Review

Sterrenstof | Krystal Sutherland

Auteur: Krystal Sutherland
Uitgeverij: Young & Awesome
ISBN: 9789025870652
Pagina’s: 328
Samenvatting:

Henry is nooit verliefd geweest. Tot Grace aan het begin van het examenjaar bij hem op school komt. Grace is vreemd. Ze draagt jongenskleren. Ze loopt met een kruk. Ze zegt nee tegen het hoofdredacteurschap van de schoolkrant, waar Henry al jaren van droomt. Het is overduidelijk dat Grace een groot verdriet met zich meedraagt. En toch. Henry wordt verliefd op haar. Tot over zijn oren, met open ogen, met alle kans op een gebroken hart. Want als je geen risico durft te nemen voor de liefde van je leven… wanneer dan wel?

Mijn mening: 11/10 (Zegt dat al niet genoeg?)

Heb je je ooit al eens zo overweldigd gevoeld na het lezen van een boek? Zo overweldigd dan je even in de verte moest staren, je gedachten weer mooi op een rijtje moest krijgen en de tranen die dreigen je te verraden tegen te houden? Nee? Nou, ik had het zo’n jaar geleden toen ik Ik geef je de zon van Jandy Nelson uitlas en vreemd genoeg ook toen ik één van de meest bijzondere laatste woorden uit een boek las.

Ik zal eerlijk bekennen dat ik niet zo’n hoge verwachtingen had van dit boek, want toen ik het las, was het nog niet eens in het Engels verschenen, laat staan in het Nederlands. Kortom, het boek was nog niet gehyped en ik ben zo blij dat ik onbevooroordeeld dit pareltje heb mogen lezen. Je leest een boek tenslotte maar één keer voor de eerste keer. En wat was dit voor eerste keer…

Krystal Sutherland is de schrijfster die liefde helemaal begrepen heeft en het precies op de goede manier weet te verwoorden. Ze is een schrijfster die clichés opbergt in een kastje en die voor altijd op slot doet. Eerlijk gezegd, toen ik aan het boek begon, had ik al het gevoel dat dit boek anders was dan alle andere die ook ooit al heb gelezen. Misschien kon ik het al weten toen het hoofdpersonage Henry zo veel verwees naar Harry Potter (geen verrassing), maar ook naar Twilight (grootste verrassing van mijn leven). Als ik dus ooit Sutherland mag ontmoeten, dan gaan we samen fangirlen! Maar eigenlijk wist ik het pas toen begon aan een spannende sprint naar het einde. En mijn god, die laatste honderd pagina’s hebben mijn visie op liefde en het leven zo veranderd. Ze hebben mij zo van mijn kaart gebracht en ontroerd dat ik tranen moest wegpinken. (En nee, dit keer sterft er niemand aan kanker.) Echt waar, dit boek is geen oppervlakkig romantisch boek. Nee, het is een literaire parel die je op je benen doet trillen.

Als je me nu zou vragen welk boek de mooiste personages heeft, zal ik je vertellen dat ik voor het eerst in een hele lange tijd ga twijfelen. Vroeger zou ik mijn Blossom Books-favorieten opnoemen: Noah, Jude en Simon. Maar vandaag roep ik gewoon Henry en Grace uit. Wat waren die personages fenomenaal goed uitgewerkt met rare menselijke kantjes en gevoelens die tot uiting kwamen bij elke letter die ik las. Geen woord, geen zin was verspilling en ik ga eerlijk toegeven dat ik daarom extra traag heb gelezen. Ik denk dat ik nog nooit zo onder de indruk ben geweest van een boek dat tragisch, triest en tegelijk zo bovennatuurlijk prachtig, origineel en grappig is.

Dus nu komt iets wat ik altijd doe als ik een boek heb gelezen die dingen bevat die ik voor de rest van mijn leven zal blijven herinneren. Dank je, dank je, dank je, Krystal Sutherland voor dit onwaarschijnlijke boek. De woorden die jij op papier hebt gezet zijn er die ik nooit zal vergeten.

En dan nog een speciale boodschap aan Eefje, de uitgeefster van Young & Awesome die dit prachtige boek wilde uitgeven: je bent geweldig. En je had gelijk, na het lezen van dit boek wil ik ook dat prachtige blauwe visje.

7 thoughts on “Sterrenstof | Krystal Sutherland

  1. Wel, ik was al nieuwsgierig naar dit boek. Maar jij hebt het allemaal nog een handje geholpen denk ik! Mooie review, ben wel nieuwsgierig. Wie kan er ook nee zeggen tegen die lieve visjes? xxx

  2. Wat HOU ik van deze recensie. Eerlijk waar Audrey, prachtig! Ik weet gewoon zeker dat ik dit boek ga lezen. Want ja, ik dacht dat dit weer het zoveelste romantische boek zou zijn, maar als ik jou mag geloven… Ik ben benieuwd of het mij net zo kan raken als Eleanor & Park, want dat zou het ultieme teken van goedheid zijn… Thaaank you voor de tip, dus!!

    1. OMG, dit is een van de liefste reacties die ik ooit heb gehad! Dank je Jet, dat betekent echt zoveel voor me. Het boek is dan ook mijn ultieme favoriet en als ik je iets mag vertellen: de schrijfster van het boek komt naar Nl en Be volgende week. (MEGA GEWELDIG) Hopelijk geniet je er echt zo veel van als ik. ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.