Book Nerds, Books

Voorspelling | Wat we zouden kunnen verwachten van De Ballade van Slangen en Zangvogels

Op 19 mei verschijnt na jaren terug een boek van Suzanne Collins. Ook deze keer is het een boek dat zich afspeelt in de wereld van De Hongerspelen, alleen dan wel heel wat jaren ervoor. In deze blogpost wil ik graag wat gedachtes delen over het boek: Wat verwacht ik ervan? Waar hoop ik wel/niet op?

Wat we nu al weten

Het boek verschijnt op 19 mei en dat is tevens ook de internationale releasedatum. Het telt 592 bladzijdes en dat is meteen zeer veel langer dan eender welk boek uit De Hongerspelen-trilogie. Ook is de prequel vertaald naar het Nederlands door stervertaler Maria Postema, die ongetwijfeld weer geweldig werk zal geleverd hebben bij deze monsterklus. Ook werd er door Lionsgate bevestigd dat dit boek ook weer verfilmd zal worden en dat heel wat mensen uit het team van de vorige films eraan zullen werken.

Ambitie motiveert hem.
Competitie drijft hem. 
Maar macht kent een prijs.
Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen.
Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

Mijn eigen eerste indruk

Toen het nieuws werd aangekondigd dat er een nieuw boek van Suzanne Collins aan zat te komen was ik buitengewoon enthousiast. Ik weet dat ik zo genoten heb van haar trilogie, dus een nieuw boek zou ik met open armen verwelkomen.

Maar toen raakte bekend dat het een prequel over jonge President Snow ging zijn en toen brandde mijn enthousiasme al snel op. Dat was niet echt iets waarop ik zat te wachten. Als je de trilogie hebt gelezen, zal je misschien wel hetzelfde gevoel gehad hebben als ik. Ja, we weten dat hij een slechterik is. Ja, we weten dat hij zich naar boven heeft geklommen door elke tegenstander te vergiftigen. Ja, hij is ontzettend slim, sluw en strategisch. En tja, iemand die al zolang de macht over het Capitool houdt zal wel een heel interessant levensverhaal hebben. Maar ik zat er nog steeds niet op te wachten.

Pure speculatie en verwachtingen

Zoals ik al zei: ik zat niet echt te wachten op dit boek, maar nadat ik er wat over had gedacht, kreeg ik er wel meer zin in. Wat zouden we kunnen verwachten? Wat zou dit boek best wel spectaculair kunnen maken? Wat zal ervoor zorgen dat het een voltreffer is of juist een gemiste kans?

Omdat ik de afgelopen drie weken De Hongerspelen-trilogie heb herlezen, zijn me er ook wat extra details opgevallen die ik helemaal was vergeten. Wat we weten is dat er vier winnaars van De Hongerspelen zijn geweest in District 12, maar dat de eerste (voor Haymitch) niet meer leefde toen Katniss en Peeta voor het eerst meededen aan de Hongerspelen. Ik vraag mee dus heel erg af of die winnaar het meisje zal zijn uit District 12 dat Snow nu zal begeleiden.

Bovendien zal Snow in dit boek nog heel erg jong zijn en zal hij nog maar net beginnen aan zijn klim naar de top. Ik hoop zo hard dat dit geen boek wordt die al zijn daden zal rechtvaardigen of dat het de bedoeling is dat je medelijden zal krijgen met hem. Als dit gewoon een boek is dat toont hoe hij is en hoe hij zo geworden is, dan ben ik helemaal voor. Ook denk ik dat Suzanne Collins net weer te slim is om het een boek te maken zoals wij allemaal denken. Haar plot is altijd zo doordacht, dus ik denk dat ze met dit boek écht iets zal willen vertellen.

Ook denk ik dat we wat meer van het Capitool zullen zien. Hoe de politiek daar werkt. Hoe er waarschijnlijk in het Capitool ook een armere klasse is. Aangezien we nu ook een Hongerspelen zullen hebben, maar vanuit het standpunt van iemand die er niet aan meedoet, denk ik dat dat heel interessant zal zijn. Plus, het is ook nog maar tien jaar na de burgeroorlog, dus ik ben benieuwd hoe die dynamieken zullen zijn tijdens de tiende Hongerspelen.

Ik hoop ook dat je duidelijk een verschil gaat zien in technologie, klederdracht en gewoontes. Het is ook wel immers meer dan 60 jaar verschil tussen de prequel en het eerste boek van Katniss. Ik hoop zeker dat het toch een beetje zal aanvoelen als een reis terug in de tijd.

Wat verwacht ik dan helemaal zeker: goede schrijfstijl en vertaling. Maar ook weer een heel verrassend plot dat me helemaal aan het puntje van m’n stoel houdt. Kortom, ik ben ontzettend benieuwd en ik weet zeker dat 19 mei voor mij nu niet snel genoeg kan komen.

Wat verwacht jij van de prequel? Heb jij een theorie of iets wat absoluut een afknapper zou zijn?

4 thoughts on “Voorspelling | Wat we zouden kunnen verwachten van De Ballade van Slangen en Zangvogels

  1. Ik vind het echt jammer dat het over Snow gaat. Voor mij hoeft niet elke Villain een apart verhaal krijgen om zijn of haar daden te rechtvaardigen. Net zoals Levana bij de TLC. Super leuk maar gewoon totaal niet nodig. Ik blijf liever een beetje in het ongewisse over het hoe en waarom iemand wordt bestempeld als een villain. Ik ga het boek wel lezen trouwens, juist om de andere aspecten die je aangaf.

  2. Ik vind het tof dat de schrijfster hiervoor gekozen heeft: het is lekker controversieel en anders en ik hou wel van een goed villain backstory-verhaal, lekker psychologisch diep haha. Ik ben in ieder geval al heel erg benieuwd naar die band tussen hem en het meisje dat hij moet begeleiden, want het kan bijna niet anders of dat heeft iets te maken met hoe hij Katniss behandelde. En verder ben ik eigenlijk om alle redenen die jij noemt – de Spelen vanuit een totaal ander perspectief, de binnenkant van het Capitool – echt ontzettend nieuwsgierig!

  3. Het lijkt me erg tof om meer over Snow te weten te komen. Maar na het lezen van de TLC prequel (Levana), ben ik toch een beetje bang geworden voor dit soort boeken.
    Zoals jij al zegt: ik hoop niet dat dit boek zijn daden gaat proberen te rechtvaardigen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.