Recensie

Review: Leven en Dood van Stephenie Meyer

   
Auteur: Stephenie Meyer

Pagina’s: 382
ISBN: 9789000341887

Samenvatting
:

Vier de tiende verjaardag van Twilight! Deze speciale jubileumeditie bevat naast het oorspronkelijke boek van Stephenie Meyer een verrassende, herschreven versie van Twilight: Leven en dood.

Deze prachtig vormgegeven jubileumeditie is een ‘omkeerboek’ van ruim zevenhonderd pagina’s, gebonden met stofomslag. Lezers zullen vanuit een nieuw perspectief opnieuw geraakt worden door het iconische liefdesverhaal van Bella en Edward.

Twilight heeft miljoenen lezers betoverd sinds verschijning in 2005 en het verleidelijke en spannende verhaal is een moderne klassieker geworden binnen de huidige Young Adult-literatuur en liet lezers verlangen naar meer. In de diverse uitvoeringen was het boek een #1 New York Times bestseller en een #1 USA Today Bestseller. Het boek werd geselecteerd als NPR Best Ever Teen Novel, New York Times Editor’s Choice en een van de TIME Magazines Best 100 Young Adult Books of All Time. De Twilight Saga, die naast Twilight bestaat uit Nieuwe maan, Eclips, Morgenrood, Het korte tweede leven van Bree Tanner en Twilight Saga – het officiële geïllustreerde boek, heeft wereldwijd meer dan 155 miljoen exemplaren verkocht.

Mijn mening: 7.5/10 

Ik ben een sneue fangirl, ik weet het. Maar toen ik hoorde van dit nieuwe boek rende ik meteen naar de boekenwinkel. Het is raar dat na zo veel jaar Twilight nog steeds zo veel effect heeft op mensen… Tegenwoordig probeer ik niet meer zo veel boeken te kopen, maar dat mislukt telkens. Steeds weer opnieuw schrijven mijn favoriete auteurs nieuwe boeken of ontdek ik zelf een nieuwe serie waar ik helemaal aan verslaafd raak. Twilight is het eerste Young Adult boek die ik ooit helemaal heb uitgelezen en toen ik in mijn Edward-periode was, wou ik alleen maar deze specifieke serie lezen. Ik kon dus niet anders dan naar de winkel rennen en de autorfiction uit de schappen pakken.

Autorfiction, je hoort het goed! Ik weet niet als dit woord al bestaat, maar ik gebruik het toch. Wat wil ik hier nu mee zeggen? Wel, dat Stephenie Meyer gewoon een fanfiction over haar eigen boek heeft geschreven. Best sneu als je bedenkt dat ze de serie van Zielen nog moet uitschrijven… Toch zoals elke fanfiction deed dit boek je verlangen naar meer van Bella en Edward en soms had ik echt het gevoel dat ik hun verhaal weer opnieuw beleefde. Maar dan kwam ik tot de constatatie dat Edythe en Beau is in plaats van Edward en Bella. Soms erg verwarrend, maar dit boek kwam door de genderswap heel verrassend uit de hoek.

Eerst en vooral heeft Stephenie Edward en Bella niet gewoon van naam veranderd, maar ze heeft deze ‘nieuwe’ personages echt een andere stem gegeven. Zo is Beau minder preuts dan Bella in het eerste boek, want hij is ook maar een man en ziet hij ook alles als een jongen.  Ten tweede merk je wel dat Edythe is sommige manieren op Edward lijkt, maar ze is zeker niet zo ouderwets. Dit was echt heel leuk om eens te lezen, Edward en toch een beetje anders.

Nog een pluspunt aan dit boek is dat Stephenie al die kleine foutjes of eventuele saaie passages heeft kunnen veranderen. Ze kreeg, zeg maar, een tweede kans om dit boek te schrijven en dat merkte je in die kleine details die elke Twihard zou kunnen opmerken en thuis brengen

Wat Twihards nog zullen opmerken is het einde. Meestal vind je in mijn recensie geen uitgebreide mening over het einde, maar hier vind ik het wel nodig. Voor degenen die het boek nog gaan lezen: het was een standaard fanfiction-einde, die me eigenlijk een beetje heeft teleurgesteld. De puzzelstukjes waren gewoon niet op z’n plaats gevallen toen ik het boek uit had.

{Lees dus niet verder als je het boek nog niet gelezen hebt! SPOILERS!}

Nu ja het einde, was het meest cliché-einde die ik ooit heb gelezen. Natuurlijk ging Stephenie geen hele nieuwe reeks maken over Beau en Edythe, maar het einde was zo voor de hand liggend en een klein beetje teleurstellend.
Ten eerste verandert Beau in een vampier door de beet van James/spoorzoekster. Dat deel vond ik nog verrassend en je kon zeker het verschil tussen Edward en Edythe hier duidelijk opmerken, maar wat er na kwam beviel me niet zo.
Beau verandert dus in een vampier en alles wordt zo vanzelfsprekend voor hem. Hij heeft dezelfde gave als Bella, ook al zie ik hier niet echt een verklaring voor. In Morgenrood leek het beter uitgelegd en had je tenminste nog een idee waar het vandaan kwam. Je las het toen Bella veranderde in een vampier en ik miste in het einde van Leven en Dood die reden achter Beaus zelfbeheersing.

{Vanaf hier, weer spoiler free!}

Dit is echt een héél lange recensie geworden, maar ik kon ook niet anders omdat Twilight net iets meer voor me betekende dan gewoon ik-ben-aan-het-fangirlen. Dit boek was erg ontspannend om te lezen, maar ik heb wel het gevoel dat het misschien geschreven is om alle verlangende fans van Stephenie tevreden te houden. Als ze nu Midnight Sun had geschreven, had deze recensie waarschijnlijk meer uitroeptekens bevat.

3 thoughts on “Review: Leven en Dood van Stephenie Meyer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.