Book Nerds, Review

De afstand tussen jou en mij | Marina Gessner

Afbeeldingsresultaten voor de afstand tussen jou en mijMcKenna heeft alles voor elkaar: goede cijfers, een leuk vriendje en een toelating voor de universiteit op zak. Maar dat is niet wat ze wil. McKenna is van plan om de universiteit een jaar uit te stellen en samen met haar beste vriendin Courtney de Appalachian Trail te gaan lopen. 3500 kilometer door de wildernis van een van de noordelijkste staten van Amerika naar het zuiden, met alleen een backpack op haar rug. Als Courtney op het laatste moment afzegt, besluit McKenna de maandenlange tocht stiekem in haar eentje af te leggen.
Als McKenna onderweg de charismatische, mysterieuze Sam tegenkomt en besluit hem van het verharde pad af te volgen, wordt haar reis opeens veel gevaarlijker – zo gevaarlijk dat McKenna moet vechten voor zowel haar leven als dat van hem.

Ik mocht samen met Femke van We Love YA een buddy read doen over dit boek. Samen gingen we een week lang elke dag 20 pagina’s lezen en elkaar updaten over onze ervaringen met het boek. Ik begon net met mijn eerste examens toen, maar toch wist het boek me vast te houden, want het had iets speciaals waardoor ik het niet kon wegleggen.

Eerlijk gezegd ben ik geen avontuurlijk en sportief type. Helaas. Maar het was toch een hele verrassing hoeveel ik van dit boek heb gehouden. Ik hield ervan dat ik vanuit mijn luie zetel de Appalachian Trail aan het lopen was. Nou ja, niet echt, maar toch een beetje. En dat komt zeker door Gessner die de beschrijvingen van de Trail zo ongelofelijk realistisch en uniek heeft gemaakt. Het was precies alsof ik de bergen, sterren en bossen zelf aan het aanschouwen was.

Daarnaast vond ik het geweldig dat Gessner ervoor gekozen had om McKenna (het hoofdpersonage) niet het soort meisje te maken die meteen alles goed doet. Ze komt ook tegenslagen tegen en dat maakte het ontzettend realistisch. McKenna is trouwens een personage waar je echt naar opkijkt. Ze is moedig, sportief en is alles wat jij in je luie zetel niet bent. Maar tegelijkertijd heeft ze iets waardoor je jezelf ontzettend in haar kan herkennen. Ze heeft ook dromen om te studeren en houdt van pizza en chocoladechip koekjes.

Maar ook hier weer stootte ik op iets waarvan ik niet echt hield en dat was de romantiek in het boek. Doorgaans ben ik een romantisch type, maar de manier waarop het hier in het boek zat verweven, stond me niet echt. Ik hield niet van de seks in het bos, en de alles veranderende liefde. Toch wist Gessner me oprecht te verbazen in de laatste hoofdstukken als het om de liefde ging. Ik had nog nooit zo’n einde in een boek gelezen en daarom wil ik het wel echt in mijn hart sluiten.

Bovendien hou ik ontzettend van de boodschap die dit boek je uiteindelijk meegeeft… Het gaat over een vrouw zijn, een vrouw die alles kan bereiken. Je kan alles, net zoals de mannen en het feit dat veel mensen daar niet in geloven, daar moet je je niets van aantrekken. Dat was de diepgaande boodschap. Ga nooit van het wandelpad, is de voor de hand liggende.

Ik heb er oprecht spijt van dat ik dit boek zo lang in mijn kast heb laten staan. De afstand tussen jou en mij was een aangename verrassing en het zal me zeker bijblijven. Niet alleen om de mooie boodschap, maar ook om het moedige personage. Het was een hedendaags boek, vol échte dingen. Ik geloof dat ik dit boek nog eens opnieuw zal oppakken in de zomer, gewoon omdat ik dan ook even in de vakantie in de Appalachen zal zijn.

Marina Gessner | Astrid Staartjes | Blossom Books |paperback | €17,50 | 978 90 206 7995 3 | 320 p.

2 thoughts on “De afstand tussen jou en mij | Marina Gessner

  1. Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik ik dit boek las, en ik kreeg er echt kriebels van om zelf ook lange wandelingen te maken. Ik ben dol op de natuur, dus dat het zo mooi werd weergegeven vond ik heel tof!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.