Wat is taal toch mooi...

10 Belgisch-Nederlandse woordjes die je als Nederlander waarschijnlijk niet kent

Als ik in Nederland ben, vind ik het heel moeilijk om te weten welke woorden Nederlanders begrijpen en welke niet. Woorden die ik dagelijks gebruik, kennen heel veel Nederlanders niet én vaak kunnen ze ook geen link leggen en raden wat het zou kunnen betekenen. Ga je dus binnenkort eens naar België, wees dan niet verrast als je deze leuke Vlaamse woorden hoort.

Solden

Als je toevallig tijdens de koopjesperiode een van onze grootsteden bezoekt, dan is dit het woord dat je bijna op elke etalageruit zal zien staan. Solden is het Belgisch-Nederlands woord voor de uitverkoop. In België gebruiken we héél vaak dit woord in plaats van uitverkoop.

Rondpunt

Nee, het is geen woord om een stuk taart mee aan te duiden, maar het is het Belgisch-Nederlandse woord voor rotonde. Rotonde wordt hier natuurlijk ook gebruikt, maar je zal heel vaak mensen tegenkomen die rondpunt zeggen en in België is dat ook helemaal goed. Als je dus de weg vraagt aan iemand en die zegt rondpunt, dan weet je wat het betekent.

Buizen

Als je toevallig het gesprek van een aantal jongeren aan het afluisteren bent in de trein, dan zou je wel eens dit woord kunnen horen. Buizen betekent zakken voor een vak of een onvoldoende halen. Het wordt héél vaak gebruikt onder jongeren, maar eigenlijk ook door de oudere generaties. Buizen is geen standaardtaal in België, maar het is een woord dat heel veel voorkomt.

Kleedje

Een kleedje is geen tapijt of tafelkleed, maar een jurk. Kleedje is standaardtaal in België en wordt hier dus overal gesproken. In België voelt het zelfs heel raar aan om jurk te zeggen tegen een kleedje.

Frigo

Frigo. Kan je zelf raden wat het betekent? Wel, het is ons geweldig woord voor koelkast of ijskast. Het is geen standaardtaal in België, maar het is wel heel vaak gebruikt in spreektaal. Ik zeg altijd in mijn dagelijks leven frigo tegen een koelkast.

Croque-monsieur

Als je naar een restaurant gaat en graag wat kleins wil eten, dan bestel je in België vaak een croque-monsieur of een tosti. In België zeggen we nooit tosti, dus als je in een restaurant om een tosti zou vragen, zullen veel mensen je heel raar aankijken. Dit is trouwens hetzelfde met patat. Vraag in België nooit om patat, want dan zou je wel eens een ongeschilde aardappel op je bord kunnen krijgen.

Tips voor bij de bakker

Als je in België een bakkerij bezoekt en er graag wat dingen wil kopen, dan kan je soms wel heel wat misverstanden hebben. Ik werk zelf in het weekend en de vakanties in een bakkerij en er komen heel wat Nederlanders over de vloer die de Belgisch-Nederlandse benamingen niet kennen of ook maar begrijpen. Gelukkig weet ik wat Nederlanders bedoelen met puntje, pudding bol, chocolade croissant en hard bolletje.

Sandwich

Zachte puntjes worden in België gewoon sandwiches genoemd. Het is best logisch want de naam is ontleend aan de man die de sandwich heeft uitgevonden.

Boule de Berlin

Pudding bol is in België altijd een Boule de Berlin. Een pudding bol is natuurlijk ook verstaanbaar hier, maar het wordt hier gewoon niet gebruikt. Als je dan een pudding broodje zou willen, dan zeg je het best een crèmekoek.

Chocoladekoek

Deze is hetzelfde als de chocolade croissant. Ze lijken heel hard op elkaar, maar meestal vind je chocoladekoek in de bakkerij.

Pistolet

Deze weet je vast wel, want dit is gewoon letterlijk een hard bolletje. Alleen is het hier in België zeker weten een pistolet. Vraag niet om een hard bolletje, want dat klinkt best vreemd hier.

Welke woordjes kende jij al of helemaal niet?

 

2 thoughts on “10 Belgisch-Nederlandse woordjes die je als Nederlander waarschijnlijk niet kent

  1. Pistolet gebruiken wij in Nederland ook (tenminste, waar ik woon). Als je om een hard broodje vraagt, heb je namelijk veel meer soorten broodjes om uit te kiezen.

    Een puddingbol zoals jij hem denk ik bedoeld wordt hier een Berliner bol genoemd. Een puddingbroodje is namelijk een zacht broodje met banketbakkersroom.

  2. Grappig hoe we daar vaak niet bij stilstaan hé. Enkele jaren terug vond iemand het vreemd dat ik zo enthousiast was om een kleedje vermits ze dacht dat het om een tafelkleed ging. Terwijl ik gewoon super blij was dat ik een betaalbare jurk in mijn maat had gevonden die ook nog eens heel mooi stond. Frigo heb ik trouwens zelf nog nooit gezegd. Misschien is dat woord meer streekgebonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.