huilde. Ik zag niets meer zitten. De sleepover die ik organiseerde niet. School niet. Boeken niet. Het was precies alsof ik hier was en toch weer niet. Alles voelde zo vreemd aan alsof mijn thuis, mijn thuis niet meer was.

Maar voor de reis had ik al beslist dat ik ging meedoen aan het ingangsexamen geneeskunde én dat ik zaterdag 21 april naar de infodag van Toegepaste Taalkunde ging gaan. Ik had geen zin om naar die infodag te gaan, want ook al had ik het zo naar m’n zin gehad op YALfestVL, ik was huilend thuisgekomen. Maar mijn mama sleurde me mee naar Gent en dat was de beste beslissing ooit denk ik.

Dat ene heldere moment

Mijn mama had de week voordien het heel hard te verduren met me, en in de trein hebben we heel openhartig kunnen praten over wat ik wou en hoe ik me voelde. Toen we in de ochtendzon langs het water naar de infodag liepen, was de zwaarmoedigheid van de afgelopen nacht (de nacht van YALfestVL) al wat van me gevallen en kon ik me focussen.

Het moment dat ik de campus binnenwandelde, voelde ik op een of andere manier dat het juist zat. Ik ging naar de talen die me interesseerden, bekeek de cursussen, luisterde naar profs, stelde vragen én steeds meer wist ik het.

Gelukkig zijn is zo belangrijk

Een van de beste levenslessen dat ik geleerd heb in India is dat je gelukkig moet zijn. Geluk is boven alles. En talen spreken, creatief zijn en dingen ontdekken: daar word ik gelukkig van. Ik twijfel er niet aan dat ik een goede dokter zou zijn geweest, maar ik zou niet zo gelukkig zijn. Ik hou van taal en alles eromheen. En voor iedereen dat het een onzekere richting vindt met weinig potentieel: ik vind wel m’n weg. Ik ga me meer dan 100% inzetten en ik voel dat het goed zal zitten. Oké, het zal niet makkelijk zijn met mijn West-Vlaams accent. Maar hé, dat komt wel goed.

Dus tja,

Ik maakte mijn keuze die dag toen ik de campus uitwandelde. En plots viel er een gigantische blok van mijn schouders. Plots kon ik weer wat meer ademen en na zo’n zware week was dat oprecht welkom. Na zo’n benauwde week, was die nieuwe adem en hoop echt iets noodzakelijks. En ik ben blij dat m’n mama me meegesleurd heeft en ik ben blij dat ze op elk moment achter me staat.

Ik hoop dat iedereen die nog worstelt met deze geweldig moeilijke keuze binnenkort ook het heldere momentje vindt. Ga naar die infodagen en de campussen. Maar vooral: kies waar je gelukkig van wordt en dan komt de rest later. (Misschien is het niet zo’n wijs advies van een 18-jarige, maar dit is het beste wat ik je nu kan geven.)

 

7 thoughts on “Audrey en haar toekomstdilemma | De update

 1. Blij te horen dat je er uiteindelijk bent door én uit geraakt! Ik moet eerlijk zijn en zeggen dat ik waarschijnlijk nog iets blijer ben dan de rest aangezien je ook míjn richting gaat volgen 😉 En wat dat West-Vlaams accent betreft: maak je daar maar niet te druk om. Er is praktisch geen enkele Vlaming die goed AN spreekt, en je wordt tijdens de lessen mondelinge taalvaardigheid ook niet enkel gequoteerd op je uitspraak. (En om héél erg eerlijk te zijn: de meeste studenten doen ook niet echt moeite, tenzij ze gaan tolken.) Mag ik trouwens vragen welke talencombinatie je gaat nemen?
  En al studeer ik niet aan de UGent en zal het er daar wel iets anders aan toe gaan dan bij de KU Leuven, ik wil toch even zeggen dat, als je ergens problemen mee hebt of met vragen zit, je me altijd mag aanspreken hé.
  In elk geval gefeliciteerd met je beslissing, nog veel succes met je laatste middelbare examens, en tot later!

 2. Aww rot dat je je zo slecht gevoeld hebt de laatste tijd! Maar ook best normaak, het is inderdaad zo’n overweldigende periode met al die levensbelangrijke keuzes, een einde van één leven en terwijl moet je het volgende begin al plannen … Maar dus YAY dat je eruit bent en dat je nu weer kan genieten van je laatste maandjes als laatstejaarsstudent! En zeker en vast: jij komt er wel. <3 Proficiat met je keuze!

 3. Och Audrey toch! Wat kunnen zulke beslissingen soms moeilijk zijn en wat naar dat je je zo gevoeld hebt. Ik hoop dat de tranen nu voorbij zijn (een paar mag natuurlijk altijd nog) en je gauw weer na alle spanning wat plezier mag vinden! Dikke knuffel! <3

 4. Heel herkenbaar! Ik sta waar jij nu staat, laatste middelbare schooljaar. Ik wist prima wat ik ging doen, maar er is bij ons thuis gewoon geen budget om verder te studeren. En dat heb ik vrijdag te horen gekregen. En wat ik nu ga doen, geen idee. Maar ik voel me gebroken.

  1. Oei, dat is echt niet leuk om te horen! Misschien is een studiebeurs een optie! Ook bieden universiteiten en hogescholen heel goede programma’s aan voor jongeren die naast studeren ook eventueel een bijbaantje willen doen. Ik hoop voor jou dat je kunt doen wat je wilt doen! Als je hulp nodig hebt om zo’n dingen uit te zoeken, geef gerust een belletje!

 5. Oh Audrey, ik wist dat je het heel moeilijk vond om een keuze te maken. Heel begrijpelijk ook omdat het een belangrijke keuze is. Ik had echter geen flauw idee dat je het zo moeilijk had op YALfestVL. Als ik dat geweten had dan had ik je sowieso een extra dikke knuffel gegeven. Gelukkig is die last ondertussen van je schouders gevallen. xxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.