Dear Book Nerd Book Club

Geeft de leesclub Goud aan Rood van Pierce Brown?

Op zaterdag 6 augustus werd de Brugse Boekhandel weer eens helemaal overrompeld door het enthousiasme van een tiental Book Nerds. Op deze geweldige picknick bespraken we het sci-fi boek Rood van Pierce Brown. Vandaag laten 5 Dear Book Nerds  weten in een korte recensie als het boek meer Goud dan Rood waard is.

Darrow is een Rode. Gedreven door de wetenschap dat de hele wereld van Mars op zijn schouders steunt, werkt hij dag en nacht net zoals de andere Roden in de mijnen op Mars om Helium 3 te delven. Op een dag wordt het echter duidelijk dat de wereld zoals Darrow het altijd is verteld niet is wat het op een eerste zicht lijkt. Darrow onderneemt een gevaarlijke missie om gerechtigheid aan de Roden te brengen en eens en voor altijd te laten zien dat de Roden niet zomaar vuilnis zijn.
IMG_1373[1].JPG

 

De meningen waren enorm verdeeld tijdens de leesclub. Isabelle Burms denkt dan ook dat door de wat negatievere meningen van de leesclubleden en het feit dat het boek wat traag op gang kwam, ze het boek minder snel heeft uitgelezen dan verwacht. Ook Ellen De Jaeger sluit zich volmondig aan bij Isabelle. Persoonlijk ben ik dan van mening dat het boek een redelijk onrealistisch begin had, maar nadien heeft Rood dat volledig weer goedgemaakt.

De wereld op Mars was voor iedereen een ware ontdekking. Ikzelf was ontzettend geïntrigeerd door de kleurenhiërachie. Ook Ellen De Jaeger was er helemaal weg van! (Al had ze misschien wel graag een lijstje gehad met alle andere minder voorkomende kleuren.) Nana Verschaeren was dan weer niet zo te vinden voor de wereld in Rood: “De planeet en zijn voor- en nadelen werden amper aangekaart. Van Sci-Fi was er voor mij geen sprake, dit is opnieuw een doorsnee dystopian fantasy verhaal. Wanneer er dan enkele facetten rondom de planeet werden vermeld, vond ik ze al snel te overdreven zodat het voor mij niet meer realistisch over kwam.”IMG_1379[1].JPG

Darrow wist dan weer geen punten te verdienen bij Lies De Vadder. Zijn hele reis om wraak te nemen op de Gouden door er zelf één te worden, ging er bij haar niet zo goed in: “Vanaf het eerste moment lijkt Darrow een ongelooflijk ego te hebben. Hij is overal goed in, zelfs bij de gouden blinkt hij uit.” Ook Ellen en ikzelf kaarten dit aan in onze recensies. Maar Nana kon zichzelf helemaal niet verzoenen met het hoofdpersonage Darrow “Waar Darrow zijn vrienden alles voor hem deden, dacht hij alleen maar aan zichzelf. Hogerop geraken was het enige waar hij aan dacht, en het spoor dat hij achterliet was bijzaak. Dit alles paste gewoon niet bij het personage dat ik dacht dat hij was.”

Ik moet het bekennen, het beste deel van het boek was in het instituut. De geweldige gevechten, de rauwe gevoelens. “Zeker niet voor een gevoelige lezer!” waarschuwt Isabelle. Ook Ellen moet toegeven dat Rood verslavend was: “Het boek hield mijn aandacht vast, omdat het niet al te voorspelbaar was.”IMG_1378[2].JPG

Sommigen dachten er helaas niet hetzelfde over. “Het leuke aan dit boek is dat elk hoofdstuk een verrassing is. Er was geen enkel moment dat ik kon voorspellen wat er precies ging gebeuren en daarom zat ik ook vast op een rollercoaster.” Dat vastzitten doet het voor Nana. Zij had het gevoel dat het deel in het instituut veel te lang duurde en een beetje té veel van het goede was.

Ook al namen de gevechten à la Hunger Games heel veel tijd in beslag, de schrijfstijl van Pierce Brown maakte het allesbehalve saai, dat is wat ik dan denk toch. “Naargelang je verder in het verhaal kwam, werd het steeds boeiender, spannender en aangrijpender,” vertelt Ellen. Pierce Brown is dus zeker de kunstenaar van de spanning.

Eindconclusie

Er is tijdens de leesclub heel wat aangekaart over het boek. Zeker voor sommigen was het boek niet echt helemaal hun ding. Nana Verschaeren zegt dan ook in alle eerlijkheid dat ze niet staat te springen om de avonturen op Mars verder te volgen en dat dit haar laatste boek in de Mars-trilogie zal zijn.IMG_1380[1].JPG

Ellen kijkt er daarentegen naar uit om het volgende deel te verslinden en Lies sluit zich daar enthousiast bij aan. Isabelle laat dan weten: “Waar het allemaal op neer komt, is dat ik uitermate genoten heb van dit boek en ik dus nodig het vervolg erop moet lezen!” Ook ikzelf moet aansluiten! Ik kijk heel erg uit naar het vervolg. Gewoon omdat ik zo graag nog meer wil ontdekken van de wereld van Rood.

Helaas geen Goud dus voor het boek Rood. Na wat wikken en wegen is het een welverdiende Zilveren medaille geworden!

Info Rood

Auteur: Pierce Brown | Uitgeverij: Luithing-Slijthof | Pagina’s: 432 | 9789024570966

Met dank aan VBK België voor de recensie-exemplaren voor een geweldige leesclub!

2 thoughts on “Geeft de leesclub Goud aan Rood van Pierce Brown?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.