Books

Mijn allereerste ervaring met audioboeken

In juli en augustus probeerde ik een proefabonnement bij Scribd een Amerikaanse website/app waar je zowel audioboeken als ebooks kan downloaden. Ik luisterde in juli voor het eerst naar een audioboek en dat vond ik eigenlijk al best leuk!

Een vriendin van de leesclub luistert al jaren naar audioboeken en raadde mij Scribd aan. Ik wou graag eens een audioboek proberen omdat we in juli op autovakantie gingen en ik helemaal niet kan lezen in de auto. Het leek me dus eens de perfecte gelegenheid om eens een audioboek te proberen.

Over Scribd

Ik dacht eerst dat je op Scribd alleen maar audioboeken kon luisten, maar wat blijkt? Je kan er ook een hele grote selectie ebooks lezen, wat eigenlijk best wel fijn is. Ik ben nooit echt een ebook-fan geweest, maar er staan een paar mooie boeken op die ook in je abonnement inbegrepen zijn. Je kan zowel je boeken online lezen/luisteren, als ze downloaden om later te lezen wanneer je geen internetverbinding hebt. Zo las ik al via een ebook The Princess Saves Herself in This One van Amanda Lovelace.

Wat ik uitprobeerde

Ik downloadde twee audioboeken voor een lange autorit. De ene was We are Okay van Nina Lacour, maar dat lag me eerlijk gezegd niet zo. Gewoon omdat ik echt niet kon volgen in een boek dat ik nog nooit eerder heb gelezen. Mijn gedachten gingen steeds naar plaatsen waar het niet hoefde te zijn en ik miste telkens ontzettend veel informatie. Dus dat was niet echt een succes.

Ik downloadde echter nog een boek, maar deze was een poëziebundel die ook verteld iss door de dichtster zelf. Shame Is An Ocean I Swim Across van Mary Lambert was heel erg hevig, maar dat was juist omdat de auteur haar eigen werk voorlas en ook echt haar ziel erin heeft neergelegd. Ook was er telkens een mooi muziekstuk tussen de hevige gedichten en dat zorgde ervoor dat je kon verwerken wat je aan het luisteren was.

Omdat ik dus zo’n goede ervaring had met de poëzie, besloot ik ook nog om een andere bundel te luisteren: Love Her Wild van Atticus. Helaas vond ik deze eigenlijk niet zo’n spectaculaire dichtbundel. Het werd ook voorgelezen door de auteur zelf, maar zijn stem miste de passie die ik bij Mary Lambert wel had gehoord. Bij een audioboek is het dus belangrijk dat de stem ook heel erg leuk is.

Wat nu?

Ik denk niet dat ik nu mijn abonnement ga verlengen, want helaas luisterde ik niet zoveel als ik zou willen én ebooks heb ik deze periode ook niet echt nodig. (Lees: een te hoge tbr-stapel) Maar ik ga wel het abonnement op mijn wishlist zetten. Of zeker een maand nemen wanneer ik op reis ga bijvoorbeeld. Ik ga alvast nog With The Fire On High van Elizabeth Acevedo proberen te luisteren voordat mijn proefperiode afloopt.

Heb jij al ooit eens een audioboek geluisterd? Hoe vond je dat?

9 thoughts on “Mijn allereerste ervaring met audioboeken

  1. Ik ben deze zomer ook begonnen met audioboeken te luisteren. Ik luisterde in juli dan vooral als ik in mijn bullet journal bezig was. Maar toen de herexamens begon ik in de avond altijd lange wandelingen te maken terwijl ik ondertussen luisterde naar een audioboek. Ik heb wel nog maar enkel Daisy Jones & Th Six uit. En ik ben nog bezig in the bride test en openly straight. Mijn volgende wordt ook with the fire on high.

    1. Yes! Ik vond het gewoon zo moeilijk om gefocust te blijven. Ik ben nogal een gedachtendwaler. Dus ja, poëzie ging wel heel erg goed!

  2. Het nadeel van scribd is dat het minder onbeperkt is dan ze eigenlijk doen vermoeden. Ik heb een keer gehad dat ik na het luisteren van twee luisterboeken meteen een hele week niet meer bij mijn selectie kom. Vandaar dat ik mijn abonnement daar heb opgezegd.

  3. Enkele jaren geleden had ik een tijdje een abonnement op audible maar ik maakte er te weinig gebruik van. Bij luisterboeken blijf ik niet geconcentreerd en uiteindelijk mis ik dus de helft van het verhaal. ‘ t is niets voor mij.

  4. Ik luister nu audiobooks via Storytel en ik vind het heerlijk! Ik ben vaak te moe na school om nog fysiek te lezen en ik ben ook lang onderweg, dus is het heerlijk als ik die tijd kan opvullen met een audiobook.

  5. Zijn de Hollandse accenten niet storend trouwens? Ik krijg op YT regelmatig ads van Storytel waarin aze een stukje HP voorlezen, maar dat accent doet me toch altijd net iets te veel aan schooltelevisie van vroeger denken. 😀

    1. Het zijn allemaal maar Engelse audioboeken! Ik heb echt geen NLse geprobeerd. Eerlijk gezegd zou ik dat echt niet fijn vinden ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.