De Twee Zonnen

Jaarproject | De Twee Zonnen: booksleeves voor het goede doel

De Twee Zonnen is een jaarproject voor het goede doel die ik samen met mijn mama opstartte. Een jaar lang maken wij booksleeves waarvan de opbrengst integraal naar het goede doel gaat. Een goed doel dat mij nauw aan het hart ligt.

Hoe het begon

In 2018 ging ik samen met mijn middelbare school op vrijwilligersreis naar India. Onze school werkte al jaren heel nauw samen met SISP, een Belgische organisatie die vooral actief is in Zuid-Kerala (Kovalam). Twee weken lang verbleef ik daar samen met een aantal klasgenoten en elke ervaring die ik daar heb meegemaakt, koester ik nog steeds. En omdat er nog steeds een stukje van me daar is achtergebleven, besloot ik samen met mijn mama om dit jaar De Twee Zonnen op te starten. 

Over het goede doel, SISP 

Tijdens hun verblijf in Kovalam, een dorpje in de Zuid-lndische deelstaat Kerala ontmoetten Werner Fynaerts en Paul Van Gelder een 10-tal weeskinderen die geen school liepen, omdat ze moesten werken om te overleven. Daarom besloten zij in 1996, met de opbrengst van hun Guesthouse in Mechelen een scholingsproject in een arm vissersdorpje Vizhinjam op te starten.

Hun school nam al snel heel wat jonge ongeletterde vissers en vrouwen uit de omliggende dorpen op. Een jaar later startte SISP een centrum voor maatschappelijk welzijn, richtte het alfabetiseringslessen in en startte het microkredietgroepen voor vrouwen. Kort daarna lanceerden ze ook een sociaal tewerkstellingsprogramma en zorgden ze voor jobtraining voor ongeschoolde leden van de gemeenschap, maar voornamelijk voor vrouwen.

Het is een van SISP’s primaire doelen om het levensonderhoud van de leden van uitgesloten gemeenschappen te verbeteren. Ze richten zich vooral op de risicogroep kinderen en de emancipatie van vrouwen, want in India is er ontzettend veel genderongelijkheid. 

Meer info vind je op hun website.

Maar waarom dit goed doel?

Ik kan je er veel over vertellen, maar deze vijf redenen geven je precies een samenvatting van alles wat je moet weten. 

  1. Dit goede doel werkt ontzettend nauw samen met de lokale bevolking. Het is heel erg langzaam gegroeid en is ondertussen meer dan een schooltje geworden. Het is een gemeenschap, een veilige haven en een plaats waar kinderen kind kunnen zijn. 
  2. Kinderen zouden altijd recht moeten hebben op een veilige plaats en een plaats die hen een toekomst biedt. En SISP doet nou net dat. Het opent kansen voor jongeren en laat ze hun eigen toekomst uitbouwen. 
  3. SISP stelt ook heel veel mensen te werk. Engageert jongeren en de lokale bevolking. 
  4. SISP biedt hulp aan degenen die geen hulp krijgen van de staat zelf, zoals ouderen, zieken,…. Ouderenzorg is bijvoorbeeld bijna onbestaande in India. Als je dus geen familie meer hebt op je oude dag, heb je niemand meer die eten voor je maakt, voor je zorgt, etc. 
  5. SISP is een warme organisatie waar het hart precies op de juiste plek zit. 

Booksleeves for sale

De afgelopen maanden naaide mijn mams ontzettend mooie booksleeves. Een booksleeve is een leuk tasje (zonder handvaten) dat je boek beschermt als je het meeneemt in je strandtas, handtas of koffer. Alle booksleeves hebben een eigen design (met bijpassende voering) en zijn opgevuld met wattine om zo je boek extra goed te beschermen. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar SISP.

  • Afmetingen: 28,5 x 21cm (groot genoeg voor een grote hardcover) 
  • Prijs: €15 (excl. verzendkosten) 
  • Verzendkosten: BE €2 | NL €3 
  • Ophalen is mogelijk in Brugge, vanaf eind september in Gent en op alle evenementen van Dear Book Nerd Book Club.

Designs

Bestellen

Stuur een mailtje naar detweezonnen@gmail.com als je graag een booksleeve wenst te reserveren. Zodra het bedrag gestort is, kan het worden opgehaald of wordt het verzonden.

Speciale verzoeken

Zoek je iets specifieks of een uniek cadeau met een thema? Dan kunnen we je zeker ook helpen! We maakten al eerder een Shawn Mendes-inspired booksleeve. Meer info kun je krijgen via detweezonnen@gmail.com.

Blijf op de hoogte!

Omdat dit een jaarproject is, komen er door het jaar heen ook nieuwe ontwerpen online. Dat kan je op de voet volgen via onze Facebook-pagina.

4 thoughts on “Jaarproject | De Twee Zonnen: booksleeves voor het goede doel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.