Review

Fangirl bracht mijn innerfangirl naar boven

Afbeeldingsresultaat voor fangirl rainbow rowell nederlandsCath is fan van Simon Snow, maar zo zijn er wel meer. Het enige verschil is dat een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films. Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Mijn mening: 8/10

Fangirl van Rainbow Rowell is niet zo’n recent boek. Het kwam ergens in 2011 uit én al die jaren heb ik ontzettend veel goede dingen over het boek moeten aanhoren. Maar helaas is het er nooit van gekomen om het boek te lezen. In februari kwam daar echter verandering in, want Dear Book Nerd Book Club wou graag dat boek lezen voor haar februarileesclub. Eindelijk had ik dus het perfecte excuus om aan dat boek te beginnen.

Fangirl is onzettend goed geschreven. Het leest heel erg vlot en je vliegt oprecht door de pagina’s. Ook is het super leuk om de stukjes fanfictie dat Cath heeft geschreven zelf ook te lezen. Oké, soms werd het wel een beetje langdradig, maar het was echt een leuke toevoeging aan het boek. Zo voelde je ook een beetje de magie die Cath ervoer.

Het leuke aan Fangirl is dat je je zo goed kan inleven in de personages. Cath is een heel introvert persoon én is een fangirl in hart en nieren. Heel veel dingen over die fangirl-dingetjes, kon je jezelf heel goed in herkennen. Zo dacht ik plots heel vaak terug aan mijn Twilight-obsessie van een paar jaar geleden. Ja, ik had héél veel posters én wist er alles over. Ik schreef nog net geen fanfictie over Twilight. (Wat best jammer is eigenlijk…) Maar goed, het was gewoon luchtig en heel leuk om te lezen.

Daarnet vermelde ik al dat Fangirl redelijk luchtig is en dat is waar. Het is een luchtig boek die op een heel goede manier wat zwaardere onderwerpen aanpakt. Het boek voelt zo natuurlijk aan en alles dat erin voorkomt ook. Het was werkelijk een plezier om te lezen.

Maar het mooiste aan het boek is eigenlijk de ontwikkeling van het hoofdpersonage Cath. In het begin van het boek is ze zo’n bang meisje. Ze durft niet vaak voor zichzelf op te komen en durft zelfs niet in haar eentje naar de eetzaal te gaan. Gelukkig komt daar verandering in en daar moeten we Reagan en Levi een applaus voor geven. Ze groeit uit tot een meisje die voor zichzelf op leert komen én dat niet meer bang is. Ze wordt gelukkig.

Dit boek is een schat aan prachtige boodschappen die elke student die aan zijn/haar eerste jaar hoger onderwijs begint echt kan gebruiken. Zeker als je geen idee hebt wat je ervan moet verwachten. Fangirl gaat over jezelf ontdekken én opkomen voor je eigen hobby’s en mening. Het mag dan wel niet zo’n recent boek zijn, maar het was wel oprecht een pareltje.

Rainbow Rowell | Jeannet Dekker | Van Goor | paperback | 9789000342440 | 336 p.

 

1 thought on “Fangirl bracht mijn innerfangirl naar boven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.