Review

De overlevenden is een boek om van elke pagina te genieten

Afbeeldingsresultaten voor de overlevendenAls Ruby op haar tiende verjaardag wakker wordt, is iets in haar anders dan de dag ervoor. De verandering is voor haar ouders alarmerend genoeg om haar in de garage op te sluiten en de politie te bellen. De verandering zorgt ervoor dat Ruby naar Thurmond, een zwaar bewaakt heropvoedingskamp, wordt gestuurd. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.

Nu Ruby zestien is, behoort ze tot de gevaarlijkste tieners in het land…

Mijn mening: 8/10

Ik kreeg in december het boek als recensie-exemplaar van L&M Books toegestuurd. De overlevenden of The Darkest Minds van Alexandra Bracken staat al een eeuwigheid op mijn verlanglijstje. Maar door examens en andere drukte kwam het er maar niet van om deze kanjer van meer dan 400 bladzijden te lezen. Gelukkig voor mij kreeg ik de afgelopen week wat meer tijd voor mezelf en kon ik eindelijk in dit schatje duiken.

Het boek begint heel erg goed. Meteen wordt je in het verhaal gegooid én Bracken is niet bang om de lezer meteen kennis te laten maken met de vrede dystopische wereld waarin het boek zich afspeelt. De gruwelen beginnen en ik had toen al het gevoel dat die 400 pagina’s héél spannend gingen worden.

Wat ik zo leuk vind aan het boek is dat het hoofdpersonage Ruby niet echt de special snowflake is. Ze is niet super slim, maar ze is wel een heldin. Ze weet hoe ze op zichzelf moet passen zonder dat een jongen haar moet komen redden. Ook vind ik dat haar groei doorheen het hele boek echt mooi gedaan was. Je ziet echt hoe je van een bang hondje uitgroeit tot een sterke vrouw.

Ik heb al redelijk veel dystopische boeken gelezen (al was het deze keer héél lang geleden) en ik heb echt genoten van hoe de wereld hier geïntroduceerd wordt. Er wordt niet eerst een hele inleiding gegeven over de nieuwe wereld, maar je wordt er meteen in gegooid. Het hoofdpersonage weet zelf van niets, dus je ontdekt als het ware alles met haar. En dat maakt het spannend om verder te lezen.

Ook zit de wereld zelf zit goed in elkaar. Ik hield ervan dat niet alles plots rozengeur en maneschijn was, maar dat er hier echt rekening was gehouden met de economie, politiek, enz. Dat maakte het levensecht en boeiend.

Toch moet ik wel toegeven dat het boek niet spannend van begin tot eind was. Er was er ontzettend sterk begin en einde, maar het middenstuk boeide me minder. Ik weet niet hoe dat kwam, maar dat was gewoon zo. Toch heeft het niet echt mijn algemene mening over het boek beïnvloed. Ik vond het nog steeds steengoed.

De Overlevenden is een geweldige start voor een ongetwijfeld goede serie. Ik heb al de vervolgdelen klaarliggen, dus ik kan niet wachten om in die te beginnen! Het was een sterk boek, met een verrassend plot én ontzettend leuke personages. Ook heads down voor de vertaler, want deze vertaling was foutloos én super vlot om te lezen.

Alexandra Bracken | Anne-Marieke Buijs| Karakter Uitgevers |9789045209289 |€19,99 | 450 p.

 

 

1 thought on “De overlevenden is een boek om van elke pagina te genieten

  1. Hmm… ik ben er nog niet helemaal over uit of ik dit boek nou wil lezen of niet. Het klinkt wel als een goed verhaal, maar niet als een gevalletje WIL IK NU LEZEN haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.