Review

Het Laatste Lied | Piet De Loof

18493440Auteur: Piet De Loof
ISBN: 9789462340329
Uitgeverij: Abimo
Pagina’s: 222
Samenvatting: 

De 15-jarige Viola, dochter van een beroemde zangeres, is altijd bezig met muziek. Op elk moment van de dag heeft ze wel een melodie in haar hoofd of ziet ze een muzikale referentie. Ze geeft dan ook iedereen raad: ze kiest muziek voor feestjes, voor in de wachtzaal van een tandarts, of om sporters op te peppen.

Maar haar liefde voor muziek kan niet verhinderen dat het steeds slechter gaat met Viola. Ze heeft nergens meer energie voor, haar schoolresultaten kelderen, en ze sluit zich helemaal af voor de buitenwereld. Tijdens een reis naar Siena, de Italiaanse stad waar Viola’s moeder gaat optreden, ontdekt Viola het bestaan van ‘Het laatste lied’, gecomponeerd door een beroemde zanger uit de 18de eeuw. Tijdens haar zoektocht naar de ongrijpbare, betoverende partituur komen Viola’s donkere gedachten in een stroomversnelling terecht. Waar komen Viola’s negatieve gevoelens vandaan? En zal ze zich ertegen kunnen verzetten?

Mijn mening: 9/10

Dit passionele boek is het eerste oorspronkelijk Nedelandse boek die ik zo’n hoog cijfer geef. Ja, wel. Ik was zo aangenaam verrast door dit boek en ik had eigenlijk niet verwacht dat ik de schrijfstijl en passie van Piet De Loof zo geweldig zou vinden. Allereerst zeg ik erbij dat ik absoluut geen zin had om aan dit boek te beginnen. Waarschijnlijk kwam dat omdat ik nog nooit echt tevreden of me geamuseerd heb bij een oorspronkelijk Nederlands boek. Maar nu, was ik intens geraakt en dus verschrikkelijk blij.

Ik ben een enorme fan van Ik Geef Je De Zon van Jandy Nelson en ik zeg je: dit boek is er zo eentje van eigen bodem. Jandy die ook met zo veel passie schrijft over kunst heeft mijn hart veroverd en Piet De Loof heeft dat ook gedaan. Boeken waarin je de passie van de auteur zo goed kan voelen, weten altijd mijn hart een beetje meer te raken dan de anderen. Passie is THE key!

Dit boek staat vol met verwijzingen naar muziek: van O Fortuna tot Hey There Delilah. Het hoofdpersonage Viola is immers een immens grote fan van allerlei soorten genres muziek. Het leuke was dat je tekens als er zo’n liedje vermeld werd, het kon opzoeken op YouTube en het kon laten spelen terwijl je las. Op die manier kon je je zo goed verplaatsen in het hoofdpersonage Viola, die net als in de meeste Comtemporary boeken kampt met psychologische problemen. Door de muziek kon je begrijpen wat er in het meisje omging en in een recensie die ik gelezen heb op Goodreads waren er misschien mensen die dat deeltje van het boek niet zo goed hadden begrepen. Viola uit zich met muziek. Woorden zijn niets voor haar! Wie haar oppervlakkig noemde, heeft dit boek misschien blind gelezen. Het was fijn om eens een personageontwikkeling te lezen doormiddel van muziek. Echt een verfrissende en inspirerende schrijfstijl.

Zoals ik al had vermeld, Viola heeft problemen. Problemen die niet echt uit iets concreet zijn ontstaan. Maar uit ervaring weet ik dat er soms niet veel nodig is om je slecht te voelen. Ik ben een persoon die wel graag een reden zoekt achter de problemen en vind het altijd moeilijk te vatten hoe andere mensen die dingen in hun hoofd ervaren. Dit was wel een aspect die ik heel moeilijk te vatten vond in dit boek. Natuurlijk had je de muziek, maar aan de andere kan wist je hét niet precies. Iedereen heeft een andere visie op de gevoelens van zijn hoofdpersonage en dat begrijp ik heel goed. Maar er waren niet alleen die nare gevoelens die geleidelijk aan bij Viola waren binnengedrongen. Op de koop toe, lag haar vriendin in coma. Ik kon echt die intense herinneringen van Viola meevoelen en ik werd er zelf een beetje verdrietig van.

Kortom, op dat ene struikelmomentje in het boek na was dit boek echt fenomenaal. Prachtig geschreven, diepzinnig en vol met passie. Ik kan je vertellen als jullie nog eens voor Nederlands een goed boek moeten lezen, probeer dan zeker eens Het Laatste Lied van Piet De Loof! Een échte aanrader!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.