Book Nerds

Zoek me tussen de sterren, niet wat ik er van verwachtte

Op school ziet niemand Eliza staan. Op internet is ze echter wereldberoemd als Lady Astronomia, de anonieme bedenker van de ongekend populaire online strip MonsterZee. Daar voelt ze zich veilig in haar online wereld.
Wallace is nieuw op school. Hij schrijft fanfictie over MonsterZee en heeft geen idee dat Eliza de maker is van de strip die zo veel voor hem betekent. Eliza laat Wallace voorzichtig dichterbij komen. Wat zou er gebeuren als ze haar ware identiteit onthult? Indringende, eigentijdse YA-roman over fandom, online vriendschap, depressie en de grote invloed van internet.

Zoek me tussen de sterren a.k.a Eliza & Her Monsters is een regelrechte hype in het buitenland. Toch liet de Nederlandse vertaling van Fangirl 2.0 best wel lang op zich wachten, totdat Young & Awesome bekendmaakte dat zij de uitgever van dit boek gingen worden. Sinds de publicatie van Zoek me tussen de sterren is het boek bedolven onder lovende recensies. Maar vond ik het ook zo goed? Of waren de hoge verwachtingen zoals altijd misleidend?

Kijk, ik ga meteen eerlijk zijn. Mijn verwachtingen waren waarschijnlijk te hoog en daardoor heeft het boek me op heel veel opzichten teleurgesteld, denk ik. Iedereen is zo lovend over dit boek én niemand, maar ook niemand kan erover ophouden. Iemand op Goodreads gaf het boek zelfs 5 sterren, en hij had het nog niet eens uit. Tja, dat wil wat zeggen toch?

Het voornaamste probleem was dat ik eigenlijk helemaal niet overdonderd werd door een geweldige schrijfstijl – het boek las zelfs een beetje stroef en ongemakkelijk – of was ik overweldigd door de tekeningen die in het boek stonden? Ik vond het maar zus en zo. Ik had de eerste 150 pagina’s niet echt een wauw-gevoel en toen we eindelijk bij de grote plottwist aankwamen, zag ik het allang aankomen. Niets in dit boek was verrassend. Elk woord kon je zo voorspellen.

Omdat ik het einde van mijlenver zag aankomen – ja, zelfs uit de flaptekst alleen al kun je het afleiden -, had ik niet echt het gevoel dat ik kon meeleven met Eliza. Oké, Eliza was een interessant hoofdpersonage die zeker op een heel andere manier in beeld is gebracht dan wat je meestal gewoon bent. Ze houdt het verhaal op een zekere manier levend, maar ik kon me niet echt inleven in haar gevoelens. Misschien is het omdat ik zelf niet zo’n introvert persoon ben, al kan ik me zeker wel inleven in enkele van haar trekjes. Ik vond gewoon geen connectie en als je dat bij een contemporary niet kan vinden, dan weet je dat het niet zo’n geslaagde rit was.

Maar ook al vond ik het boek over de algemene lijn niet zo denderend, er was wel iets die me zeker nog een lange tijd zal bijblijven. Ik ben namelijk helemaal in de wolken over hoe Zappia de relatie tussen Eliza en Wallace heeft geschept. Het was zo schattig, zo echt. En daar herkende ik mezelf dan weer helemaal in, want ook al heb ik een grote mond. Als het soms over vriendschap en romantiek gaat, is dat helemaal anders. Maar ook daar weer, liet de schrijfster wat steekjes vallen, want er gebeurt iets in het boek die ik helemaal niet kan begrijpen. Als je het boek hebt gelezen dan weet je welk moment, maar anders spoil ik het nog niet voor je.

Zoek me tussen de sterren was niet wat ik er van had verwacht. Het was niet wauw, het was niet verschrikkelijk. Het was gewoon vermakelijk. Ik hield van de tekeningen, het fandom en het idee erachter. Maar ik had zo het gevoel dat ik Fangirl van Rainbow Rowell aan het lezen was. Als je dus fan bent van dat boek, kan ik het je zeker wel aanraden. Het is luchtig, scherp op de juiste momenten én heeft een prachtig geschetste tienerromance die ik in geen tijden heb gelezen.

Zoek me tussen de sterren | Francesca Zappia | Astrid Staartjes | Young & Awesome | Paperback | €18,99 |978-90-258-7550-3 

2 thoughts on “Zoek me tussen de sterren, niet wat ik er van verwachtte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.