Book Nerds

Hardcover vs. Paperback

Nu ik lid ben van de Facebook-group voor YA-lezers zie ik veel YA-gerelateerde posts voorbijkomen. Maar er waren er toch wel een paar interessante zoals: “Zou ik The Heir (van Kiera Cass) als paperback of hardcover kopen?”

Ja, het is een dilemma! Maar niet helemaal, want er zijn voor-en nadelen aan beide uitvoeringen. Ik som ze even op:

+++ PLUSPUNTEN +++

Hardcover 

 • Je krijgt niet zo makkelijk ezelsoren in de kaft van je boek.
 • Het staat absoluut mooier in je kast!
 • Op een of andere manier komt de cover er fantastischer uit dan bij een paperback.
 • Als je een hardcover koopt ziet je boek er veel duurder uit.
 • Het ligt steviger in je hand.

Paperback

 • Het is veel lichter dan een hardcover en dus makkelijker om mee te nemen.
 • Een paperback is toch een paar euro’s goedkoper. Dus voor een Book Nerd zoals ik kan dat wel veel verschil maken voor de portemonnee.
 • Een paperback is flexibeler in de hand. (Helaas krijg je dan wel plooien in de rug)
 • Het is meer plaats besparend. Niet zoveel, maar een hardcover is wel ietsje dikker.

— MINPUNTEN —

Hardcover

 • Het is redelijk duur en soms kost een hardcover tegen de 20 euro, wat ik toch al veel vind.
 • Ik neem nooit graag een hardcover mee naar school. Het is een beetje te zwaar en het past moeilijk in je boekentas omdat de cover niet echt meebuigt.
 • Soms hangt er aan een hardcover een omhulsel, iets wat ik erg irritant vind. Meestal ligt dat ding dat overal te slingeren en het boek dat je dan in je handen hebt, is dan alleen maar zwart.

Paperback 

 • Je krijgt echt rap ezelsoren in de kaft als je eventjes onvoorzichtig bent met je boek.
 • Als je je boek ombuigt tijdens het lezen dan komt er een permanente plooi in je boek en dat is wel jammer want dan staat het niet meer zo mooi in je boekenkast.
 • Paperbacks kunnen soms ongelofelijk kleine formaten hebben en dan kunnen die misschien slecht in je hand liggen.

Na deze hele opsomming, zijn jullie waarschijnlijk benieuwd wat mijn persoonlijke voorkeur is. Wel, ik heb graag een paperpack. Ondanks de makkelijke vouwen in de kaft, heb ik graag een flexibel boek in mijn handen. Maar ik neem ook graag mijn boeken mee naar school. Helaas is mijn boekentas al gigantisch zwaar, dus is dit wel een voordeel aan een paperback. Ook de kostprijs van een paperback haalt mij meestal over om er een te kopen. Want tenslotte gaat het om het verhaal dat je leest en hoeveel pret je met je boek hebt en als dat voor ietsje minder kan, ben ik wel erg blij.

En om te antwoorden op de vraag in de inleiding: ik heb The Heir van Kiera Cass gekocht als paperback. Helaas voor mij is hij nog niet aangekomen… (GRRR)

Wat hebben jullie liever: paperback of hardcover?

7 thoughts on “Hardcover vs. Paperback

 1. Ik heb vooral paperbacks staan omdat het goedkoper is, maar in de bibliotheek maakt het mij niet uit of het een paperback of hardcover is. Als het maar een goed boek is 😀 Hoe heet die facebookgroep trouwens, als ik vragen mag? xxx

 2. Ik ga ook voor paperbacks, omdat ze goedkoper zijn, minder plek innemen en prettiger in de hand liggen. Ik heb The Heir dan ook als paperback in de kast staan. 😀

 3. Ik hou van het zicht en gevoel van een hardcover maar ben geen fan van de meerkost. De lagere prijs bij paperbacks daar ben ik dan weer wel fan van. Het volume en gewicht stoort me dan weer niet echt vermits ik op verplaatsing doorgaans mijn e-reader meeneem.

 4. Er is natuurlijk nog een derde optie: de trade-paperback. Net zo groot als een hardback, maar dan met een stevigere kartonnen kaft, net iets steviger dan een standaard paperback.

  Voor mij ligt het eraan wat ik met het boek wil. Wil ik het in het openbaar vervoer lezen, dan is een paperbackje of pocket book handiger.

  Is het een éénmalige uitgave van een klassieker, met prachtig papier en een fantastische kaft… dan is een hardcover wel aan te schaffen.

  Of als je echt niet wilt wachten op de paperback uitgave. Maar dat doe ik niet meer, meteen een hardcover kopen. Het leest toch prettiger als je een lekker licht pocket bookje hebt.

  En e-reader… eh. Nee. Ik moet het papier wel kunnen ruiken. 🙂

  1. Ja, de tradeback heb ik ook al zien staan… Helaas geven ze meestal geen boeken (YA, dan toch) uit in zo’n formaat… Meestal zijn het de kleinere versies.
   En inderdaad, bij mij ligt mijn keuze tussen hardback en paperback vooral aan welk vervoersmiddel ik zal nemen. (Kleinere paperbacks zijn dan wel mijn eeste keus!) ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.