Review

Gilded Cage | Vic James

Afbeeldingsresultaat voor gilded cage vic james

Auteur: Vic James
Uitgeverij: Pan Macmillan
ISBN: 9781509821457
Pagina’s: 403
Samenvatting:

In modern-day Britain, magic users control everything: wealth, politics, power—and you. If you’re not one of the ultimate one-percenters—the magical elite—you owe them ten years of service. Do those years when you’re old, and you’ll never get through them. Do them young, and you’ll never get over them.

This is the darkly decadent world of Gilded Cage. In its glittering milieu move the all-powerful Jardines and the everyday Hadleys. The families have only one thing in common: Each has three children. But their destinies entwine when one family enters the service of the other. They will all discover whether any magic is more powerful than the human spirit.

Have a quick ten years. . . .

Mijn mening: 7.3/10

Zoals jullie al weten ben ik volop bezig boeken voor YALC te lezen. Ik heb mijn eigen reading challenge opgesteld en hoop zo dat ik meer dan 2 boeken zal kunnen lezen. Gilded Cage is het tweede boek dat ik speciaal kocht omdat de auteur naar YALC kwam. Benieuwd wat ik ervan vond?

Gilded Cage is precies zo’n boek dat helemaal op mijn lijf geschreven staat. Mensen die 10 jaar van hun leven moeten doorbrengen in de dienst van de Equals (mensen met magische krachten); tja, dat is wel helemaal iets voor mij, denk ik dan. Toch lijk ik op één of andere reden niet helemaal overtuigd van het boek, en dat vind ik wel jammer. Zeker omdat het zo veelbelovend klonk.

Het eerste dat me opviel toen ik aan het boek begon is dat het geschreven is vanuit meerdere perspectieven. Aan de ene kant is dat een zeer sterk punt van het boek, omdat het je als lezer een kijkje geeft aan alle kanten van het verhaal en dus ook de verschillende leefwerelden. Zo krijg je zowel een beeld van The Equals als van de slaven die bij hen in dienst zijn. Maar daarbij komt meteen ook een van de zwakke punten van het boek. Door die verschillende perspectieven had ik het gevoel dat ik wat diepgang miste bij alle personages zowel bij de hoofd- als de randpersonages. Zo komt er in het boek een heel voorspelbare liefdesrelatie voor, maar helaas wordt die eigenlijk weinig tot niet verantwoord. En dat is jammer natuurlijk. Ik miste die cruciale en belangrijke details zoals de data en beschrijvingen die voor mij het boek levendig maakten. Ook maakt het boek vaak grote tijdsprongen waardoor je als lezer afvraagt wat er nu eigenlijk allemaal gebeurd is.

Aan de andere kant vind ik de worldbuilding van het boek dan weer wel goed. Daar had je geen details te weinig. In tegenstelling tot andere fantasy’s die zich soms alleen maar beperken tot de geschiedenis van hun eigen continent of land, ging Gilded Cage tot in de puntjes verder op de geschiedenis van heel de wereld. In de ene landen leven mensen in harmonie met de Equals en in andere zoals Groot-Brittannië (waar het boek zich afspeelt) worden de gewone mensen door hen onderdrukt. En daarbovenop kwam er ook nog een uitgebreide uitleg over de werking van de magie, gemeenschap en het slavenarbeid.

Ten tweede, ik vloog echt door de pagina’s. Ondanks dat ik altijd trager lees in het Engels en dat ik dit boek las tijdens mijn examens, had ik dit boek in no time uit. Steeds weer wou ik meer dingen ontdekken. En bij dit boek kan dat ook gewoon. (Dat is een van de redenen waarom ik zo graag fantasy lees.) Minus die echt persoonlijke minpunten, had ik niets op het boek aan te merken. Het is echt mooi geschreven en het leest gewoon heel erg vlot voor een niet-Engelse.

Gilded Cage mist een paar kleine dingen waardoor ik toch niet helemaal overtuigd ben. Het had absoluut vijf sterren-potentieel, maar helaas raakte het daar net niet. Desondanks ben ik zeer benieuwd naar het vervolg, Tarnished City, want tja, ik wil toch wel weten hoe het verdergaat met Abi en Luke. 😉

2 thoughts on “Gilded Cage | Vic James

  1. Ja de liefdesrelatie was voorspelbaar maar inderdaad weinig diepgang. Dat vond ik ook een minpuntje aan dit boek. Maar Tarnished City komt in September al uit. Dus lang hoef je niet te wachten. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.