Book Nerds

Ik beken… met Rima Orie

Elke maand verdienen Nederlandse auteurs een spotlight op The Confession of a Book Nerd. In de rubriek ‘Ik beken’ kom je alles te weten over hun schrijfdromen, schrijfsels en verlangens. Deze maand: Rima Orie.

Het debuut van Rima Orie, De Zwendelprins, verscheen op 18 april 2019 bij Moon Young Adult nadat ze de schrijfwedstrijd YA Moon Contest won. In haar dagelijkse leven is ze junior jurist, maar schrijven is toch wel haar passie.

 

 

Als nieuwsgierige keukenhulp is de 17-jarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Surya in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins. Tot er, twintig jaar na zijn verdwijning, een prins uit het Noorden bij het paleis verschijnt met de belofte de kroonprins terug te vinden. Zal het deze mysterieuze prins lukken? Of heeft zijn bezoek een heel ander doel?

 

 1. Was het altijd je droom om schrijver te worden?

Vanaf mijn 14de wilde ik écht auteur worden – toen begreep ik ook daadwerkelijk wat het inhield – maar daarvoor wilde ik wel iets doen met schrijven. Ik wist alleen niet zo goed wat, haha. Ik had ook niet zozeer een beroep dat ik graag wilde worden. Oooh, nee, wacht, ik weet het alweer. Ik wilde drakenrijder worden. En een vuurstuurder of waterstuurder (firebender en waterbender klinken minder dubieus op de een of andere manier). Ernstig dat ik dat bijna vergeten was. Rond mijn 14de kwamen de iets saaiere beroepen als: mensenrechtenactivist, archeoloog en tekenares bij Disney. Een beetje veel, maar destijds dacht ik dat ik dit best allemaal kon doen. Gewoon een beetje doorzetten.

 1. Heb je nog onafgewerkte manuscripten liggen waar je graag nog eens in zou willen duiken?

Ja! Na De Zwendelprins wil ik heel graag mijn ‘levenswerk’ afronden. Het is een YA sci-fi dat zich afspeelt in een land dat een mix is tussen een soort futuristisch Nederland en Japan, en waar ‘supermensen’ over de mensheid regeren. Ook heb ik nog een NA psychologische thriller liggen, een NA dystopische urban fantasy en een YA contemporary (hoewel ik hiervan nog niet veel van heb). Ik wil ook heel graag een nieuwe YA high fantasy schrijven, maar ik heb dit jaar nog geen tijd gehad om een concreet idee op papier te zetten. (Komt vast goed goed nu De Zwendelprins de wijde wereld in is gegaan).

 1. Zijn er bepaalde zinnetjes of uitdrukkingen die je vaak gebruikt in je boeken (en waar (proef)lezers je soms op wijzen)?

Heel toevallig had ik het hier laatst over op Twitter.  Ik gebruik blijkbaar de zin ‘hij/zij klemde zijn kaken op elkaar’ ontzettend vaak in mijn manuscript en ik zat van ‘???’. Nooit geweten. Zelf had ik het idee dat mijn personages vaak naar elkaar ‘kijken’ (je weet wel: ze keek op, hij staarde haar aan, ze keken elkaar doordringend aan, ze voelde zijn blik op haar rusten, en ga zo maar door), maar nee, mijn personages zijn in plaats daarvan druk bezig hun tanden te vermalen.

 1. Zijn er soms dingen die je zou willen veranderen aan een afgewerkt boek of ben je altijd tevreden?

Ik ben er zo eentje die lange tijd verhalen afschreef en er nooit meer naar omkeek, omdat ik het niet aankon om de fouten onder ogen te komen. Helaas behoor ik dus ook tot het eerste, maar tegelijkertijd weet ik wel dat het aan mijn humeur en inspiratie ligt hoe ik een scène wil hebben. Daardoor kan een scène dat eerst goed was, na een dag weer verkeerd zijn. Zodra ik er niks meer aan kan veranderen, leg ik me echter erbij neer dat dit het eindresultaat is en ben ik tevreden. Ik sla het boek daarna ook niet meer open om te lezen, overigens, haha. Dan is het van jullie.

 1. Wat heb je toen gedaan om jezelf wel trots te maken?

Mijn eerste versies zijn eigenlijk altijd wel versies waar ik niet trots op ben, dus de enige mogelijkheid om mezelf trots te maken is om het te herschrijven en polijsten tot ik er wél trots op ben. En ik moet zeggen: tot dusver werkt het.

 1. Wat is het advies die je jezelf zou willen gegeven hebben in het begin van je schrijverscarrière?

Dat mensen alsnog mijn verhalen gaan lezen, zelfs als ik niet schrijf wat ik denk dat lezers leuk vinden. En dat het niet erg is om verschillende stijlen en genres uit te proberen, zelfs al lijkt een genre behoorlijk intmidirend (bijvoorbeeld high fantasy). Uiteindelijk komt het allemaal goed.

 1. Wat vind je het moeilijkste aan het schrijfproces?

De losse eindjes aan elkaar knopen en in bepaalde scènes belangrijke vragen en antwoorden in dialogen verwerken zonder dat het geforceerd overkomt. Dialogen vloeien er meestal gewoon uit tijdens het schrijven, dus als ik ze dan moet herschrijven en stukken moet toevoegen, voelt het een beetje alsof ik een verkeerd puzzelstukje ergens in probeert te duwen.

 1. Hoelang doe je erover om een boek te schrijven?

Voorheen deed ik ongeveer twee jaar over een verhaal met 80K woorden, maar De Zwendelprins – dat ongeveer 110K woorden heeft – rondde ik binnen een jaar af. Ik ben nog steeds aan het bijkomen van die prestatie, haha. Het breekt mijn hart dat ik zo’n trage slak ben als het om schrijven aankomt.

 1. Wat moet een schrijver nog doen (behalve schrijven) waar lezers nooit over nadenken?

Social media onderhouden! Het klinkt misschien niet als een taak, maar je moet toch een beetje toegankelijk blijven voor je potentiële lezers, en ook wel hier en daar promoten, ofwel een ‘online presense’ hebben. Het is natuurlijk niet echt iets wat elke schrijver doet, maar het voelt wel een beetje verplicht tegenwoordig.

 1. Zijn er boeken die je graag had geschreven (behalve Harry Potter)?

Te veel! Vicious van V.E. Schwab, Strange the Dreamer van Laini Taylor, Skyward van Brandon Sanderson en Six of Crows van Leigh Bardugo. Stuk voor stuk geweldig en toch allemaal zo verschillend.

 1. Wat is het allerergste dat je kan overkomen als schrijver?

Toch wel dat je een verhaal helemaal hebt afgeschreven – gezwoegd tot het uiterste voor die 100K aan woorden – en de volgende dag ineens alles weg is. Aaah, ik moet er niet aan denken. Ik sla alles daarom ook duizend keer op uit angst dat dit een keer gebeurt.

 1. Wat is het mooiste dat is gebeurd sinds je een schrijverscarrière bent begonnen?

Het winnen van de schrijfwedstrijd van uitgeverij Moon en Sweek. Daar ben ik nog steeds zó ongelooflijk blij mee. Ik weet nog dat ik twee weken lang met mijn hoofd in de wolken rondliep nadat ik op de shortlist terechtkwam en na de prijsuitreiking, tja, toen zweefde ik al helemaal. Nu denk ik er weer aan. Moment, ik droom weer even weg voor ik doorga met de rest van de vragen.

 1. Wat staat er nog op je bucket list als het om schrijven gaat?

Ik wil héél graag dit jaar mijn ‘levenswerk’ afronden (of in elk geval het eerste deel ervan). Ik bedacht het verhaal op mijn 17de, dat is inmiddels alweer acht jaar geleden en het is altijd het verhaal geweest waar ik het meeste mee wilde zeggen (over een maatschappelijk probleem). En qua De Zwendelprins zou ik het fantastisch vinden om een keer een random boekenhandel in te glippen en stiekem – met goedkeuring van een medewerker – een stapel boeken te signeren voor toekomstige lezers. Maar dat geldt niet helemaal als schrijven, nietwaar? Hm, even denken. Ik wil ook heel graag mijn psychologische thriller afschrijven, want 1) het is een genre dat ik normaal niet schrijf, en 2) ik denk dat het meest hou van de personages in dat verhaal.

2 dilemma’s

Zien dat lezers ezelsoren maken in je boeken of een een-ster-recensie moeten lezen.

Ezelsoren! Ik heb absoluut niets tegen ezelsoren, ook al zien mijn gekochte eruit alsof ze nieuw zijn. Sowieso weet ik niet in hoeverre ik recensies zal lezen nu De Zwendelprins uit is. Ik denk dat ik gewoon ga genieten van het enthousiasme en de recensies voor de lezers laat.

Voor altijd verliefd zijn op een van de personages die je gecreëerd hebt of de kat van de buren is je creepy stalker die je overal achtervolgt en aanvalt als je niet goed oplet.

Dat laatste! Verliefd zijn op een personage dat je zelf hebt gecreërd voelt toch een beetje alsof je verliefd bent op jezelf, haha, en dat voelt niet goed. Ik vind mijn personages super leuk, maar ik kan niet verliefd op ze zijn (gelukkig).

De Zwendelprins | Rima Orie | Moon | 9789048846931 | hardcover |€21,99 |400 p. 

2 thoughts on “Ik beken… met Rima Orie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.