Review

Julie Kagawa did it again met Schaduw van de Vos!

Schaduw van de vosEens in de duizend jaar krijgt iemand de kans de grote Kamidraak aan te roepen en een wens doen. Maar dat kan alleen als je in het bezit bent van een geheimzinnige eeuwenoude perkamentrol. De nieuwe tijd is bijna daar, en boze krachten zijn eropuit om de rol in handen te krijgen…
Yumeko is een meisje met een gevaarlijk geheim. Ze is een shapeshifter, iemand die van gedaante kan verwisselen, iets wat niemand mag weten. In de tempel waar ze is opgegroeid, is ze veilig, tot de tempel op een dag in brand wordt gestoken en alle bewoners in de vlammen omkomen. Behalve Yumeko. Zij kan nog net op tijd ontsnappen, mét de grootste schat van de tempel: een stuk van de eeuwenoude perkamentrol. Yumeko weet nu wat haar te doen staat. Tegen iedere prijs moet ze de rol in veiligheid brengen, zelfs als ze daarvoor haar leven op het spel moet zetten.

Mijn mening: 8.9/10

Julie Kagawa is de schrijfster die mij verliefd gemaakt heeft op het Young Adult Fantasy-genre. Ik viel halsoverkop voor The Iron Fey en haar andere boeken blijven me net zo goed verbazen. Onlangs bracht ze Schaduw van de Vos uit, het eerste deel in een heel nieuwe trilogie. En natuurlijk moest ik die meteen lezen!

Schaduw van de Vos is een fantasy met een setting die je niet vaak tegenkomt – en eigenlijk heb ik het nog ooit tegengekomen. Het speelt zich namelijk af in een wereld vol Japanse mythologie. Zoals je waarschijnlijk wel weet, heeft veel daarover ons nog niet bereikt. Alles was dus nieuw en elke pagina was een verademing.

Op 10 november mocht ik Julie Kagawa interviewen over dit boek en toen kwam ik te weten dat dit eigenlijk het eerste manuscript was die Julie een agent bezorgde. Helaas waren tien jaar terug de uitgevers niet op zoek naar een Aziatische fantasy en kreeg ze het niet verkocht. Daardoor schreef ze De IJzerkoning en werd ze wereldberoemd. Maar ik zal één ding verklappen: je merkte dat het geschreven is voor De IJzerkoning. De plot lijkt zo hard op elkaar én zelfs sommige personages kan je makkelijk vergelijken. Het viel op, zeker voor iemand die The Iron Fey-serie tig keer opnieuw heeft gelezen.

Maar uiteindelijk had ik niet het gevoel dat dit gewoon De IJzerkoning was met een andere setting. Nee, het verhaal bleef me verbazen en ik heb een paar keer oprecht verrast naar mijn boek gestaard. Het is zo spannend, onverwacht én origineel. Julie Kagawa’s fantasy is ongelofelijk en dat maakt dit boek weer net zo goed.

Bovendien moest ik weer helemaal smelten bij de heerlijke personages die Kagawa ook weer hier op papier heeft gezet. Sommigen hadden een aantal kenmerken van Iron Fey-personages, maar dat maakte het net leuker. Er zat humor in het boek, spanning en levendige personages. Wat moet je nog meer hebben?

Schaduw van de Vos is weer een meesterwerk. Het was zo leuk om de legendes en termen van een andere cultuur te leren kennen. Ook kon ik maar niet geloven welke truken Julie Kagawa telkens uit de doos bleef halen. Deze vlotte YA met zoveel plottwists en originele scènes heeft maar weer eens mijn hart gestolen. Ik kan niet wachten op het vervolg!

Julie Kagawa | Karin de Haas | HarperCollins Holland | Paperback | €17.99 |9789402731903 | 416 p.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.