Bekentenis, Book Nerds

Bekentenis | De Belgische YA-community bloeit, maar waar blijven de uitgeverijen?

Recent zijn er een paar heel leuke ontwikkelingen gebeurd in het YA-land van België en dat is ook niet heel moeilijk, want hier zitten ook ontzettend veel YA-fans die vaak over het hoofd worden gezien.

Als je in België van YA houdt en er verliefd op bent, dan heb je vaak pech. Alle auteursbezoeken van geweldige (internationale) auteurs zijn meestal in Nederland en alle YA-events zijn daar meestal ook. De laatste maanden merkte ik echter dat veel mensen het beu zijn om te wachten tot uitgeverijen het initiatief nemen om iets te organiseren en zelf het hef in handen nemen, zoals ik bijna drie en een half jaar geleden heb gedaan toen ik mijn leesclub Dear Book Nerd Book Club oprichtte in Brugge.

Drie YA-leesclubs in drie verschillende steden

Dit jaar zijn er maar liefst twee YA-leesclubs bijgekomen in ons kleine landje. Dear Book Nerd Book Club, die al wat langer bestaat, vind je in Brugge. En nu kun je ook nog in twee hele leuke boekenwinkels samenkomen met boekenliefhebbers:

  • De Kindness Reads – leesclub in de Standaard Boekhandel van Leuven komt vaak samen op zondag. Lieve Lisa en haar zus Jaana richtten de leesclub op. Ze houden van romantische boeken. Nou ja, vooral Lisa. Maar ze lezen in deze leesclub ook boeken zoals Twee kunnen een geheim bewaren als er een dood is van Karen McManus.
  • Magical Stories moet op 11 mei nog hun eerste leesclub organiseren, maar het wordt waarschijnlijk heel erg leuk. De leesclub wordt georganiseerd door twee Belgische boekbloggers, Valerie (Valeries Boekenwereld) en Chelsey (Leesmeemetmij). Hun eerste leesclub zal helemaal in het teken staan van De Jongen Met De Twee Namen van Maggie Harcourt en vindt plaats in Boekhandel Grim in Hasselt.

Ook is er onlangs een nieuw evenement in Leuven bekend gemaakt. YA-day staat helemaal in het teken van Young Adult-literatuur en er staan al heel veel leuke Nederlandse auteurs op de line-up. Op 5 mei kun je dus een hele dag over YA bezig zijn en heel wat leuke mensen leren kennen. Dit event wordt georganiseerd in samenwerking met Standaard Boekhandel en Hamley Books.

Fijn?

In Nederland is er wel elke week wat te doen en uitgeverijen organiseren daar vaak verschillende evenementen. Of als ze het niet zelf organiseren, dan zijn ze er soms wel nauw bij betrokken. Hier in België is er maar één uitgeverij die frequent YA-evenementen organiseert en dat is Clavis. Elk jaar houden ze een Book Café in hun headquarters in Herkenrode en ook op de boekenbeurs organiseerden ze sleepover die in een aantal dagen uitverkocht was.

Ook zou je dan zeggen dat andere uitgeverijen hun kans zouden grijpen op de boekenbeurs (dé grootste boekenbeurs van Vlaanderen) én daar eindelijk iets organiseren die niet voor kinderen is of voor vrouwen in de vijftig. Maar nee, echt moeite wordt er niet gedaan én dat is jammer. Vorig jaar was er alleen de sleepover van Clavis en het hele leuke bezoek van Julie Kagawa. Er is zoveel vraag naar wat meer evenementen hier in België (buiten de boekenbeurs) en zelfs op het grootste event van Vlaanderen wordt er bijna niets georganiseerd. De jeugd is immers de toekomst van boekenvak, niet?

Ik vind oprecht dat er té weinig gefocust wordt op jongeren en dan vooral op jongvolwassen als het om de marketing van boeken gaat. Meestal wordt alles ingezet op jeugdboeken (géén YA) of volwassenliteratuur én dat is een grote gemiste kans. Jongeren gaan niet meer zomaar een boek kopen, want er zijn heel veel andere dingen waar je je €20 zakgeld aan kan spenderen. Om jongeren dus te overtuigen om een boek te kopen, moet je het vaak anders aanpakken én kan je het boek niet alleen meer in de boekhandel leggen en klaar. Nee, je moet jongeren overtuigen dat dat boek de moeite is én dat het een maand zakgeld waard is. Dus ik vraag me af:

Woon jij in België en lees je graag YA? Wat zou jij graag zien van uitgeverijen? Met welke (kleine) dingen zouden ze jou blij maken?

 

6 thoughts on “Bekentenis | De Belgische YA-community bloeit, maar waar blijven de uitgeverijen?

  1. Ik ben persoonlijk wel al blij met de vooruitgang! Dat uitgeverijen ons niet serieus nemen als doelgroep is sowieso een probleem dat veel dieper zit dan enkel eventorganisatie. Vanuit een marketingstandpunt zijn we in zekere zin een afzetgebied dat nog voor 70% onontgonnen is … Dus nu is het wachten op een uitgeverij die slim genoeg is om daar wat beter op in te spelen 🙂

  2. Ik vind dit ook heel frustrerend – ik ben uiteindelijk zelf in het Engels beginnen bloggen, omdat je dan gewoon meer kans hebt op interactie met internationale uitgeverijen. Onder andere daardoor lees ik nu bijna geen boeken meer van Belgische uitgeverijen – terwijl ik dat eigenlijk wel zou willen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.