Review

Warcross, een beeldende ervaring

Warcross 1 - WarcrossVoor de miljoenen spelers die elke dag inloggen is Warcross niet zomaar een virtual reality-game. Het is een hype, een lifestyle – en een belangrijke bron van inkomsten voor spelers over de hele wereld. Dat geldt ook voor hacker Emika, die als premiejager illegale gokkers opspoort.
Als ze dringend geld nodig heeft, neemt Emika een groot risico door de internationale Warcross-kampioenschappen te hacken. Ongewild belandt ze midden in de game en ineens is ze wereldberoemd. Emika is ervan overtuigd dat ze gearresteerd zal worden, maar tot haar verbazing wordt ze benaderd door Hideo Tanaka, de steenrijke bedenker van het spel. Hij wil haar inhuren om een hacker te traceren die het hele Warcross-imperium dreigt plat te leggen. Halsoverkop vertrekt Emika naar Tokyo, naar Hideo’s wereld van roem en rijkdom. Maar al snel raakt ze zelf verstrikt in een duister complot.

Mijn mening: 7.5/10

Warcross is dé hype in het buitenland. Het is in talloze talen vertaald en Marie Lu, tja, zij is de queen van sci-fi. Ik heb ooit jaren geleden haar debuut Legend gelezen, maar veel verder ben ik niet gekomen. Niet omdat ik het niet goed vond, maar gewoon omdat ik de tijd niet vond om haar serie uit te lezen. Sindsdien heb ik dus niets meer van haar gelezen, totdat de leesclub lyrisch werd over Warcross en het boek koos voor de oktoberleesclub in 2018. Dus ja, ik las eindelijk weer eens iets van Marie Lu én het stelde niet teleur!

Warcross speelt zich in de nabije toekomst af. De wereld ziet er nog ongeveer hetzelfde uit als die van ons, maar alleen is het wel geobsedeerd door een geweldige VR-game, Warcross. Ik heb nog nooit een boek gelezen die ook maar iets deed met Virtual Reality en ik moet zeggen dat ik er wel helemaal weg van ben. Ik hou ervan om na te denken hoe de wereld er in pakweg honderd jaar uit zou kunnen zien. Warcross zette je daar op verschillende vlakken wel aan het denken en daar hou ik van in een sciencefiction.

Maar net dat vond ik dan ook weer het zwakste punt van het boek. Oké, het boek is héél visueel geschreven, maar ik miste gewoon wat meer uitleg. In het boek werd alles maar zo aangenomen. Als Emika iets hackte, was die klus in één, twee, drie geklaard. Als er iets héél ingewikkeld gebeurde, dan was dat maar zo. Ik had wat meer de technische kant willen zien en niet alleen de fantasierijke. Daardoor had ik het gevoel dat ik vaak wel iets miste als lezer en ik even uit het boek getrokken werd omdat ik me afvroeg hoe alles nu in elkaar zat.

Toch was dat het enige waar ik mee zat tijdens het lezen, want dit boek leest als een sneltrein. Je hebt zelfs geen tijd om na te denken over een bepaalde scène, want meteen gebeurt dit en dat. Het gaat snel en als lezer kan je dat wel waarderen. Het is leuk om ’s avonds een boek te lezen waarmee je in bed kan kruipen en het gevoel kan hebben dat je naar een tv-serie aan het kijken bent. Maar daar was dan de keerzijde: soms ging het te snel. Als lezer heb je soms even tijd nodig om alles te volgen en de tijdsprongen die Lu durfde te maken waren vaak heel erg groot. Tijdsbesef heb je niet als je het boek leest en dat is wel jammer.

Tot slot moet ik je kwijt dat ik wel helemaal verliefd ben geworden op de personages. Ik hou van Emika, die bad-ass en heel onzeker is tegelijkertijd. Ik hou van Hideo omdat hij toch niet zo is als hij lijkt. Maar vooral hou ik van de subtiele diversiteit in het boek. De personages voelen zo echt aan, precies alsof ze net voor je kunnen staan.

Warcross is een absolute aanrader. Er waren inderdaad wel wat kleine dingen waar ik over struikelde, maar over het geheel kan ik wel zeggen dat ik het een fantastisch eerste boek vond. Het is een duologie, dus ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat ik het vervolg kan lezen! Er moet nog zoveel gebeuren en de cliffhanger op het einde was niet zo goed voor mijn hart. Can’t wait!

Marie Lu | Best of YA | Paperback | €12.50 | 9789000358892 | 296 p.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.