Interview

Ik beken… met Liesbet van Zwartraafje

Elke maand zet ik in de rubriek ‘Ik beken’ een boekenblogger en een schrijver van eigen bodem in het zonnetje. Vandaag laat ik je kennismaken met de allerliefste Liesbet van Zwartraafje.

Liesbet staat beter bekend als de lieve blogster achter de leuke blog Zwartraafje. Ze blogt er over boeken, fandoms, knutselen en eigenlijk alles wat haar bezighoudt. Ze is een trouwe Hufflepuff en houdt ontzettend veel van lijstjes.

 

Wat was de voornaamste reden waarom je je blog oprichtte?
Ik was bij het opstarten van mijn blog vooral op zoek naar een uitlaatklep. Een plek waar ik mijn mening over wat ik las kon delen met mensen die net als ik van boeken houden. In die periode had ik eigenlijk geen enkele vriend(in) die even gek van lezen was als ik.

Ben je tevreden met hoe je blog nu is of zou je graag eens wat dingen anders aanpakken?
Eigenlijk wel. Ik ben iemand die niet snel haar lay-out zal veranderen. Meestal vergeet ik zelfs om mijn profielfoto aan te passen. Sinds ik deze lay-out heb (en dat is heel lang) vind ik het mooi bij mijn blog passen. Ook inhoudelijk heb ik niet meteen plannen om het anders te gaan aanpakken. Er is echter al wel wat veranderd hoor. Het grootste verschil met vroeger is dat ik nu wat minder frequent blog. Maar ik hou nu eenmaal van lijstjes dus die zullen altijd een vaste waarde blijven op mijn blog.

Wat is het belangrijkste dat je in al de tijd dat je blogt hebt bijgeleerd?
Dat ik mezelf niet moet vergelijken met anderen en dat het belangrijk is om te onthouden dat bloggen een hobby is. Ik doe het heel graag en wil dat ook zo houden. Als ik me op bezoekcijfers focus ga ik meteen aan mezelf twijfelen dus dat probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Ik ben ook gestopt met dagelijks blogposts omdat dit teveel stress veroorzaakte.

Welk soort artikels schrijf je het liefst?
Ik hou vooral van variatie en vind het dus heel fijn om recensies af te wisselen met boekgerelateerde lijstjes en af en toe een foto-update of andere persoonlijke blogpost zodat men ook een beeld krijgt van de persoon achter de blog. Zelf vind ik het ook leuk om af en toe iets op een humoristische manier te benaderen. Mijn gezondheid in boekterminologie bijvoorbeeld, of een ondervraging in boektitels.

Vind je dat recensies een must zijn op een boekenblog?
Eigenlijk wel, vermits bloggers een meer gekleurde recensie bieden dan journalisten. Op die manier kan ik me beter een beeld vormen van of een boek al dan niet iets voor me is. Die boekbesprekingen mogen op verschillende manieren verschijnen. Er hoeft heus niet één klassiek stramien gevolgd te worden. Net het feit dat bloggers er hun eigen draai aan geven maakt het leuk. Ik hou er ook van wanneer er niet enkel recensies verschijnen op een blog. Een boekenblog zonder recensies zou echter heel vreemd aanvoelen.

Wat is het beste dat je ooit is overkomen als blogger?
Het feit dat ik nu verschillende boekvriendinnen heb. Sommige ontmoet ik enkel online, met andere spreek ik ook wel eens een keertje af zonder dat er een scherm tussen ons in staat maar met elk van hen heb ik iets gemeen … een liefde voor verhalen. Dit is voor mij nog steeds het mooiste dat bloggen me heeft opgeleverd. Al vind ik het natuurlijk ook heel fijn dat ik boeken mag recenseren en dat ik de kans kreeg om auteurs te ontmoeten en hen te interviewen.

Is door boekbloggen je tbr-stapel hoger geworden?
Absoluut! Die stapel blijft maar groeien maar die stijging is duidelijk toegenomen sinds ik ben gaan bloggen. Deels doordat ik recensieboeken krijg toegestuurd waardoor mijn eigen boeken langer in de kast staan. Maar ook doordat ik meer boeken ontdek via mede-bloggers en social media kanalen.

Heb je door boekbloggen boeken leren kennen die je anders niet zou gelezen hebben?
Ja, dat verschil is echt heel groot met 13 jaar geleden. Voor ik een boekenblog had ontdekte ik hoofdzakelijk boeken via de bibliotheek. Ik ging ook wel op verkenning in boekenwinkels maar wist toen vaak niet wat ik van een boek mocht verwachten. Engelstalige boeken kwamen toen ook veel minder aan bod. Door het bloggen ben ik heel veel leuke boeken tegengekomen. De ene keer door het lezen van iemands aanwinsten, een andere keer door een enthousiaste recensie en de laatste twee jaren ook steeds vaker via Instagram.

Is sociale media belangrijk voor je blog?
Ik vind dit wel een meerwaarde. Je bereikt er uiteraard meer lezers mee maar ik vind het vooral fijn dat elk kanaal andere mogelijkheden biedt. Zo zal ik op Facebook sneller iets kleins posten waar ik niet een hele blogpost rond wil uitwerken en hou ik van Bookstagram omdat ik het fijn vind om na te denken over hoe ik bepaalde zaken in beeld kan brengen. In die foto’s kan ik ook wat creativiteit kwijt en dat maakt het nog leuker voor me. Zelf probeer ik er wel voor te zorgen dat ik niet in herhaling val door via elk kanaal exact hetzelfde te delen. Anders zou ik het niet langer als een meerwaarde beschouwen. Het enige spijtige van social media is hoe tijdrovend ze zijn. Ik zou een pak meer lezen indien ik niet al die verschillende accounts probeer bij te houden.

Drie dilemma’s

– De helft van je je boekenkast is gestolen door een Nifler die van boeken houdt of je kan maar maximum tien boeken per jaar lezen.

Zonder twijfel het eerste. Met tien boeken per jaar kwam ik 13 jaar geleden misschien nog net toe maar nu zou dat aanbod veel te klein zijn. Bovendien heb ik een Niffler in mijn boekenkast staan en hoef ik die dus enkel op zijn buik te kriebelen om mijn gestolen boeken terug te krijgen.

– Je boekenkast staat verplicht op kleur of je boekenkast staat verplicht op omgekeerde alfabetische volgorde.

Doe mij dan maar die omgekeerde alfabetische volgorde. Ik denk dat ik op die manier nog steeds sneller mijn boeken zou terugvinden dan bij een kleursortering. Ik vind die regenboog-kasten er steeds prachtig uitzien maar zou het verschrikkelijk vinden om reeksen op te splitsen.

– Je moet het allerslechtste boek dat je ooit hebt gelezen elk jaar opnieuw lezen of je favoriete boeken worden voor je ogen verbrand.

Audrey! Boekverbrandingen nog wel. Je bezorgt me wel nachtmerries hoor met die dilemma’s. Dat laatste gaan we dus ab-so-luut niet doen hé. Dan lees ik nog liever elk jaar opnieuw het allerslechtste boek ooit.

Ben je ook een boekenblogger en wil je eens verschijnen in deze rubriek? Stuur me dan een mailtje naar vandenbogaerde.audrey@gmail.com!

1 thought on “Ik beken… met Liesbet van Zwartraafje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.