Books

Een onverwachte duik in de wereld van de kinderliteratuur

In juli begon ik opnieuw met werken in de Brugse Boekhandel (waar ik ook maandelijks een leesclub organiseer). In de boekhandel kom ik natuurlijk in aanraking met allerlei genres en ik viste uit de leesexemplaren die boekhandels vaak krijgen Hotel Flamingo van Alex Milway (Lemniscaat). Ik begon met lezen en plots was ik helemaal verliefd. En toen besefte ik: dit moet ik vaker doen.

Toen ik zelf jonger was, was ik eigenlijk helemaal geen lezer. Ik begon met Twilight toen ik een jaar of twaalf was, maar daarna las ik eigenlijk al meteen YA. Ik heb nooit van Geronimo Stilton of de boeken van Marc De Bel gehouden en alleen strips van Kiekeboe en Yoko Tsuno konden me interesseren. Ik kan dus niet echt zeggen dat ik al ontzettend lang lees of echt kinderboeken heb gelezen toen ik klein was. Ik heb het gewoon allemaal overgeslagen.

Fijne en vrolijke verhalen met toch een mooie boodschap

Hotel Flamingo had ik wel al een keer voorbij zien komen. Mijn boekenmaatje Fleur (BlueBookBerry op Instagram) had me in de boekenwinkel deze mooie uitgave van Lemniscaat al eens laten zien. Het boek heeft zo’n fleurige cover en ook het verhaal leek me heel erg leuk, dus toen het bij de leesexemplaren bij de boekhandel lag, vroeg het wel om eens gelezen te worden.

Ondanks dat ik het in een snelvaart had uitgelezen, heb ik er eigenlijk heel erg van genoten. Hotel Flamingo is de perfecte mix tussen een superleuk verhaal en mooie (en soms grappige) illustraties. Het idee van een dierenhotel waar iedereen welkom is (welk dier je ook bent) is echt heel erg fijn en leerrijk. Ik kan me inbeelden dat dit echt een heel fijn boek is om samen met je kind te lezen, want er staat ook een leuke zoekopdracht aan het begin van het boek. Het is dus een beetje een interactief boek dat kindjes zeker wel leuk zullen vinden. (Maar eigenlijk is het voor volwassenen ook heel erg leuk! Zie hier het levende bewijs.)

Het kan ook een beetje griezeliger

Ook las ik in april de Spaanse vertaling van het kinderboek van Victoria Schwab, City of Ghosts (La Ciudad de los Fantasmas). Het is voor wat oudere lezers dan Hotel Flamingo, 10-12 jaar, en dit was dus een beetje langer en wat griezeliger dan het vrolijke Hotel Flamingo. Hoe dan ook, het was net zo’n fijn boek. Ik ben van Schwab gewend dat ze heel veel fantasie heeft en hier ontbrak het ook niet. Ik denk dat jonge lezers (maar eigenlijk ook mensen van mijn leeftijd) ontzettend zouden kunnen genieten van het verhaal van een meisje naar de geestenwereld kan gaan en die avonturen beleefd in de meest fantastische steden in Europa. Ik bestelde dus ook meteen het vervolg op het boek en ik kan niet wachten tot ik weer wat tijd heb om erin te beginnen.

Dit moet ik vaker doen

Het enige wat ik dus kan bedenken is dat ik vaker eens naar de bibliotheek moet om kinderliteratuur te lezen. Ik vind het leuk om te lezen hoe auteurs dingen anders aanpakken omdat het doelpubliek anders is. Ze gebruiken verschillende verteltechnieken en pakken sommige situaties net wat anders aan. Bovendien heb ik ook een klein nichtje (ze is nog maar twee), maar ik wil haar later toch een paar mooie boeken cadeau geven die goed bij haar leeftijd passen. (Maar stiekem word ik er ook helemaal vrolijk van, dus dat is het ook gewoon.)

Lees jij soms wel eens kinderboeken? Welke kinderboeken zou ik nog moeten lezen? Heb je nog goede tips?

2 thoughts on “Een onverwachte duik in de wereld van de kinderliteratuur

 1. Als het gaat om boeken voor pakweg zesjarigen, kan ik niet helpen, maar als je ook naar 10- en 12+-boeken op zoek bent kan ik je wel een lijstje geven 🙂
  – Septimus Heap van Angie Sage (7+3 boeken, afgerond, 7 boeken = eerste reeks vertaald)
  – De Grijze Jager & Broederband van John Flanagan (25 boeken, lopend, volledig vertaald)
  – De Gildetrilogie van Joshua Mowll (3 boeken, afgerond, volledig vertaald)
  – Avonturen uit een Magisch Verleden/Torak en Wolf van Michelle Paver (6+3 boeken, lopend, 6 boeken = eerste reeks vertaald)
  – Ulysses Moore van Pierdomenico Baccalario (18 (3×6) boeken, afgerond, 12 boeken = reeks 1 & 2 vertaald. Best stoppen na Boek 6 (einde van eerste reeks))
  – Boeken van Mark Tijsmans (Het Geheim van Te Veel Torens, Wiet Waterlanders-boeken…)
  – En je sprak natuurlijk zelf al over Marc De Bel. Die lees ik zelf niet meer, maar er zitten natuurlijk wel heel goeie titels tussen. Blinker, de Boeboeks, Meester Pluim en het Praatpoeder…
  – De Vijf van Enid Blyton (21 boeken, afgerond, volledig vertaald)
  Wat ik verder las, kan ik me eigenlijk niet goed herinneren; ik herlas constant De Vijf, denk ik… Maar misschien ben je met dit lijstje ook al wel iets 🙂

  Oehhh je bent fan van Yoko Tsuno <3

 2. Ik denk dat je op mijn blog een lijstje met favoriete jeugdboeken kan terugvinden. Zo uit het hoofd zijn het natuurlijk favorieten als Matilda en Sjakie en de Chocoladefabriek die me te binnen schieten. Beide van Roald Dahl. Maar zoals Tim hierboven al aangaf zijn de Septimus Heap boeken ook fijn leesvoer. Van Marc de Bel waren er ook een aantal boeken die ik met veel plezier heb gelezen. Al sprak het eerste boek dat ik van hem las me totaal niet aan. Dat was de Kwetterkwabmachine en het boek zorgde ervoor dat het heel lang duurde vooraleer ik hem een tweede kans gaf en ontdekte dat ik zijn andere verhalen wél fijn vond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.