Book Nerds, Uncategorized

Mijn dagje bij Young & Awesome

Ik weet dat ik al veel eerder beloofd had om dit geweldige verslagje online te zetten, maar tussen de geweldige boekendingetjes die ik schijn mee te maken, bestaat er nog iets zoals school. Aangezien Zuiddag, het initiatief waarvoor ik een dagje bij Y&A ging werken, midden in de schoolweek viel én leraren besloten dat het tijd was om gigantisch veel werk te geven, had ik echt geen tijd om te bloggen. Maar ik maak het goed: lees gewoon verder!

File, file en nog eens file

Alhoewel ik pas donderdag moest werken, gingen we al de woensdag naar Amsterdam. We vertrokken in de late namiddag en kwamen ongeveer rond 20u aan. We deden er zo ongeveer 4u over én ik overdrijf echt niet! Nabij Utrecht stond het verkeer echt helemaal stil en wij dus ook. Ondanks alles maakten mijn mama en ik er echt vrouwenavondje van, want we gingen toch nog eens lekker uit eten in het geweldige restaurant Het Nessst in Overamstel. IMG_1593[1].JPG

This is the moment…

Jullie weten het misschien niet, maar ik was al eens eerder op het HQ van WPG Media NL geweest (de groep waar Young & Awesome onder zit). Toen was ik daar voor een kort voorstelrondje, maar nu mocht ik er echt een dagje werken. Enthousiaster kon ik dus niet zijn! Ik belde aan, wachtte in de gigantische kantine en toen kwam Ilja, de dame waarbij ik een hele dag mee achter de schermen mocht kijken. Het was meteen heel gezellig, dus mijn dag was meteen goed begonnen! IMG_1601[1].JPG

De rondleiding

Het is altijd geweldig om te weten hoe een uitgeverij écht in elkaar zit. Oké, ik werkte er dan maar één dag, maar ik kon echt ontzettend veel oppikken. Eén: er werken echt meer mensen in een uitgeverij dan je zou denken. Zo heb je de rechen-, marketing-,redactie- en verkoopafdeling. Waarschijnlijk heb ik dan nog een paar dingen vergeten, maar zoals je al kunt raden: er werkten heel veel mensen. (Natuurlijk was dat niet allemaal voor Y&A, maar ook voor Uitgeverij Ploegsma, Querido,…) Iedere afdeling had een eilandje bureau, waar natuurlijk iedereen druk in de weer was. Omdat 20 oktober in de week van de Frankfurt Buchmesse viel, was de redactie niet aanwezig. Maar dat maakte eigenlijk niet zo heel veel uit. Twee: er staan/liggen overal boeken.

Achter de schermen bij een marketingstagiaire

Omdat ik voor één dag ook eens een marketingstagiaire werd, had ik voor één dag ook de toegang tot de mailtjes van Ilja, een megahandig programma om boeken op te zoeken en te registreren én mocht ik leuke blogs opzoeken. IMG_1598[1].JPG

Nu is het best raar om te zeggen, maar ik ben altijd benieuwd geweest naar hoe uitgeverijen naar bloggers kijken. Ik vond het dan ook de beste gelegenheid om Ilja alles te vragen waarover ik ooit vragen heb gehad. Zo ontdekte ik dat volgers (oké, voor de hand liggend) best wel belangrijk zijn voor een uitgeverij en vroeg ik alles over wat uitgeverijen doen met negatieve recensies die ze ontvangen van recensie-exemplaren (Antwoord: iedereen ervaart een boek anders, niemand kan hetzelfde boek even geweldig vinden.) Kortom als blogger was dat deel al een geweldige ervaring.

Als je je ooit afvroeg hoeveel pakketjes er worden verzonden vanuit een uitgeverij…

Dan heb ik voor jou het antwoord: veel, maar dan ook ontzettend veel. En ik overdrijf echt niet. Ik mocht zeker 20 pakketjes versturen met Y&A-dingetjes. Ik weet namelijk wie waarschijnlijk deze week een pakketje heeft ontvangen mét geweldige boeken en goodies! (Dat vond ik echt mega tof!) IMG_1597[1].JPG

Ook mocht ik naar het archief van WPG waar alle boeken die ze ooit hebben uitgegeven in staan. Daar ergens tussen stond ook al het promomateriaal zoals posters, sleutelhangers, ansichtkaarten, etc. van alle uitgeverijen. Ik telde daar 54 sleutelhangers om op te sturen naar jongetjes van 8-9 jaar die een boek van Dolfje Weerwolfje moesten bespreken voor hun klas. (Die mailtjes van die jongetjes waren btw écht geweldig en buitengewoon schattig!) IMG_1596[1].JPG

Persberichten schrijven: je krijgt zin om te lezen

Omdat dat toch ook wel één van de dingen is die frequent worden gedaan op een marketing afdeling, mocht ik er ook eentje maken. Als je dus toevallig het persbericht van ‘365 manieren om naar je dag te kijken’ van Barbara Tammes in je mailbox hebt gehad, dan heb ik die gemaakt! Toen ik op dat moment het persbericht aan het maken was, kreeg ik echt ontzettend zin om dit boek te lezen. De vormgeving is zo mooi én het lijkt met echt zo’n boek waar je instant happy van wordt. IMG_1594[1].JPG

Je weet wanneer je het leuk vond

Ik heb zo’n leuke tijd gehad. Ik heb voor een keer echt gezien hoe alles werkt én hoe een uitgeverij eigenlijk kijkt naar bloggers en pers. (Ze zijn namelijk best wel belangrijk voor ze!) Ik vond het een geweldige ervaring, zeker omdat ik wel hield van de diversiteit van de job die ik gedaan heb. Hopelijk houdt onze school volgend jaar nog eens Zuiddag, want dan kan ik misschien eens meelopen met de redactie!

Mini, mini-cadeautje

Je weet het misschien niet, maar ik ben lid van het panel van Y&A. Om die reden mocht ik een Y&A-pakket mee naar huis nemen. (Met inbegrip van alle boeken en goodies!) Yes, I KNOW -> freaking awesome! Vorig weekend heb ik voor de eerste keer de geweldige sokken uitgeprobeerd en ze zijn zo warm! Ook de tas is geweldig én voor de verandering lekker kleurrijk: precies wat ik nodig heb voor de naderende winter! IMG_1604[1].JPG

Maar niet alleen ik had geluk toen ik met toch een beetje pijn in mijn hart het kantoor verliet… Dear Book Nerd Book Clubbers hebben nog meer geluk, want ik mocht 16 ongecorrigeerde proeven van The Jewel meenemen voor onze volgende leesclub! Yep, dat gaat weer geweldig worden! IMG_1605[1].JPG

Zouden jullie graag net zoals ik eens een dagje bij een uitgeverij willen werken?

Een mega grote dank aan Ilja voor de geweldige dag én de hele marketingafdeling! Ik heb er zo ontzettend van genoten!

 

8 thoughts on “Mijn dagje bij Young & Awesome

    1. JA! Dat is het echt wel! Ik heb me zo geamuseerd op de uitgeverij, ook al was ik er maar voor één dagje. Echt zo geweldig! Ik ben het ook helemaal met je eens: het is dé droombaan van elke boekblogger!

  1. Echt zo tof dat je dit soort kansen krijgt via je blog. Het lijkt me super interessant om een keer zo’n blik achter de schermen te krijgen. Gelukkig kunnen we dankzij dit verslag een beetje meegluren. 😉 Ook leuk voor jou dat je dan meteen vlak bij de bron zit om vragen te stellen over hoe ze naar bloggers kijken. We konden online wel vragen stellen tijdens #vraaghetdeuitgever maar in het echt is natuurlijk nog interessanter.

    1. Ja, het was zo leuk! Vooral ook omdat het voor het goede doel was. Ik heb eens meegelopen bij mijn droombaan én heb andere mensen erbij kunnen helpen. Ik weet ook wat van die twitteractie, maar dat is nog minder rechtstreeks dan wat ik kon vragen! Love it!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.