Book Nerds, Persoonlijk

Het YA Summer Camp 2016

Na een geweldige tijd vorig jaar op het YA Summer Camp van Storm Publishers, kon ik niet anders dan in 2016 met een giga-enthousiasme terugkeren! In dit waarschijnlijk lange artikel, kom je alles te weten over mijn (saaie, spannende of best wel idiote) avonturen op dit 5-daagse kamp!

Als er iets is waarin ik goed ben, is het reizen naar Nederland. Dus toen ik vertrok naar het lieftallige stadje Rijssen, wist ik al wat ik kon verwachten. Een lange reis (ik heb er in het heengaan zo’n ongeveer 4u over gedaan en in het terugkeren waarschijnlijk net zoveel), een pijnlijke kont en enorm veel zenuwen want ik keek er zo naar uit om weer naar dit geweldige kamp te gaan.IMG_1352[1]

De upgrade

In vergelijking met vorig jaar hadden we echt een veel groter huis! We hadden er zelfs twee. (Wie kan dat nu zeggen?) Allebei hadden ze een professionele keuken, wat zo geweldig was, want vorig jaar hadden we een mini-keuken waar je met 1 persoon kon staan zonder de potten en pannen per ongeluk van het vuur de duwen. Als bijgevolg hadden we dus ook grotere kamers, een gezellige workshopruimte en een gigantische tuin mét last but not least: een awesome springkussen!IMG_1308[1]

De workshops die je zin geven om weer te schrijven

Eerlijk gezegd was de laatste keer dat ik echt fictieve verhaaltjes heb geschreven augustus vorig jaar. Best jammer, want ik schrijf zo graag maar vind eigenlijk nooit echt de tijd om te beginnen en door te zetten.IMG_1305[1].JPG

Oké, het kamp heet niet voor niets een schrijfkamp, dus alle workshops waren schrijfgetint. Zo gaf Michael Mandersloot een kleine recap van wat we vorig jaar hadden geleerd. Marijke F. Janssen gaf dan weer leerrijke workshops over Show, don’t tell en diversiteit bij je personages. Vooral de eerste was een heel leuke workshop waarvan ik zeker veel heb bijgeleerd! Chinouk Thijssen leerde ons dan alles over hoe je een boek tot stand brengt en wat je het best doet als je het naar uitgeverijen stuurt. Naar mijn mening was dit één van de leukste workshops. Boven dat alles hadden we nog een workshop van Mara Li over spanningsbogen in je verhaal, vertelde Jen Minkman ons over de pro’s en contra’s van verschillende perspectieven en mochten we Lis Lucassen (Olga Hoekstra) alles vragen over haar favoriete genre, New Adult.IMG_1318[1]

Kortom met alle tips en tricks die ik heb meegekregen, moet ik echt wel beginnen schrijven. Het kan gewoon niet anders. Ik schrijf dan wel elke dag voor mijn blog, maar ik heb zo’n zin gekregen om ook eens aan een boek te beginnen.

We deden ook nog andere dingen hoor!

De tofste mensen

Er waren heel veel mensen van vorig jaar. Toch had ik in het begin meteen een klick met degenen die naast me in de zetel zaten. Zij zijn dan ook mijn roomies geworden! Ik moet zeggen dat ik zo veel leuke mensen heb leren kennen. Ik heb met iedereen gebabbeld, gefangirld, gestoeft met mijn boekbaby Furthermore en eigenlijk gewoon enorm veel plezier gemaakt.

Verdwaald in het bos

Rondom ons domein ‘De Langeberg’ was er een enorm bos. Wel niet zo groot als het Amazonewoud, maar gewoon groot. Samen met één van mijn roomies besloten we een frisse neus te halen in het bos. Eerst liepen we eigenlijk langs de weg en alles was goed. We passeerden bambies en prachtige paarden, wat als gevolg had dat we best wat gegiecheld hebben. Maar toen besloten deze avonturiers om een klein paadje te nemen in het bos. We liepen langs een akelig olifantenkerkhof en besloten om ons niet bang te laten maken. (Echt waar! Gewoon midden in het bos was er een heel stuk gewoon weggekapt. Eng! Ik zweer het je!) Toen besloten we eigenlijk op rechtdoor te lopen, wanneer we eigenlijk naar rechts moesten ook al wisten we dat niet. We liepen dus gewoon rechtdoor en kwamen naar onze mening allerlei enge dingen tegen: een raar huisje midden in het bos en een vreemde put die bedenkt was met planten. En toen we onze gebouwen ook niet meer terugvonden, moet ik eerlijk toegeven dat we een klein beetje bang waren.IMG_1306[1]

Gelukkig heeft mijn roomie dan niet naar mij geluisterd om nog meer rechtdoor te gaan, want anders hadden we het zeker niet meer teruggevonden. Dus dankzij mijn roomie waren we uiteindelijk nog perfect op tijd voor het avondeten.

Young Adult-quiz

De leiding had op woensdagavond een hele leuke quiz voorbereid! Alle vragen gingen over YA en wat een geluk dat ik de meeste van de grootste series heb gelezen. Er waren 5 rondes en telkens kon één iemand van de 26 iets winnen. EN IK WAS ER EEN VAN! Ik heb namelijk een Rebel-mok gewonnen, die heel goed bij me past, vind ik…

Capture the flag

Wat ik heel leuk vond dit jaar is dat er ook wat lichaamsbeweging was. Plus, we konden ons helemaal inleven in het verhaal van Divergent. De kampgangers werden in twee ploegen verdeeld en moesten zo om ter eerst de vlag van de andere ploeg te pakken zien te krijgen. In het begin kwam het spel niet echt op gang omdat het terrein die was uitgekozen een beetje te klein was. Maar uiteindelijk werd het echt een heel spannend spel. Ik werd zelfs half een beetje degene die de vlag van het andere team naar onze kant bracht, maar dat was wel niet gelukt zonder een geweldig snelle en superheldachtig teamlid van me!

Jezus en weerwolven

Oké, vorig jaar was het al een traditie geworden dat we toch minstens één keer moesten weerwolven. Dus al vanaf de eerste dag gingen we samen in een kringetje zitten en gezellig burgers uitmoorden.IMG_1302[1].JPG

Omdat ik toch na drie dagen het spelletje een beetje beu was, besloot mijn kamer om een ander spelletje te verzinnen. Zo speelden we Wie ben ik?. Op sommige momenten ging het over YA, maar toen het echt duidelijk werd dat dat veel te gemakkelijk was gingen we over naar de moeilijkere versie! Ik gaf Femke van Femke Leest de naam Jezus… Ja, ze heeft er best wel lang over gedaan om die te raden. Whahaha! Maar als wraak gaf ze mij een hele moeilijke: tijd. Daar heb ik nog langer over gedaan.

YA-Summer Festival

Donderdagnamiddag stond er dan iets heel anders op de planning. Er kwamen nog meer auteurs en mensen van buiten het kamp konden zich ook inschrijven voor het event. Zo stonden er een aantal mini-workshops op het programma én kon je heel veel boeken kopen en laten signeren. Zo was de lieve Vanessa Gerrits er, maar ook Marleen Ekelmans en Lis Lucassen. Ik heb mezelf ingehouden en heb dus maar één boek gekocht. Tweedehands Vleugels is dus sinds kort lid van mijn boekenfamilie. Kortom: dit was een heel leuke dag!IMG_1319[1].JPG

Vervolgens hadden we ’s avond dan de boekpresentatie van Razend, het tweede deel van de Hitte-serie. Het was een heel gezellige presentatie en heel Olga’s familie was er ook bij. (Inclusief de lieve baby van 4 maanden!) Plus, ik kwam erachter dat in het derde boek van de Hitte-serie een hoofdpersoon net dezelfde naam als ik gaat hebben! Aaah! IMG_1326[1].JPG

Exclusieve première van Time will tell

Ergens in de komende maanden komt er bij Storm Publishers een nieuw Engelstalig boek uit, Time will tell. Maar een verrassing: er komt ook een film van dit boek! De kampgangers mochten al de ruwe versie van de film zien en er al een eerste feedback op geven. Ik moet zeggen dat ik de film best wel mooi vond. Ik ga nog niet te veel vertellen over de verhaallijn, maar wat ik jullie graag meegeef is dat het heel origineel was!

Dat was snel

Oké, ik heb het niet echt over mijn ‘korte’ samenvatting van het YA Summer Camp, maar eigenlijk over hoe snel de dagen zijn voorbijgevlogen. Ik vond het zo jammer dat ik vrijdagochtend weer moest vertrekken, want ik heb zoveel leuke mensen leren kennen. En ahh, het was gewoon het leukste kamp ever. Net als vorig jaar heb ik weer heel wat bijgeleerd, mensen leren kennen vanuit het hele Nederlands taalgebied. In het kort: kom volgend jaar ook als je van boeken en niet per se schrijven houdt. Het kamp was een geweldige mix van onze gemeenschappelijke liefde voor boeken en ons verlangen om ook eens een woord op papier te zetten.IMG_1317[1].JPG

Heel erg bedankt dus aan alle mensen die me niet me niet gek verklaarden toen ik ze bestookte met allerlei boekvragen en bedankt aan iedereen die het kamp zo geweldig heeft gemaakt. En als ik kan: tot volgend jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.