Review

Sapiens, de aangenaamste verrassing van 2019

Sapiens: A Brief History of HumankindMijn mening: 8/10

Deze blog staat meestal bekend voor YA-recensies, maar deze keer bespreek ik een boek dat ontzettend anders is dan je van me gewend bent. Sapiens, A Brief History Of Humankind is een non-fictie van ongeveer 500 pagina’s die de wereldgeschiedenis van de Homo Sapiens in het kort samenvat. Het is een boek dat ik zelf nooit zou kopen, laat staan lenen uit de bib. Maar door een leeslijst van mijn universiteit moest ik dit boek wel lezen én het is me heel goed bevallen.

Eerlijk, ik heb er een maand over gedaan om dit boek uit te lezen en als ik er even over nadenk, is het wel logisch. Dit is geen makkelijke tekst (en dan nog in het Engels) én het was een ontzettend klein lettertype, maar desondanks heeft dit boek me ontzettend weten te boeien.

Allereerst gaf het me een totaal nieuwe kijk op de geschiedenis die ik heb gehad in het middelbare onderwijs. Het heeft me doen beseffen dat de geschiedenis die we gekregen hebben soms wel eens de verkeerde boodschap heeft meegegeven en ik had heel graag wat meer van de algemene wijsheden die Harari aankaartte geleerd op school. Dit boek heeft mee een andere kijk op de geschiedenis gegeven en ik ben heel blij dat ik het nu eens vanuit een ander perfectief heb kunnen bekijken.

Als je ook maar een klein beetje geïnteresseerd bent in geschiedenis, hoe de wereld in elkaar zit of gewoon nieuwsgierig bent naar het ontstaan en blijven bestaan van onze soort, dan is dit een boek voor jou. Het is geschreven in mensentaal, vol met begrijpbare voorbeelden uit het dagelijkse leven. Ook focust het niet alleen op de Westerse wereld (zoals wij vaak onderwezen krijgen), maar ook op de andere delen van de wereld. Je leert heel veel leuke kleine weetjes bij over de wereldgeschiedenis en dat is altijd leuk om te weten.

Daarnaast is het echt heel erg fijn geschreven. Zoals ik al zei: mensentaal. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om termen van Harari te begrijpen. Hij verduidelijkt alles heel erg goed met voorbeelden die iedereen kan begrijpen. Door zijn voorbeelden begrijp je op die manier ook meer de wereld om je heen. Hoe men geld heeft uitgevonden, hoe een religie tot stand is gekomen (en waarom men er zo fanatiek over kan zijn). Het is een heel goed boek om de wereld van vandaag in perspectief te brengen.

Sapiens. A Brief History Of Humankind is oprecht een aanrader en neem dat maar aan van deze tiener. Het is een heel goed boek om je ogen even te openen en rationeel na te denken over de wereld waarin we vandaag leven. Het is inderdaad een dikkertje, maar het is wel eens leuk om een boek niet in vijf uur uit te hebben en er lang van te kunnen genieten.

Sapiens. A Brief History Of Humankind | Yuval Noah Harari | Vintage | 9780099590088 | 466 p. 

Ook verkrijgbaar in het Nederlands.

 

2 thoughts on “Sapiens, de aangenaamste verrassing van 2019

  1. Ik heb dit boek voor Kerst gekregen en ik was het aan het uitstellen om er aan te beginnen – het is net een serieus aantal boeken omhoog gegaan op mijn TBR!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.