Book Nerds

IJskoffie met Vanessa Gerrits – part 2

Net als  een Vanessa’s favoriete serie moest het interview (dat ietsje is uitgelopen) in twee worden gedeeld. Heb je toevallig deel 1 gemist en wil je wanhopig lezen wat Vanessa Gerrits zo allemaal bezighoudt, dan klik je best hier voor het eerste deel!

Vanessa Gerrits is een straffe dame. In 2013  gaf ze haar eerste boek, Tweedehands Vleugels, zelf uit en tegenwoordig, anno 2016, is ze een gerespecteerde schrijver en blogger in de blogwereld. In part 1 kon je al lezen hoe Vanessa haar boek op de markt bracht en hoe het nu eigenlijk komt dat haar boek heruitgegeven wordt. Vandaag, kun je alles lezen over Vanessa en haar fantastische blog, Mijn Brein is een Boekenkast!Mijn bieb

1. Wat maakt jouw blog jouw blog?

Ik denk dat ik altijd wel heel eerlijk ben in mijn recensies. Net zoals jij ook hebt gezegd. (Yep, wat ik heb gezegd kun je hier lezen!) Soms moet ik daarmee wel heel goed opletten, want het kan wel eens gebeuren dat je slechte reacties krijgt als je te eerlijk bent. Wat dus wel typerend is voor mij is dat ik durf te zeggen wat ik ervan vind, maar ik probeer het welwel op een lollige manier te brengen. Niet gemeen of zo, dat is zeker niet mijn bedoeling. Maar gewoon op een grappige vergelijkende manier te zeggen wat ik ervan vind.

Ehm, wat nog. Ik denk dat mijn blog wel een vrij persoonlijke look heeft. Ik probeer wat illustraties te maken. Maar uiteindelijk is een blog iets vrij persoonlijks en niemand kan die nadoen. Je hebt altijd je eigen stijl.

2. Waarom ben je ooit begonnen met boekbloggen?

Het was eigenlijk een heel egoïstische reden. Ik maakte de blog om reclame te maken voor mijn eigen boek. Echt schaamteloze zelfpromotie dus… Maar ik dacht dus dat het een manier was om promotie te maken en mijn schrijfavonturen te delen. Kortom, alle dingen achter de schermen. En als ik dan toch een blog heb, kan ik net zo goed mijn recensies van Goodreads daar ook opzetten. Meestal zette ik die er in het Engels op, want ik schreef en las meer in het Engels. Maar dat is dat door de jaren heen een beetje veranderd en nu recenseer ik echt voor mijn blog en niet meer voor Goodreads. Alles omgekeerd eigenlijk. Soms doe ik er nu dan eens een column bij of een gedachte over bepaalde hypes. Het is dus misschien wel niet begonnen uit de juiste reden, maar het is echt geëvolueerd naar iets wat ik heel graag doe en waarmee ik hele leuke mensen heb leren kennen.

3. Lees je door je blog juist meer of juist minder?

Ja, zeker wel meer, want ik lees altijd meer dan het jaar ervoor. Ik denk dat ik mijn Goodreads-challenge begonnen ben met 25 boeken en dan naar 50, 60 en nu zit ik zelfs op 70. Maar ik denk niet dat ik dat laatste ga halen. Ik lees nog altijd veel voor mijn blog en ik probeer zoveel mogelijk te lezen, maar ik moet nog altijd lezen voor de lol. Bijvoorbeeld, ik ben nu Winter aan het lezen en dat stond al keilang in mijn kast, maar ik dacht (omdat het zoveel pagina’s telt): “O nee, dat gaat mijn Goodreads-challenge naar beneden halen!”. Dus ik moet het nog steeds leuk vinden en als ik niet zoveel lees, ik heb nu eenmaal ook andere dingen te doen.Vanessa

4. Wat is je slechtste ervaring als boekenblogger? (Als die er al zijn, natuurlijk!)

(Nerveus gegiechel…) De meeste mensen weten wel dat ik op één recensie heel slechte reacties heb gekregen. Het was een kritische recensie, maar ik vond het wel een aanrader voor jongere lezers en ik heb er eigenlijk nog veel positiefs over gezegd. Dus daar heb ik wel een beetje last van gehad, ja.

5. Sciencefiction of contemporary?

Sciencefiction. Ik ben echt niet voor contemporary…

6. Nee, waarom niet?

Over het algemeen, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die ik wel leuk vind. De thema’s spreken me eigenlijk niet zo aan: de problematiek van tieners en zo.

7. En dan boeken zoals Simon vs. De verwachtingen van de wereld?

Nee, die boeken helemaal niet. Ik vind het goed dat daar aandacht voor is, maar aan de andere kant als het alleen maar daarover gaat. Dan nee. Ik vind het dan weer ineens een soort hype.

(Even een onderbreking van Audrey die heel graag vertelt waarom Simon zo’n goed boek is… )

Ik ben eigenlijk niet zo voor de marketing erachter, die tasjes en zo. Dan denk ik eerder: je gebruikt een problematiek die voor heel veel mensen heel moeilijk is en je geeft er een positieve aandacht aan, maar je gebruikt het ook voor je marketing, voor geld uit te slaan.

Het is goed dat er zo’n boeken zijn, maar als ik toch contemporary lees, dan vind ik het leuk dat er de problematiek van het sociale achter zit. (Denk aan: Niet te filmen! van Sophie Kinsella) Maar boeken met de thema’s “O, ik werd verleid door een loverboy!” of “Ik zit aan de drugs!” zijn echt niets voor mij.

8. Thee of chocolademelk?

Ik drink beide eigenlijk heel graag! Maar als ik dan toch moet kiezen ga ik voor thee, want ik heb ’s ochtends echt mijn tas thee nodig anders raak ik niet op mijn werk.

9. Donuts of cake?

Ik denk cake. (YES! Juiste keuze!)

10. Een leven met alleen één boek of een leven met alle boeken die je maar wilt, maar je mag ze niet lezen?

Wat is dat nu voor gemene vraag! (Whahaha) Ohh. Dan toch maar gewoon dat ene boek…

11. En welk boek zou je dan kiezen?

Ofwel The Host van Stephenie Meyer ofwel The Tiger’s Curse van Colleen Houck.

Voila! Dat was mijn interview met Vanessa Gerrits! Ben je benieuwd geworden naar deze geweldige dame? Kom dan zeker naar haar speciaal event in Brugge op 17 september! Hier vind je alle info over het event!

 

5 thoughts on “IJskoffie met Vanessa Gerrits – part 2

  1. Het is echt een leuk interview geworden. Ik herinner me nog dat ik heel erg schrok van alle reacties die ze op die ene specifieke recensie kreeg. Als boekblogger zou je toch de kans moeten krijgen om je mening rond een boek te verwoorden zonder daar nadien verwijten voor te krijgen.

    1. Bedankt! Ik vond het wel eens leuk om te doen. Het is het eerste interview dat hier op mijn blog verschijnt. Ja, het is echt schandalig wat er toen gebeurd is. Maar ik vind dat Vanessa het zo goed heeft aangepakt en daar ben ik best wel trots op! Ik zou er, denk ik, wel wat aan tillen. Gewoon omdat het zo erg was allemaal…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.