Review

Mijn jaar na jou, zorgzaam en emotioneel debuut

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk de bedoeling was.
Oudjaarsavond, San Franciso. Het feest van het jaar eindigt in een tragisch ongeluk. Cara overleeft het. Haar beste vriendin Georgina niet. 
Negen maanden later besluit Cara’s moeder dat een kostschool in de Zwitserse Alpen de nieuwe start is die haar rouwende dochter nodig heeft. Maar Cara weet dat het niks uitmaakt; Georgina is weg en niets zal haar terugbrengen. 
Op haar nieuwe school weet niemand iets over Cara’s verleden en ze is van plan dat zo te houden. Maar hoe ze ook haar best doet om afstand te bewaren, haar nieuwe vrienden breken de muur die ze zo zorgvuldig had opgebouwd langzaam af. Vooral de ongewone, oprechte Hector, die beter dan wie dan ook begrijpt hoe ze zich voelt. Hoe dichter Cara naar Hector toe groeit, hoe meer Georgina wegglijdt. Het leven omarmen betekent dat ze het verleden moet loslaten, maar Cara weet niet zeker of ze wel een tweede kans verdient.

Mijn mening: 7/10

Mijn jaar na jou van Nina de Pass herken je vast aan de ultraprachtige cover. Als er een cover is die de sfeer van een boek zo goed weet uit te beelden, dan is het wel deze. Mijn jaar na jou is het debuut van de Pass en na het lezen van Mijn jaar na jou weet je gewoon dat deze schrijfster nog veel goeds belooft in de toekomst.

Voor iedereen die een zwak heeft voor kostscholen, dan is dit boek iets voor jou. En in dit boek is het ook gewoon heel mooi uitgewerkt. Hoofdpersonage Cara maakt haar laatste jaar middelbaar af in een kostschool in Zwitserland na de dood van haar beste vriendin op nieuwjaarsavond. Als lezer weet je gewoon dat dit boek een emotionele rollercoaster gaat worden, want Cara moet haar weg weer zien te vinden in een nieuwe omgeving terwijl ze zichzelf nog niet helemaal op een rijtje heeft.

Dat was voor mij tegelijkertijd het meest zwakke punt in het boek: ik voelde niet genoeg. Ik kon heel erg moeilijk verbinding maken met Cara en haar gevoelens. Sommige evoluties in haar gedachtegang gingen voor mij op sommige momenten heel erg snel en gehaast en dat vond ik zo jammer. De connectie voor mij als lezer was er niet zo goed waardoor het boek niet zo’n grote indruk bij me heeft achtergelaten.

Ook: wat wenste ik dat de personages diepere gesprekken met elkaar hadden gehad. Je weet dat sterke vriendschap er bijvoorbeeld wel is, maar eigenlijk weet je niet waar die verbinding zo vandaag komt. Dat is denk ik volgens mij waarom ik de connectie soms zo hard miste. Bovendien doen twee personages op het einde iets wat ik totaal niet thuis kan brengen én dat ik zo tegenstrijdig vind met hun gedrag van alles ervoor. Kortom: er waren een paar dingen waarbij ik me vragen stelde en waar ik wat meer dialoog over had gewild.

Het plot vond ik dan wel weer een tikkeltje verrassend. Er zitten een paar gebeurtenissen in die je als lezer helemaal niet ziet aankomen én dat maakt dit boek ook ongelofelijk menselijk. Je zult als lezer er misschien niet altijd mee eens zijn, maar ik kan je verzekeren dat dat voor mij juist een bevestiging was dat dit wel goed gedaan was. Er zaten veel échte elementen in het boek, maar zoals ik al zei: ik miste de connectie.

Tot slot, vond ik de vertaling heel erg aangenaam om te lezen. Ik heb er oprecht van genoten. Dat wil dus ook zeggen dat ik de schrijfstijl in dit boek heel erg leuk vond om te lezen. Ze vergelijken dit boek met Ik geef je de zon, maar zo poëtisch was het nu ook weer niet. Het was een luchtige schrijfstijl die af en toe wel eens de nagel op de kop kan slaan. Ook een oprecht applaus voor de afwerking van het boek: op het einde staan er meer dan twee pagina’s met hulplijnen voor zowel Nederland als België en dat maakte me ontzettend gelukkig.

Mijn jaar na jou had heel veel goede elementen, alleen miste ik dan wat meer connectie met de personages en meer dialoog. De vertaling was top en het was ook een van de meest zorgzame uitgaves die ik tot nu toe op de Nederlandse boekenmarkt ben tegengekomen. Ik kijk dus zeker uit naar wat meer werk van Nina de Pass in de toekomst.

Nina de Pass | Margot Reesink | Van Goor | paperback | €19,99 | 9789000370429 | 320p.

TW: dood van een geliefde, trauma, homofobie, mentale gezondheidsproblemen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.