Bloggen

Vijf tips voor beginnende boekbloggers

Soms wenste ik dat er een soort handleiding of toch een soort hulpboek bestond over hoe je het best een boekenblog opricht. Niet per se omdat ik niet echt wist hoe zoiets eruit moest zien, maar eerder omdat alles zo overweldigend was. Er komt veel meer bij bloggen kijken dan je zou denken. 

Bloggen – en dan zeker boekboggen – is iets wat ik met hart en ziel doe én toch ontdek ik na bijna vier jaar bloggen nog steeds nieuwe dingen. Mijn site was eens helemaal offline en niet terug te halen toen ik op het verkeerde knopje drukte. Ik heb uren gespendeerd om de lay-out precies goed te krijgen en ook de sociale media onderhouden kost meer tijd dan ooit. Kortom, er komen heel wat dingen bij kijken waar je niet aan zou denken. Maar hoeft dat ook? Vandaag geef ik je vijf tips om te beginnen boekbloggen of te blijven boekbloggen. (Ja, dat laatste is ook belangrijk, want een blog aanmaken is in een paar klikjes gebeurd, maar het graag blijven doen is iets helemaal anders.)

1. Maak een plan.

Ik ben geen planner. Ik schrijf mijn posts meestal één week op voorhand. In de week schrijf ik bijna niets en in het weekend probeer ik mijn bevindingen van de week op papier te zetten. Als student is het soms moeilijk om tijd te vinden én consequent te bloggen, want soms stapelt het werk zo hoog op dat het bijna onmogelijk is om te bloggen. Maar goed, als je een blog aanmaakt of wilt opstarten: bedenk wat je allemaal wil vertellen. Wat wil jij vertellen dat het internet mist? Welke artikelen wil je frequent op je blog laten verschijnen? Maak een lijstje en brainstorm.

In februari veranderde ik alles aan mijn blog, omdat ik veranderd was. Ik maakte heel veel lijstjes met ideeën voor artikels én rubrieken. Ik heb nog niet alles gebruikt, maar af en toe kijk ik er naar terug als ik geen inspiratie heb. Het is een goede houvast.

2. Wees niet boos op jezelf als het niet lukt om je plan te volgen.

Mijn doel is altijd om drie blogpost te publiceren per week, maar soms lukt het gewoon niet. Pas dit jaar heb ik geleerd om het los te laten als het niet lukt om een blogpost te schrijven en te publiceren. Ik heb geleerd dat ik blog voor mezelf en niet voor iets/iemand anders. Door dat te beseffen, blog ik nog steeds met plezier.

3. Wees jezelf.

Wat ik leuk vind aan een blog is dat je vaak door een paar artikels heel goed kan weten hoe de persoon achter de blog in elkaar zit. Zwartraafje bijvoorbeeld is hét voorbeeld van een écht persoon met eerlijke recensies en persoonlijke artikels. Ze schrijft niet de artikels die je op elke boekenblog terugziet, maar geeft alles haar eigen draai. Dat probeer ik ook, al ben ik niet zo’n uitgesproken fangirl als Liesbet. Ook is het leuk om over dingen te schrijven die jij belangrijk vindt en op die manier kom je online en op boekenevenementen heel veel mensen tegen die dezelfde interesses delen.

4. Wees eerlijk.

Wees eerlijk, zowel tegen je lezers én tegen jezelf. Alle hypocriete bloggers zijn meestal niet echt geliefd én mensen appreciëren een eerlijke mening, zeker als het om boeken gaat. Het is leuk om te weten dat mensen een boek lezen omdat jij het heel erg goed vond én het is nog leuker om te weten dat ze het dan ook net zo geweldig vonden als jij.

5. Wees niet bang om je mening te geven, ook al zouden uitgeverijen of andere bloggers dat niet leuk vinden.

Het valt ook een beetje onder puntje 4, maar het is toch een beetje anders. Veel beginnende bloggers zijn vaak geïntimideerd door grote uitgeverijen en ik geef toe: vroeger was ik dat ook. Zeker als je voor het eerst een recensie-exemplaar mag lezen en je het slecht vindt. (Ik had dat voor.) Maar het is nu eenmaal zo en een uitgeverij gaat zeker nog contact met je houden als ze merken dat je oprecht eerlijk zal zijn. Zo weten zij dat wanneer je het ook echt goed vind, je lezers dat ook weten én oprecht een belang hechten aan je mening.

Bovendien vind ik het ook soms moeilijk om artikels te plaatsen die ophef kunnen veroorzaken (zoals mijn artikel over de té Nederlandse vertalingen), maar aan de andere kant is het precies dat wat we nodig hebben én wat ik het liefst lees op blogs. Posts die meer zijn dan een maandelijkse wrap-up. Een blog die ik geweldig vind, is Kladblog. Wil je graag ongezouten meningen over literatuur en YA, neem daar dan eens een kijkje. Ben je bang om een blog op te richten met jouw eigen naam erop, dan kan je altijd kiezen om het anoniem te houden.

 

Heb je vragen over dit onderwerp of zit je met iets? Mijn mailbox staat altijd voor je open: vandenbogaerde.audrey@gmail.com!

 

7 thoughts on “Vijf tips voor beginnende boekbloggers

 1. Vooral puntje 3 vind ik belangrijk. Ik heb graag dat blogs er iets persoonlijk aan toevoegen. Ik ben absoluut geen HP-fan maar blijf Zwart Raafje steeds volgen, juist door haar leuke persoonlijkheid.

  1. Wil ik hier een reactie achterlaten op Audrey’s post en kom ik vervolgens plots onverwachts een lief compliment tegen. Dankjewel Celine. Het is dat ik weet dat het geen realistische belofte zou zijn anders kon ik je beloven dat ik het wat minder over Harry Potter zou proberen te hebben. Maar dat gaat dus niet lukken hé met die Potteritis die zich duidelijk ontwikkeld heeft tot een chronische aandoening.

 2. Ik ben – na ruim 7 jaar – weer begonnen met bloggen en dit soort artikelen zijn altijd zo fijn om te lezen. Het zijn logische tips, maar altijd fijn om aan herinnerd te worden!

  1. Het zijn inderdaad voor de hand liggende tips, maar ik heb me er mezelf al heel vaak aan moeten herinneren. 😉 Fijn dat je iets aan het artikel had!

 3. Goed artikel! Je hebt ook helemaal gelijk. Niet alleen uitgeverijen hebben er niks aan als jij niet eerlijk bent over een boek, maar lezers ook niet. Ik lees graag boekenblogs om net te weten hoe een boek een ander bevalt en ik weet wel een beetje wie wel en niet mijn genre boeken leest. Ookal is iedere lezer anders. Maar ik heb wel respect voor boekenbloggers die eerlijk vertellen als ze een boek niks vonden en ik ga daarom ook niet een blog niet meer volgen. Veel puntjes zijn ook voor iedere blogger belangrijk, jezelf zijn, de lat niet te hoog willen leggen… Ik was boekenblogger maar dat beviel me niet meer na drie of vier jaar denk ik. Nu ben ik gewoon blogger. Het is maar net wat je graag doet natuurlijk!

  1. Ja, soms veranderen je interesses na een paar jaar. Ik had enkele maanden heel veel twijfels of ik mijn blog nog wilde hebben. Maar ik heb dan eens goed nagedacht over wat ik op mijn blog wil schrijven en wat ik eraan wil veranderen, en nu ben ik er weer helemaal blij mee. Maar dat kan natuurlijk heel snel veranderen.

 4. Maar allez, dan ben je rustig een blogpost aan het lezen en ontdek je plots halverwege een lijstje (tja, daar is deze listomaniac fan van hé) een prachtig compliment. Super dikke merci daarvoor Audrey. Dat derde puntje is natuurlijk ook heel belangrijk als je met plezier wil kunnen blijven bloggen. Ik kan me niet indenken dat ik nog steeds graag zou bloggen indien ik me de hele tijd anders zou moeten voordoen. Dus tja, op mijn blog ontsnap je niet aan de lijstjes en Harry Potter referenties maar ik ben wel steeds mezelf en eerlijk in mijn recensies dus dat zorgt voor een beetje compensatie hé. 🙂

  In het begin hield ik me heel erg aan mijn blogplanning maar de laatste jaren ben ik daar veel soepeler in geworden waardoor het bloggen een plezier is gebleven in plaats. Als ik dat niet had gedaan was het waarschijnlijk gaan aanvoelen als een verplichting en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ook de variatie houdt het leuk voor me. Recensies afwisselen met luchtige posts, leuke vaak zotte lijstjes en af en toe iets creatiefs zorgt er blijkbaar ook voor dat ik nooit zonder inspiratie kom te zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.