Review

Sneeuw als As | Sara Raasch

Afbeeldingsresultaat voor sneeuw als asAuteur: Sara Raasch
Uitgeverij: HarperCollins Young Adult
ISBN: 9789402718706
Prijs: 17,95
Pagina’s: 384
Samenvatting:

Zestien jaar geleden werd het koninkrijk Winter onder de voet gelopen door de kwaadaardige koning Angra. De Winterianen werden tot slaaf gemaakt en hun magie werd hun afgenomen. Alle hoop is nu gevestigd op de acht mensen die wisten te ontsnappen en sindsdien op de vlucht zijn.

Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen en kent alleen het leven als vluchteling. De Winterianen zijn vastbesloten om hun rijk ooit terug te veroveren en ondernemen daarvoor gevaarlijke verkenningstochten, waarbij Meira tot haar frustratie nooit mee mag. Dus wanneer ze iets opvangt over een antiek medaillon dat Winter zijn magie kan teruggeven, besluit ze er stiekem achteraan te gaan om zichzelf te bewijzen.

Mijn mening: 7/10

Begin januari kreeg ik van Agora dit boek waarnaar ik al een lange tijd uitkeek onverwachts in mijn bus. Het debuut van Sara Raasch stond al jaren op mijn verlanglijstje, maar ik heb nog nooit de kans gehad om het te kopen. Wat was ik dus gillerig blij dat ik dit boek in mijn brievenbus vond en er meteen in kon beginnen!

Deze high fantasy gaf me een beetje de feelings van Hof van Doorns en Rozen van Sarah J. Maas. Het is een beetje op dezelfde manier geschreven en veel elementen keren in Sneeuw als As terug. Ik wil niet zeggen dat het een kopie was. Nee, het gaf gewoon die leuke vibes, want zoals je weet vind ik die serie best wel leuk.

Voor ik met de goede punten van het boek begin wil ik je graag vertellen waarom dit actievolle en fantasierijke boek geen 10/10 heeft gekregen. Sommige mensen zullen zich er vast aan storen dat ik dit moet vertellen, want dit is de reden waarom ik het boek dan wat minder vond. Sorry alvast. Van pagina één wist ik wat de grote plottwist in de boek was. Ik wist wat er ging gebeuren of hoopte er toch ten minste op, want ik ben zo’n lezer die het hele boek door plot en probeert te voorspellen wat er gaat gebeuren. Als een schrijver mij met zijn/haar originaliteit weet te verrassen op het einde of doorheen het boek, dan gaat mijn rating torenhoog de lucht in. Dan ben ik weggeblazen, zeg maar. Jammer genoeg, heeft Sara Raasch dit niet bij mij kunnen doen en blijft het gewoon een goed boek. Meer niet.

Ik moet wel bekennen dat ik dan wel weggeblazen was door de worldbuilding. Sara Raasch heeft duidelijk uren (denk ik toch) nagedacht over hoe ze Primoria op papier zou zetten, over hoe ze de verschillende koninkrijken een rol ging laten spelen in het verhaal en over hoe ze de personages in kaart zou brengen. Ik wil dolgraag meer weten over deze wereld en het verkennen. Ik wil naar alle andere koninkrijken gaan, hun gewoontes leren kennen. Naar mijn mening was dit het beste aan dit boek. Wat een prachtige wereld. Je kunt je er werkelijk uren in vertoeven en het zou nooit saai worden.

Ook Sara’s hoofpersonage wist bij mij wel enige punten te scoren! Ik hou van haar roekeloosheid, moed en bovenal koelbloedigheid. De manier waarop Sara me met haar heeft laten kennismaken beviel me helemaal. Maar niet alleen van haar werd ik heel blij, nee, ook de andere personages heb ik wel een beetje in mijn hart gesloten. Desondanks de liefdesdriehoek (die me op sommige momenten toch wel stoorde), kon ik me helemaal in het verhaal vinden en het achter me laten. Ik ben daarom heel erg benieuw wat het vervolg van Sneeuw als As gaat brengen, aangezien ik zo veel meer van die personages wil weten.

Ik kan er ook niet omheen dat dit boek heel veel actie bevatte. Een echte oorlogsscène, wat gevechtjes hier en daar? Ja, dat vond ik wel wat hebben. Het boek leest als zo snel en meedogenloos als de chackram van Meira. En ik lieg helemaal niet.

Sneeuw als As viel voor mij op één groot vlak tegen en dat is het verrassingselement dat elk boek wel moet hebben. Ondanks dat hield ik ontzettend van de wereld die Sara Raasch op papier heeft gebracht. Ze bracht me naar een andere wereld, liet me even alles vergeten en dat is toch iets moois wat ik niet ga vergeten. Sneeuw als As is hét boek voor de fans van Sarah J. Maas, echt waar. Deze keer zwans ik niet. Op naar het tweede boek dus!

3 thoughts on “Sneeuw als As | Sara Raasch

  1. Dat van die voorspelbaarheid herken ik volledig. Gelukkig maakte de worldbuilding én actie heel veel goed. Ik ben alleszins erg benieuwd naar het vervolg. Jammer genoeg hoorde ik van een vriendin dat zij daar nogal in teleurgesteld was.

  2. Als dit boek een aanrader is voor fans van Sarah J. Maas, dan moet ik misschien maar niet aan haar boeken beginnen :p voor mij was de voorspelbaarheid van dit voorhaal echt een storende factor alsook de vele clichés.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.