Book Nerds, Persoonlijk

Een cover, het doet toch veel!

Geef toe, als je in een boekenwinkel staat en je maar 20 euro zakgeld meer over hebt, koop je echt geen boek met een lelijke cover. Je sais, je moet niet oordelen op de cover, maar stiekem doet iedereen het.

De stempel

De stationromannetjes zoals de bouquet-serie  daar lijken al die covers op elkaar. Bijna altijd staat er een sexy man met  een knappe vrouw in zijn armen op de cover. Ook al vallen die boeken onder dat ene cliché genre, toch vind ik dat je altijd die boekjes vermijdt als je ze zit liggen in de boekenwinkel.

Dit zijn niet de enige boeken waar ik altijd zo’n dubbel gevoel bij heb als ik ze zie staan in de boekenwinkel. De covers van de New Adult boeken is ook altijd zo cliché… Al die boeken zien er gewoon hetzelfde uit, behalve de titel en de auteur. Zelfs als het boek bij een andere uitgeverij is uitgegeven, is de vormgeving bijna precies hetzelfde. Als ik zo eentje in mijn boekenwinkel zie liggen denk ik altijd dat het nieuw exemplaar uit dezelfde serie is.

Nou ja, die boeken zijn ook wat romantisch getint met wat erg romantische scènes, maar die boeken lijken ZO op elkaar dat ik eventjes de weg kwijt ben als ik ze zie in de boekhandel en als iemand die cover ziet, weet ook gewoon iedereen welk soort boek je leest…

Het lelijke eentje

Ik ga echt heel eerlijk zijn. Ik geef heel moeilijk geld uit aan een boek die er niet goed uitziet. Je zou niet zo kritisch mogen zijn, zeg ik dan. Don’t judge a book by its cover! Het is echt wel moeilijker dan je denkt. Net als de boeken die meteen een stempel hebben gekregen door een cover, beslis je snel als je het wil lezen of niet. Maar bij die lelijke eentjes twijfel je soms niet eens. Afgrijselijke cover? Doe maar lekker niet.

Is de inhoud dan ook slecht? Soms kan het wel zijn, maar soms ook niet. Soms kan er een heel mooi boek verborgen zitten onder die verschrikkelijke cover, maar mensen willen gewoon niet onder dat plaatje kijken. Misschien kun je nu zeggen dat dit ook over het uiterlijk en innerlijk van de mens gaat. Als je het op die manier stelt,  heb je natuurlijk gelijk.

Real or not real?

Het is wel degelijk zo. Mensen oordelen zo snel en hetzelfde geld voor boeken. Helaas moet ik ook wat kwijt: ik oordeel heel snel als ik een boek  wil lezen of niet. Als de cover me niet aanstaat, lees ik meestal ook de flaptekst niet. MAAR, als ik in de bibliotheek bijvoorbeeld hetzelfde boek tegenkom, zou ik misschien wel de sprong wagen. Ik denk dat heel veel Book Nerds hier wel hetzelfde over denken.

Moet je in het echte leven ook zo oordelen? In tegenstelling tot mijn keuze bij boeken geef ik wel degelijk iedereen een kans en sta ik open voor iedereen. Helaas moet ik hier ook wat kwijt: ik ben echt niet vergevingsgezind. Ik kan dingen even vergeten, maar het is nooit echt vergeten. Misschien is dit echt wel één van mijn zwakkere punten. Ook terwijl ik een boek lees en bij pagina 100 zeg: het is genoeg, ik vind je niet leuk. Dan heb je een probleem als je een boek bent.  Na die gedachte ga ik het boek niet meer oppakken ongeacht welke mooie en lovende recensies ik heb gelezen.

Do you judge a book by its cover?

9 thoughts on “Een cover, het doet toch veel!

  1. Ik ben het echt helemaal met jou eens! Ik vind het eigenlijk best wel belangrijk dat de cover een beetje past bij het verhaal en dat het er wel oke uitziet. Want ik ga geen geld uitgeven aan aan oerlelijk boek 😉

  2. Ik ben zeker een persoon die boeken beoordeelt op het uiterlijk als ik ze zie, dit heeft er meerdere keren voor gezorgd dat ik een boek kocht puur door de cover. Ach, als de uitgever zo veel moeite doet voor een prachtige cover, zal het verhaal vast ook wel goed zijn toch? Met die insteek ga ik er gewoon in haha, meestal klopt het nog ook.

  3. Ik verwonderde me laatst ook over al die NA covers die zo ENORM op elkaar lijken… Ikzelf kijk wel altijd naar het verhaal, ook als de cover lelijk is, maar als die lelijk is en het verhaal lijkt mee gaaf… Geen dilemma van, wil ik het kopen of niet? Want die beslissing is dan al snel gemaakt! 🙂

  4. Natuurlijk oordelen we een boek om z’n cover! Ik heb het altijd al naïef gevonden als mensen dachten dat ze dat niet deden, want je bent op de één of andere manier toch altijd wel enigszins bevooroordeeld, zelfs al wil je het niet. Na dinsdag werd me dit alleen maar duidelijker, want toen had ik weer verhaalanalyse op m’n opleiding en in dat college moesten we kijken naar covers en boeken indelen op leeftijd (7+, 11+ of 15+), jongen en/of meisje, of het aansprak op basis van de titel en illustratie en waarom wel/niet. Nou, er zaten ook dezelfde boeken tussen, maar dan een andere cover. Ik kan je zeggen: dat maakt verschil! 😉 En het grappige was nog dat we er achteraf soms nog naast bleken te zitten ook. Sommige boeken hadden we ingeschat op 15+ terwijl het in feite 7+ was. Raar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.