Review

De Zwendelprins, heldhaftige fantasy van eigen bodem

Als nieuwsgierige keukenhulp is de 17-jarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Surya in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. Tot er, twintig jaar na zijn verdwijning, een prins uit het Noorden bij het paleis verschijnt met de belofte de kroonprins terug te vinden. Zal het deze mysterieuze prins lukken? Of heeft zijn bezoek een heel ander doel?

Mijn mening: 5/10

Rima Orie won even geleden een schrijfwedstrijd van Moon Uitgeverij waardoor ze een uitgeefcontract won. De Zwendelprins, haar winnende manuscript, is een boek waar ik heel lang naar uit heb gekeken. Door de Indische invloeden en een paar enthousiaste boekenvrienden, stond dit boek op het hoogste plaatsje van mijn verlanglijstje. Grote verwachtingen, maar heeft dit boek ze ook écht allemaal kunnen waarmaken?

Rima Orie verdient een applaus voor haar prachtige schrijfstijl. Haar zinnen zijn heel beeldend, direct en na pagina één weet ze je vast te houden. Ik vloog door De Zwendelprins heen, ook al telt het 400 pagina’s.

Bovendien heeft Rima alles rond de wereld van Suryan helemaal goed weten te krijgen. De cultuur van de wereld is heel goed uitgewerkt: van eten tot kleding. Ik vond het ontzettend knap hoe Rima niet alleen binnen de kasteelmuren bleef, maar een hele wijde wereld opentrok voor de lezer. Het boek is er eentje met heel veel cultuur en diversiteit, zowel in personages als in landschappen.

Ook vond ik de specifieke gewoontes en tradities van elke verschillende cultuur ontzettend goed neergepend én had ik echt het gevoel dat alles natuurlijk overkwam. Alles in dit boek zat daar goed. Wauw, wat een geweldige diversiteit en wat vond ik het geweldig om het eens zo duidelijk in een fantasy te lezen.

Maar De Zwendelprins heeft mij ook op veel vlakken teleurgesteld en dat vond ik heel jammer. Ten eerste vond ik dat in de plot nog heel veel losse eindjes zaten die heel makkelijk zouden kunnen worden opgelost. Ook had ik het gevoel dat de queeste van de personages heel erg makkelijk was. Oké, er waren heel veel veranderingen in de plot, maar nooit een echte hindernis.

Ten tweede had ik heel veel problemen met het gedrag van de personages die in een machtspositie verkeerden. Ik vond dat hun dialogen zo afgevlakt waren en dat hun macht niet echt naar voren kwam? Hun dialogen kwamen soms heel erg geforceerd over en voelden naar mijn mening niet écht aan.

Ten derde heeft Rima me ontzettend teleurgesteld met een bepaalde scène, waarin het hoofdpersonage iets doet waarin eigenlijk héél weinig naartoe gewerkt was in het boek. Ik vond het een beetje breuk met wat het hoofdpersonage al eeuwen in het boek verkondigd. Ik kan snappen dat die daad misschien een breuk is geweest met Simrans oude denkpatroon, maar er was gewoon nergens in het boek een opbouw voor te vinden. En ik had er persoonlijk van gehouden als die specifieke scène er niet in had gezeten.

Als laatste vond ik ook dat er in het boek nog een paar heel opvallende spellings-, typ- en grammaticafouten zaten. Ik ben zelf niet de koningin van het Nederlands, maar als een boek door zo’n grote uitgeverij uitgeven wordt, had ik wel een bijna foutloos boek verwacht. De schrijfster heeft heel goed haar best gedaan, alleen jammer dat de redactierondes zo’n overduidelijke fouten er niet uit hebben gehaald.

De Zwendelprins is een boek dat heel veel gevoelens bij me heeft opgewekt. Er waren ontzettend sterke punten, die ik nog niet vaak ben tegengekomen in fantasy en zeker niet in een boek van eigen bodem. Maar helaas had het boek ook veel zwakke punten die ik helaas niet over het hoofd kon zien. Alsnog vind ik dat Rima Orie een heel mooi werk heeft neergezet met dit boek, want boeken zoals deze heeft de Nederlandse boekenmarkt meer nodig.

De Zwendelprins | Rima Orie | Moon Uitgevers | 9789048846931 | €21,99 |400 p.

1 thought on “De Zwendelprins, heldhaftige fantasy van eigen bodem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.