Review

Eenzaam en extreem ver weg | Kate Ling

Eenzaam en extreem ver weg 2.jpgAuteur: Kate Ling
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048828821
Prijs: 19,99
Pagina’s: 272
Samenvatting:
De 16-jarige Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip van de NASA. De bemanning omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet.
Seren worstelt met de zin van het leven, haar familie en de liefde. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Tenminste… dat is de gedachte waarmee ze is opgevoed.

Mijn mening: 6,5/10

Toen ik bij de Hebban Meeting in maart voor het eerst hoorde over Eenzaam en extreem ver weg was ik meteen geïntrigeerd door het boek en het verhaal. Bovendien zei de uitgeefster van Moon dat het boek dé hype ging worden van de zomer, dus wat heb je nog meer nodig om overtuigd te zijn? Toen ik een vooruitexemplaar van L & M Books ontving, kon ik niet anders dan meteen aan het boek beginnen. En ook al was het boek heel snel uit, ik weet nu al dat het een lange recensie zal worden.

Helaas voor mij waren de eerste hoofdstukken van het boek een enorme teleurstelling. Ik weet nog dat ik naar mijn vriendin Marcia van Oog op de toekomst (die op dat moment hetzelfde boek aan het lezen was) meteen een berichtje stuurde om te zeggen dat het erover ging. Als je al een paar recensies van het boek hebt gelezen ondertussen dan zullen velen hetzelfde zeggen. De insta love is zelfs voor dezen (ik dus) die enorm houden van liefde in een boek en bijna nooit zonder kunnen verschrikkelijk storend en erover.

Ik wil niet echt irritant zeggen, maar het voelt niet echt natuurlijk aan in het boek. Oké, wat kan deze kleine meid nu weten over liefde? Niets, dat weet ik. Maar het was er zo veel over. Seren is meteen in de ban van de mooie Domingo. Als lezer krijg je enorm uitvoerige zinnen over zijn ogen, handen of gewoon elk deel van het personage voorgeschoteld en op een bepaald moment zeg je echt tegen jezelf: “Meen je dat nu echt? Moet die ene cliché-zin ook in het boek?” De twee alinea’s samengevat: het boek werd echt beheerst door die liefde.

Op zich heb ik toch nog wel genoten van het boek en deels komt dat echt door Kate Lings schrijfstijl en de wereld op de Ventura.

Kate Ling is een schrijfster die van elke doodgewone zin iets moois kan maken. Ik werd steeds weer ik het boek gezogen door Lings heldere schrijfstijl, dus het was geen verrassing dat ik het boek uitlas in een middag. Ik heb echt oprecht genoten van de manier waarop Kate Ling de emoties van haar personages op papier zet en zeker van de manier waarop de wereld van de Ventura werd geschetst. Het boek is op dat vlak echt een aanrader!IMG_1204[1].JPG

Ik moet eerlijk zijn dat ik het te doen had met de 16-jarige Seren die vastzit voor heel haar leven op een ruimteschip. Ze moet meedoen aan een soort broedprogramma om de bevolking in stand te houden en ja, je kan misschien al denken wat dat inhoud… Ik kan het goed inbeelden dat ik me net zoals Seren zou gedragen als ik daar zou zitten, nutteloos. Ik zou net zo boos, net zo rebels zijn als zij. Kate Ling heeft echt de juiste snaar weten te raken met de rebelse Seren. Op dat vlak heeft Kate Ling echt een heel mooi personage op papier gezet. Maar zoals ik al zei, op dat vlak.

Ik kan het niet helpen, maar ik denk dat Seren op een bepaald moment echt niet meer wist wat/wie ze moest kiezen. Dat ene hoofdstuk waarin dat voorkwam was bovenal zo verwarrend, want ik had echt verwacht dat ze als personage toch iets anders ging doen. Telkens weer waren er die tegenstrijdige gedachten en als lezer was het daardoor heel erg moeilijk om je in te leven in Seren. Maar Seren was niet echt het enige personage die er last van had, dus nou ja, ik weet niet echt wat ik daarvan moet denken.

Als ik deze recensie in een paar lijntjes moet samenvatten weet ik zeker dat dat me lukt of juist niet. Eenzaam en extreem ver weg is een boek met een paar minpuntjes. Nou ja, ergernissen is misschien een beter woord. Mensen die zich niet zouden storen dan de allesoverheersende liefde zouden het boek echt fenomenaal vinden, maar zelfs ik die graag NA of een romance lees, was niet echt in de OMG-dit-is-geweldig-mood toen ik dit boek aan het lezen was. Er waren clichés en ook al was de wereld in de ruimte zo mooi en was het einde echt geweldig, kan ik niet anders zeggen dat het boek toch niet helemaal geslaagd was. Best jammer, want op sommige vlakken zoals de schrijfstijl was het boek echt fenomenaal.

PS: heel erg bedankt aan L & M Books voor het recensie-exemplaar!

Hebben jullie het boek al gelezen?

 

 

4 thoughts on “Eenzaam en extreem ver weg | Kate Ling

  1. De insta-love in dit boek heeft mij inderdaad ook behoorlijk geïrriteerd en stiekem hoopte ik dat Seren juist wel voor haar match zou kiezen. Dat hoop ik nog steeds haha! Maar ondanks het overdreven gezwijmel heb ik wel enorm van het boek genoten: het las heel snel en er kwamen veel toffe bijpersonages in voor. Ik ben echt super nieuwsgierig naar het vervolg!

    1. Haha, nou deze keer had het hoek me echt verrast op het insta love gedeelte. En vanaf ik denk dat het erover is en een paar keer oprecht gezucht heb bij het boek is het voor mij geen top boek meer. Net als jij ben ik heel benieuwd naar het vervolg, want het einde was voor mij echt heel goed! ?

  2. Ik vond het wel leuk, maar dat al die romantische gevoelens zo’n grote rol zouden spelen, had ik niet zien aankomen. Ik had wat meer “ruimte” en “Science Fiction” verwacht. Eerst vond ik het wel jammer, maar uiteindelijk heb ik me er overheen kunnen zetten. Eigenlijk vond ik het wel mooi dat dit wat meer op de psychologische ontwikkeling van Seren was gericht. Maar die insta love had van mij inderdaad ook niet per se gehoeven.

    1. Dat laatste was echt niet zo leuk voor mij dan toch. Ik bedoel het was mooi en zo. Maar op sommige momenten ging het er echt over. Naar mijn mening toch. Als ik dat denk -ook al was het goed geschreven en was het echt wel een pageturner met een geweldig einde- is het niet echt meer een goed boek voor mij. ?Best jammer, toch wil ik wel nog graag weten hoe het vervolg is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.