Book Nerds

Ik heb vrienden die illegaal boeken downloaden en ze hebben er altijd excuses voor

Als er een ding is dat ik helemaal niet kan appreciëren aan iemand is wanneer ze iets stelen. En laat nu eens illegaal ePubs downloaden dat net zijn. Onlangs ontdekte ik dat in mijn vriendengroep aan de universiteit ontzettend veel mensen boeken illegaal downloaden en dat maakt me boos. 

Héél veel mensen werken aan een boek. Het is niet alleen de schrijver die geld verdient aan het boek, maar ook uitgeverijen, correctoren, vertalers en boekhandels. Het maakt mij dan eigenlijk extra boos dat mensen die studeren voor vertaler nou net die boeken illegaal downloaden, want als niemand meer boeken koopt: waarom heb je dan nog een vertaler nodig? Toen ik hen erop wees hoe belangrijk het is om boeken te kopen, kwamen ze met excuses die mijn tenen deden krullen. Vandaag deel is ze met jou en vertel ik je waarom ze zo verkeerd zijn.

1. Als ik het boek goed vind, dan koop ik wel het boek om de auteur te steunen.

Echt waar? Ik vraag me af of dat echt wel gebeurd, want wie doet dat nu als je het boek al gelezen hebt? Ik zou het nu eigenlijk niet doen, zeker als je eerste reden om het boek illegaal te downloaden is omdat boeken zo duur zijn. Bovendien, ook al is een boek is jouw ogen slecht, de auteur en iedereen die aan het boek heeft gewerkt, verdienen iets terug voor hun harde werk. Mensen hebben uren gewerkt om een boek te maken. Het is een slap excuus om zoiets te zeggen, want ik vraag me af wat illegale downloaders ervan zouden vinden als hun beloning voor hun harde werk zomaar van onder hun neus wordt gehaald.

2. Als de auteur al heel veel geld heeft verdiend met zijn/haar boek, dan vind ik het niet meer nodig om het boek te kopen.

Ik bedoel: er is een reden waarom auteurs in de eerste plaats geld hebben kunnen verdienen met een boek en dat zijn lezers die hun boeken kopen. Wie ben jij om te zeggen dat je niets meer moet betalen voor het werk van een ‘rijke’ auteur. Ze hebben er ooit heel veel werk in gestoken en het maakt nog steeds geen verschil. Schrijven is hoe ze hun brood verdienen. Dus als ik een boek van J.K. Rowling wil lezen die ongetwijfeld een van de beste betaalde auteurs is, koop ik het nog steeds. Ze verdient dat je haar werk erkent én ervoor betaald. Koop je ook geen Cola meer omdat dat bedrijf al miljarden heeft verdiend? Steel je dat dan ook uit de supermarkt?

3. Het is toch hetzelfde als naar de bibliotheek gaan, want schrijvers verdienen daar helemaal niets aan.

Nee, dat is het niet. Auteurs krijgen een klein bedrag van de boeken die jij uitleent in de bibliotheek. Misschien niet zoveel als jij die het boek koopt, maar dat hoeft ook niet. Ze krijgen de erkenning dat hun uren werk niet niets betekenen. Als je dus geen geld hebt om boeken te kopen, vraag het boek dan aan in je bibliotheek. Bovendien als je alleen maar boeken zou illegaal downloaden, hou kunnen auteurs dan nog overleven en nog meer boeken schrijven?

4. Als het een boek voor school is, dan wil ik dat echt niet kopen.

“Ik heb geen geld om al die leesboeken te kopen voor school.” Again, je kunt ze lenen in de bibliotheek of je kan ook gewoon het eBook kopen. Ik kan begrijpen dat de verleiding groot is als je een website hebt waar je het gratis kunt downloaden en een website hebt waar je er vijf euro voor moet betalen, maar zo werkt het niet. Zelfs al is het een boek dat je nooit zelf zou kiezen om te lezen, de auteur en uitgeverijen die eraan gewerkt hebben, moeten ook hun brood verdienen. Bovendien heb je al heel wat leuke abonnementen zoals Kindle Unlimited en het Kobo-abonnement. Zo kun je toch onbeperkt downloaden, maar zorg je ten minste nog dat auteurs, uitgevers en vertalers nog kunnen overleven.

Wat vind jij van illegaal downloaden? 

 

4 thoughts on “Ik heb vrienden die illegaal boeken downloaden en ze hebben er altijd excuses voor

  1. Ik heb het al een paar keer gedaan om eerlijk te zijn. Nu heb ik altijd een boek bij de hand, maar vroeger deed ik dat niet en dan wou ik vaak verder lezen als ik op bv de trein zat en dan downloadde ik snel de epub op mijn gsm. Maar ik lees eigenlijk amper epubs, dus op zich download ik er niet echt. Een fysiek boek blijft nog steeds het leukste om te lezen.

  2. Er zijn zo veel goedkope manieren om ebooks te lezen. De bibliotheek heeft een enorme database waar je uit mag putten wanneer je lid bent in Nederland. Je hebt kobo plus en andere diensten, als Storytel… Heel veel oude klassiekers zijn sowieso gratis. Zo zonde. Het lijkt wel alsof velen het niet echt als stelen zien, omdat het niet tastbaar is ofzo? Met series en films net zo.

  3. Zelf heb ik het KOBO+ abonnement waardoor het legaal verkrijgen van e-books eigenlijk veel makkelijker en sneller verloopt dan het illegaal downloaden er van haha. Zelf ben ik er ook geen voorstander van maar ik merk wel dat het nog steeds gebeurd.

  4. Je hebt ook sites als Bookbub die aanbiedingen voor je in het oog houden op basis van jouw favoriete genres. Dan krijg je dagelijks een mailtje met mooie prijzen en soms zelf ook gratis boeken maar dan wel op een legale manier. Bovendien hebben we in België echt geluk met onze bibliotheken. Je betaalt geen of amper iets aan lidgeld en mag het hele jaar door de boeken ontlenen die je wil lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.